Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

leech.chomiczarnia.pl - Darmowe pobieranie z Chomikuj i nie tylko
Witam,

Chciałbym zaprosić do testowania użyteczności i prędkości pobierania z:
http://leech.chomiczarnia.pl
  • Na chwilę obecną serwis jest czymś w rodzaju rapid-leecha / generatora linków premium, ale jeszcze bez możliwości publicznego generowania linków. Dlatego nie ma żadnych reklam.
  • Oczywiście opcja generowania będzie już niebawem, skrypty do tego są już napisane i przetestowane. Zastanawiam się tylko jak to rozwiązać, żeby mnie od razu nie zbanowali w serwisach typu catshare i rapidu.
  • Można używać akceleratorów pobierania (jeśli serwis z plikiem źródłowym je obsługuje), nie ma żadnych limitów prędkości i danych po stronie serwisu.
  • Jest też napisany skrypt do remote uploadu na Chomikuj i inne, które nie umożliwiają remote.
Pytanie - czy taki serwis jest w ogóle potrzebny i w jakim kierunku powinienem dalej go rozwijać?

Pozdrawiam,
Mqq
  Odpowiedz
Hmm, ciekawe. Mówisz, że wklejam link do pliku z jakiejś strony premium i generuje mi link do niego?

Jeśli chodzi o chomikuj, to nie ma tam, tak, że link generuje się na określony czas? No powiem Ci, że ominięcie tych barier z puntu widzenia prawa chyba jest nielegalne, ale mogę się mylić. Z kolei z mojego punktu widzenia, oni i tak zarabiają na cudzych własnościach, wiec możliwość odebrania im tych zarobków mnie jakoś nie przeszkadza osobiście. Pobrałem jeden plik i pobierał się jak zwyczajnie zazwyczaj z chomikuj, aczkolwiek widać wyraźnie, że strona jest do testów.

Co do użyteczności strony, to myślę, że znalazłaby ona spore grono odbiorców, ale szybko serwisy by się przed Tobą zabezpieczyły zmieniając akcelerację pobierania. Musiałbyś wtedy pisać nowe skrypty, dalej kombinować, dlatego ogólnie takie strony po prostu mają krótki żywot. No i musiałbyś ogarnąć stronę prawną, bo o ile mi wiadomo wpływanie na dochody firm i osób trzecich w sposób krzywdzący jest raczej nielegalne.
  Odpowiedz
(09.09.2015, 12:12)Swordancer napisał(a): Hmm, ciekawe. Mówisz, że wklejam link do pliku z jakiejś strony premium i generuje mi link do niego? [...]

Tak, na tej samej zasadzie jak działają inne publicznie dostępne generatory linków premium czy skrypty rapid-leech. Jeśli wygenerujesz link - plik doda się do publicznej listy i będzie dostępny do pobrania przez Ciebie, jak i przez innych - bez limitów.

(09.09.2015, 12:12)Swordancer napisał(a): [...] Jeśli chodzi o chomikuj, to nie ma tam, tak, że link generuje się na określony czas? No powiem Ci, że ominięcie tych barier z puntu widzenia prawa chyba jest nielegalne, ale mogę się mylić. Z kolei z mojego punktu widzenia, oni i tak zarabiają na cudzych własnościach, wiec możliwość odebrania im tych zarobków mnie jakoś nie przeszkadza osobiście. [...]

Wszędzie linki generują się niestety na określony czas, tylko przez ten czas plik będzie dostępny u mnie w serwisie (dopóki link nie wygaśnie), przeważnie 24h. Linki będą generowane z moich własnych chomików / legalnych kont premium w tych serwisach, więc i tak muszę im zapłacić za to co użytkownicy pobiorą. To nie jest luka w systemie. Zwykły użytkownik też może wygenerować sobie link do pliku i pobrać go X razy, albo rozesłać link znajomym.

(09.09.2015, 12:12)Swordancer napisał(a): [...] Co do użyteczności strony, to myślę, że znalazłaby ona spore grono odbiorców, ale szybko serwisy by się przed Tobą zabezpieczyły zmieniając akcelerację pobierania. Musiałbyś wtedy pisać nowe skrypty, dalej kombinować, dlatego ogólnie takie strony po prostu mają krótki żywot. No i musiałbyś ogarnąć stronę prawną, bo o ile mi wiadomo wpływanie na dochody firm i osób trzecich w sposób krzywdzący jest raczej nielegalne.

