Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Smaki dzieciństwa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4
(19.02.2016, 22:46)Forseti napisał(a): [ -> ]
(19.02.2016, 15:52)Demanufacture napisał(a): [ -> ]hyczka

Co to jest?

Syrop z czarnego bzu.
Smaki dzieciństwa mówicie.. uuu sporo tego było.. Najbardziej przypominam sobie gumę turbo, gumę hubba bubba ponad 2 metry chyba miała, chipsy Hyper, oo i maczugi w fioletowej paczce, ale one były pyszne w okresie mojego dzieciństwa... omg, ale ja się nie zdrowo odżywiałem :).
Tak ja wspomniane wcześniej, mleko prosto od krowy uwielbiałem też naleśniki grubości dzisiejszego ciasta, pamiętam jak się zawsze męczyłem by takiego giganta obalić i oczywiście pierogi z jagodami, ale ja musiałem się na chodzić po lesie z babcią za jagodami, bo niestety strasznie dużo ich wchłaniałem ( "jedno z moich wstrząsających wspomnień dzieciństwa" :D)  .
Dla mnie smakiem dzieciństwa jest makaron z serem biały polany sosem jagodowym i posypanym cukrem. Pychotka :)
Pamiętam też jak na wakacjach u dziadków były robione różne pyszne rzeczy z mleka koziego. Były i ciasta z budyniem, zupa mleczna ze świeżym chlebem, zupa mleczna z kluskami.
Ja pamiętam jak dziadek kupował slodka chałke i zawsze mu cos zabieralem, dobra byla. Dawno nie jadlem. I zupa mleczna z ryzem na początku jadlem na slodka, ble slodzilem mleko, pozniej troche solilem, pampuchy tez sie jadalo.
Kubuś, pamiętam że zawsze jak byłam chora to rodzice mi kupowali, kojarzy mi się bardzo miło i do tej pory lubię co jakiś czas sobie kupić, innym smakiem są paszteciki robione przez moją babcię, szkoda że już jest w wieku gdzie zrobić już nie da rady ale były pyszne
Przede wszystkim owoce z działki dziadków- dojrzewające w słońcu , prosto z krzaka lub z drzewa. Sprowadzając temat do potraw: pierogi z jagodami, ziemniaki z ogniska, zupa ze świeżych grzybów leśnych z kluseczkami, kompot owocowy- zawsze z dodatkiem goździków. Tę przyprawę lubię do dziś ma fantastyczny aromat a ze stronki dowiedziałem się że zawiera też olejki eteryczne, które mają właściwości bakteriobójcze oraz przeciwbólowe. W zasadzie wszystkie smaki dzieciństwa chętnie odtwarzam dziś w swojej kuchni. Aby się udało jak trzeba, zawsze sięgam po produkty z ogródka, lasu , targowisk, nie jakieś nafaszerowane chemicznymi polepszaczami smaku lub zapachu:)
Stron: 1 2 3 4