Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

AMD X8 FX-8350 czy i5?
A ja nadal uważam, że AMD celowo prowadzi taką politykę. Myślę, że patenty niewiele mają tu do powiedzenia, szczególnie, że Radeony produkują coraz lepsze karty graficzne, a żeby doścignąć nvidię, trzeba się bardziej nagimnastykować niż z intelem. Bohazard, przesadzasz z tym brakiem konkurencji, AMD to jedyna ich konkurencja Haha.
  Odpowiedz
Dlaczego uważam że nie jest konkurencją? Intel i5 4460 to średniak ze stajni, FX8350 to niedawny high end AMD.
Teraz zobacz na wyniki w grach, bo nie oszukujmy się większość użytkowników składa komputer właśnie pod gry.

[Obrazek: assassin_1920n.png]

[Obrazek: arma3_1920n.png]

[Obrazek: bf4_1920n.png]

[Obrazek: csgo_1920n.png]

Właśnie CS:GO dobitnie pokazuje jak rdzenie AMD są słabe, ponieważ gra gównie wykorzystuje procesor.
Nie wiem dlaczego AMD tak usilnie brnie w milion słabych rdzeni, ale jest to złe podejście bardzo złe.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
Dziękuję za powyższe rady, jednak zdecydowałem się zejść półkę niżej, czyli Core i3 4160 vs. AMD FX-6300. Wybrałem tego drugiego, ponieważ jest to najlepsza wydajność w stosunku do ceny (420zł) oraz informatyk mi doradził. Mam do Was 2 pytania:
1: Czy karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 650 dobrze będzie współpracować z tym procesorem?
2: Czy ten zasilacz (450W) wystarczy na ten zestaw? (w.w procesor i karta + RAM 4gb + dysk + napęd + 2 wentylatory w obudowie + chłodzenie do procesora i w przyszłości dołożenie kostki ramu itp.)

Odpowiedz
Czekaj, bo czegoś tu nie rozumiem. Pytasz o poradę, a po jej uzyskaniu wybierasz inną opcję. Może zapytaj informatyka, hmm?
  Odpowiedz
O poradę pytałem ponad dwa tygodnie temu, teraz jednak postanowiłem kupić procesor z niższej półki, ponieważ stwierdziłem, że ta klasa mi wystarczy, a zaoszczędzić pieniędzy nie zaszkodzi :)

Chciałem się spytać tutaj, ale jak nie to nie, zadzwonię do informatyka. Z takim podejściem nie będzie przyszłości dla tego forum... :(

Odpowiedz
Bardziej nakłaniam do wyboru tego poprzedniego I5, a zasilacz wystarczy. Karta nie powinna mieć problemów z prockiem.
  Odpowiedz
Widziałem ten post już wcześniej, ale nie mogłem odpisać. Mam nadzieję że się jeszcze nie zdecydowałeś.

No więc tak, nie musisz się bać że procesor nie będzie współgrał z grafiką bądź na odwrót. To nie te czasy.
Nie będę cię kłamał, ale 650 to high-end do biura. Dlaczego? Firmy produkujące karty poniżej x60 wsadzają do nich słabe chłodzenia oraz głośne cewki. Podczas gry praca staje się nie komfortowa. Tutaj taka nowinka dla niewiedzących, karty z tej samej serii mają ten sam procesor lecz zablokowany/niepełny.
Gdyby nie fakt DX12 to poleciłbym ci wyższy model z serii 500. Nie wiem jakie karty dostaną tego DX12, lecz mogę być pewien że 600 dostanie.
Zdecydowanie lepszym wyborem byłaby 660, lepiej poczekać miesiąc i dołożyć te parę złoty. Nie wiem jaką dokładnie teraz kartę wybrałeś, ale prawdopodobnie zyskasz kulturę pracy i większą wydajność w grach. Polecałbym te: Zotac - ze względu na 5lat oraz chłodzenie Gigabyte - ze względu na chłodzenie i niezawodność (na podstawie opinii)

Jeśli chodzi o zasilacz polecam kalkulator tylko pamiętaj, on poda ci ile zasilacz musi dostarczyć do podzespołów. Więc zawsze musisz wybrać o jakieś 100W więcej aby być pewnym. Chyba nie muszę mówić że zasilacz to jedna z najważniejszych rzeczy w komputerze, o której większość osób zapomina. Wybierz jakiś zasilacz 80+ Bronze, polecane zasilacze: Chieftec, OCZ, Corsair, Cooler Master, Be Quiet. Nie będę wymieniał tych nie polecanych bo jest in za dużo, polecam wpisać w google "czarna lista zasilaczy" i pierwszy link z forum na "ele"

Mam nadzieję że pomogłem, śmiało pisz jakiekolwiek pytania.

Edit:
Facepalm. Napisałem że nie wiem jaką wybrałeś, a wybrałeś od Gigabyte. Tak jak mówiłem high-end do biura, tylko jeden wiatrak i malutki radiator. Równa się z hałasem podczas gry.
  Odpowiedz
No to temat uważam za zamknięty, wybrałeś procesor na nieprzyszłościowym sockecie AM3+ do tego kupiłeś kartę do biura, swoją drogą gdzie te zaoszczędzone pieniądze z i5? Nie ważne, pytaj się swojego informatyka, pewnie włożyłeś to w chinską obudowę gdzie procesor będzie się przegrzewał. Amen.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
Procesor: AMD FX 6300 Vishera (430zł) - w tej cenie intel nie ma nic lepszego (nawet do 500zł) + chłodzenie do niego - 80zł

Karta Graficzna: Gigabyte GeForce GTX 650 2gb OC (250zł używana, 1,5 roku) - dobra cena, a mi nie zależy na jakiś full hd, max detalach, więc ta karta będzie odpowiednia

Płyta głównaMSI 970A-G43 (270zł) - b.dobra płyta główna posiadająca 2* PCI-e x16, 6 dysków SATA, do 32gb RAM w czterech slotach.

Zasilacz: SilentiumPC Deus 500W (180zł) - sprawdzony zasilacz o dobrej mocy

RAM: 4GB GOOD RAM 1333Mhz, 9CL (130zł)

Obudowa: Tutaj jeszcze nie zdecydowałem, ale najprawdopodobniej to będzie: Aerocool Xpredator X1:. Jeśli nie to, to na pewno coś z tego wątku (200zł)

Dysk: 320gb 7200 (100zł)

Napęd: 50zł

Razem: niecałe 1700zł, więc czy ty B0hazard złożył byś coś lepszego w tej cenie? Na intelu bym miał słabą dwurdzeniową i3, bez możliwości podkręcenia która nadawała by się do biura... AMD w cenie 350-500zł jest najlepszym wyborem i to potwierdzają profesjonaliści. Nie mówie, że AMD jest lepsze od intela, chodzi tu tylko o ten wariant cenowy. Powyżej 600zł intel miażdży amd, ale w mojej cenie wolę mieć jednak lepszą wydajność, niż naklejkę intela.

Edit: PS: co to karty dodam, że ta właśnie 650 jest rekomendowaną kartą do gta 5 (w wersji 3gb), więc nie mów, że to karta do biura...

Odpowiedz
  Odpowiedz