Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

iPad 2 - Recenzja,czy warto kupić?
Witajcie,

Dzisiaj chciałbym Wam przedstawić iPad drugiej generacji z rodziny Apple. Wiem że nie jest to nowy sprzęt i wiele jest recenzji na temat tego właśnie tabletu lecz ja chcę opisać swoje odczucia, gdyż miałem możliwość pracowania na tym tablecie długi czas.

W całym tym artykule będę porównywał iPad'a 2 do iPad'a pierwszej generacji. Miałem możliwość przetestowania obydwu, więc co nieco o nich wiem.

To trochę informacji na początek, zmiany między iPad 1 i 2.
Zmian jest zaledwie kilka. Apple robiło fame że iPad drugiej generacji będzie mega petardą, cudem technologicznym jednak jak się okazało nie zmieniło się za wiele. Zmianie uległy jedynie grubość naszego tableta oraz głośniki które zostały, ku mojemu pozytywnemu zaskoczeniu zmienione na może bardziej ciche lecz wyższej klasy dźwięku. Ja kożystałem w obu wypadkach z iPad'ów Wi-Fi + 3G 64GB.

Grubość ..
No i tu pozytywne zaskoczenie nasz tablet schudł o 8,8 mm oraz o 100 gram więc jest to troszkę. Może wydawać się że to prawie nic, jednak różnica jest wyczuwalna od razu gdy weźniemy nasz tablet do ręki.

Jeden rdzeń, kontra 2
Druga generacja wprowadza między innymi dwurdzeniową jednostkę Apple A5, która ma być dwukrotnie wydajniejsza w obliczeniach i dziewięciokrotnie wydajniejsza w renderowaniu grafiki, niż układ Apple A4, na którym opiera się pierwszy iPad. Co możemy zyskać dzięki lepszej jednostce? - lepsze gry, płynność filmów itp. a jak jest w rzeczywistości? Nic kompletnie się nie zmieniło. Zmiana może i jest wyczuwalna w prędkości pracy leczy przy filmach, grach różnicy nie zauważyłem.

Co dwie kamery, to nie jedna
Doczekaliśmy się dwóch kamer. Główna kamera pozwala kręcić filmy HD 720p, natomias przednia filmy w rozdzielczości 640 x 480 pikseli świetnie nadaje się do videorozmów.

Oprogramowanie
No i tu cudów nie ma. W oprogramowaniu nie wiele się zmieniło lecz niedawno wyszła aktualizacja w której znacznie poprawiono jakość języka polskiego, ponieważ poprzednie wersje posiadały mnóstwo błędów. Za to jabuszkowi daje +.

Akcesoria
Jak to przystało na apple w pudełku - prawie nic nie ma. Takiej ubogiej wersji jeszcze nie widziałem. Już jego poprzednik pierwszej generacji w zestawie posiadał tylko dock'i do ładowania i podłączenia naszego tableta do komputera, wersja 2 nowe pokrowce "Smart cover", które nie są kompatybilne z pierwszym iPadem, ponieważ nie jest on wyposażony w magnetyczne zaczepy. Za to akurat muszę ich pochwalić. Ciekawą rzeczą jest dodanie do pudełka przejściówki HDMI, która w 1 wersji była niezbędna a dokupienie jej kosztowało użytkownika uwaga - ok 100 zł. Apple poszło w dobrym kierunku.

Jak to na mnie przystało muszę ponarzekać. Co mnie bardzo dziwi w tym tabeleci lub wręcz bulwersuje - przeglądarka Safari nie obsługująca Flash! Tablet który ma pełnić rolę przenośnego komputera nie posiada pełnej obsługi flash. Drugą rzeczą jest wyświetlacz a mianowicie jego wykonanie. Jak na tą cenę to Apple się nie postarała. Przyglądając się mu widzimy za duże "piksele" które np. przy oglądaniu filmów w niby "HD" odstraszją. W grach też widać minusy tego wyświetlacza, lecz czego się spodziewać po podświetlaniu LED.

Teraz może tabelka porównująca oba tablety:

iPad iPad 2
System iOS 4.3 iOS 4.2/4.3
Ekran 9,7" IPS LED, 1024 x 768 9,7" IPS LED, 1024 x 768
Procesor Apple A4, 1 GHz Apple A5, dwa rdzenie 1 GHz
Pamięć 16/32/64 GB 16/32/64 GB
Kamery brak HD 720p/VGA
Łączność WiFi, Bluetooth 2.1 WiFi, Bluetooth 2.1
Czujniki Akcelerometr Akcelerometr, żyroskop
Wymiary 242,8 x 189,7 x 13,4 mm 241,2 x 185,7 x 8,8 mm
Waga 680/730 g 601/607 g
Bateria 10 godzin 10 godzin

Wynik ogólny
Porównując oba tablety oraz oczywiście ich cechy, funkcje oraz wykonanie dla osób które tablet potrzebują przede wszystkim do przeglądania internetu polecam iPad pierwszej generacji ponieważ jest dużo tańszy a możliwościami dorównuje drugiej odsłonie jabuszka.

Na koniec parę zdjęć, ale myślę że zainteresowani wiedzą jak wygląda..

[Obrazek: ipad2.png]

[Obrazek: Ipad-2-292-600x337.jpg]

[Obrazek: ipad-2-dock-531x500.jpg]
  Odpowiedz
Przepraszam to ja jeszcze dopytam ile za każde z cacuszek trzeba zapłacić?
  Odpowiedz
(29.09.2011, 19:04)CzekoladowyBaron napisał(a): Przepraszam to ja jeszcze dopytam ile za każde z cacuszek trzeba zapłacić?

To zależy od sklepu oraz pojemności iPada.

Np:

Apple iPad 16GB WiFi
Znaleziono w 12 sklepach w cenie od 1799,00 zł do 2858,24 zł.

APPLE iPad 64GB WiFi 3G
Znaleziono w 33 sklepach w cenie od 2199,00 zł do 4031,78 zł.

Apple iPad 2 16GB WiFi
Znaleziono w 49 sklepach w cenie od 1900,35 zł do 2699,00 zł.

Apple iPad 2 64GB WiFi 3G
Znaleziono w 64 sklepach w cenie od 2999,00 zł do 4977,40 zł.
  Odpowiedz
Trochę droga zabawka, trzeba dłuugo odkładać aby pozwolić sobie na kupno.
Dzięki kruchy za szybkie odpisanie co do cen, nie chciałem pisać bo te ceny przerażają ..

--
Pozdrawiam,
B0hazard - wierny fan odjechani.com.pl
  Odpowiedz