Teoretycznie nie powinni ograniczać mi transferu i banować premium. Jednak właśnie nad tym muszę pomyśleć jeszcze - bo w praktyce bywa inaczej, pewnie trzeba by było użyć kilkunastu serwerów z różnymi adresami IP żeby szybko konta nie leciały. Jeśli chodzi o kwestie prawne - bardziej martwi mnie to, że nielegalne pliki lecą przez mój serwer (chociaż fizycznie żadnych plików na serwerze nigdy nie będzie). W sieci jest masa stron umożliwiających pobieranie z serwisów premium / Chomikuj i działają już bardzo długo. Transfer do nich można kupić m.in. na Allegro.

Konkurencja na rynku jest ogromna, żeby się z tym wybić - trzeba by zaoferować coś unikalnego, na razie nic co napisałem nie jest unikalne, no może oprócz remote na Chomikuj. Tutaj osobna kwestia. Żeby użytkownik mógł zrobić remote plików na swojego chomika - musi podać w serwisie login i hasło do chomika, albo chociaż MD5 hasła. Pytanie czy użytkownicy nie będą się bali, że im ukradnę chomiki. ;)
  Odpowiedz
Jak natomiast zamierzasz sobie poradzić z faktem, że popularność chomikuj z dnia na dzień spada i to dość ostro? Boty tak maltretują ten serwis, że spora ilość plików po prostu jest usuwana. Ludzie przestają się tym interesować, a uwierz mi, wiemy coś o tym.
  Odpowiedz
Serwis nie będzie się ograniczał wyłącznie do Chomikuj. Swoją drogą - Faktycznie ciężko jest tam utrzymać upload - chodzą po serwisie boty firm zajmujących się ochroną praw autorskich, które automatycznie wyłapują dane nazwy plików i wysyłają do Chomikuj żądanie ich usunięcia. Chomikuj usuwa wtedy nie tylko plik, który został zgłoszony, ale też wszystkie inne pliki, których suma kontrolna jest identyczna.

Jednak i na to jest metoda, która pozwala zabezpieczyć upload praktycznie w 100% przed tymi botami. Testowałem ją przez jakiś tydzień dopóki mi nie zablokowali chomika ze względu na złamanie VII pkt. regulaminu. ;) Wadą tej metody jest jednak to, że pliki są ciężkie do zachomikowania przez innych, zarabiamy pkt. tylko na własnym uploadzie.
  Odpowiedz
Nie no, ja życzę powodzenia. Jak ktoś zdziera ze zdzierców, to dla mnie jest jak Robin Hood. Haha
  Odpowiedz
Dziękuję, zobaczymy co z tego wyjdzie. :)
  Odpowiedz
Dodałem możliwość pobierania z rapidu.net, zapraszam do testowania generatora:
http://leech.chomiczarnia.pl/?action=generate
  Odpowiedz
Czekam na catshare.

Dobra pora się bardziej rozpisać.

Robienie publicznej listy z wygenerowanymi linkami jest złym pomysłem. Dlaczego? Primo - rozpowszechnianie. Secundo - zarobisz na tym zdecydowanie mniej. "Po co mam kupować u ciebie generowanie, skoro już to zostało wygenerowane i mam listę.". Lista jest dobra, ale nie publiczna. Taka lista powinna znajdować się w bazie danych, tak abyś nie musiał generować jednego pliku kilka razy.

Po wygenerowaniu powinien być link do pobrania, a nie informacja że został dodany do listy.

Ogólnie przypatrz się jakie rozwiązania stosuje rapideo.pl oraz tb7.pl. Spróbuj je zastosować u siebie.

Kiedy już uznasz serwis za ukończony, napisz do jakiejś redakcji (CD-Action, Komputerświat itp) z propozycją wysłania kilku kodów w zamian za reklamę.

EDIT: Jeśli interesuje cię kod do rapideo zapraszam na PW.
  Odpowiedz
Jakie serwisy obsługuje Twój generator? Z tego widzę to jedynie Rapidu.net, a na liście są takie serwisy jak uploaded, chomikuj.... mógłbyś mi to rozjaśnić? ;)
[Obrazek: jGTeTrj.png]

"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."

Odpowiedz