Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Akwarium 30l (Signal)
Cytat:Wątek ten będzie swego rodzaju 'blogiem' opisującym moją przygodę z akwarium. Mam nadzieję, że pomożecie przy problemach, które w akwarystyce zawsze się pojawiają.
Zdjęcia po napełnieniu wodą i nalaniu Aqua Safe i bakterii.
[Obrazek: Akwarium-1375768848.jpg]
A tu preparaty które zakupiłem, admin ty masz doświadczenie, czy to dobry wybór?
[Obrazek: chemia_do_akwarium-1375769053.jpg]

Gdy poprosiłem kolesia w sklepie o węgiel (był taki jak na obrazku który dałeś w innym temacie) ten dał mi wkład węglowy do filtra. Zauważyłem to dopiero w domu.
Czy on też wzbogaci moje akwarium?

Na razie mam 2 moczarki i jedno coś co było z nimi w worku nie wiem co to ale nieźle wygląda. Jutro rano przybędzie więcej roślin a za tydzień ryby i dodatki.

Mam problem ten wkład węglowy był za duży więc zrobiłem małą dziurę i nadmiar wysypałem. Dobrze wszystko wsadziłem nic nie wypadało, problem w tym że woda z powrotem się zamuliła.

Taka wstępna obsada:
-harem gupika
-2 molinezje/2 kiryski
-krewetka (nie wiem jaka ale na pewno nie szara, ma barwić akwarium)
łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
  Odpowiedz
No i elegancko. :)

CMF ok
Aqua Safe ok
Bacto-Active do bani

Te bakterie nigdy nie wyklarują Ci na 100% wody. Używałem je na samym początku, później po drodze były Sera, Tetra, ale dopiero jak wlałem Microbe, zobaczyłem jak woda potrafi być czysta. Oczywiście mówię tu o etapie kiedy moim głównym akwarium była 30stka i filtr wew.

Wkład węglowy do filtra może być. Nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie.
Nie musisz na łeb na szyję kupować od razu tego węgla w płynie, ale miej to na liście zakupów.
Roślin masz za mało. Musisz zagęścić chodziaż jedną część w akwarium.
U mnie moczarki okazały się drętwe w utrzymaniu. Niby łatwa w hodowli roślina,
a u mnie padła zdaje się po 3 tygodniach.
Obumieranie moczarki objawia się jaśniejącymi liśćmi, z czasem stającymi się coraz bardziej przezroczystymi.
Jak moczarka zrobi Ci się taka cieniutka, możesz już ją wyrzucić bo to jest już zgniłe.

Mam nadzieję, że żwirek dobrze wypłukałeś. Jak dodałeś bakterii, woda powinna Ci się wyklarować
w kilka godzin. Pierwsza dawka powinna być podwójna. Aha, na drugi dzień wklej jeszcze raz dawkę bakterii
zgodną z Twoim litrażem.
Jak woda będzie nadal mętna, bakterie możesz wywalić bo nigdy w 30stce nie uzyskasz nimi przejrzystości.

Wodę lej jakieś 2cm od brzegu. Poziom wody nie może być widoczny. Musi "chować się" w pokrywie.
Jeśli chodzi o gusta, według mnie masz za duży termometr. Nie lepiej było kupić jakiś dyskretniejszy, szklany? ;)
Tak dużą "taśmę" nakleił bym raczej z boku jak najbliżej tylnej ścianki, żeby nie rzucał się w oczy.

Obsada:
Cytat:-harem gupika
-2 molinezje/2 kiryski
-krewetka (nie wiem jaka ale na pewno nie szara, ma barwić akwarium)
Ja bym to trochę zmodyfikował:

- 5x gupik (3 samice 2 samców) lub 5x gupik (5 samców)
- 10x krewetka

i to wszystko!

Pierwsza opcja to moim zdaniem "misz masz" czyli sieczka w akwarium.
Trochę tego, trochę tamtego, a i tamtego też trochę.
Zaręczam, że dla oka średnio to będzie wyglądało. Dwie molinezje to za mało.
Jeśli molinezje to minimum 5, kirysków minimum 5, ale to już będzie za dużo do Twojego akwarium.

Wiem, że podobają Ci się molinezje, ale szczerze radzę odpuść sobie te rybki.
To akwarium będzie dla nich naprawdę bardzo małe i to już za 2 miesiące.
Rybek stadnych nie trzymamy w ilości 2 sztuk/gatunek. Będą się źle czuły, nie będą się
zachowywać w naturalny sposób.

Kiryski to dobra ekipa na czyszczenie dna, ale to samo, a nawet lepiej zrobią krewetki.
Jeśli więc myślisz o ekipie sprzątającej to krewetki. Mistrzami świata w sprzątniu są krewetki amano,
ale te rosną do 4, a nawet 5cm. W przypadku krewetek musisz zadbać o bujną, drobnolistną roślinność.
Nie wolno zapomnieć o mchach, licznych kryjówkach. Bez tego krewetki nie funkcjonują!
Wpuszczając krewetki do pływającej już obsady, należy to zrobić przy zgaszonym świetle, najlepiej pod wieczór.
Uchroni to krewetki przed staniem się kolacją, choć gupiki jak będą małe nie powinny zwracać na nie uwagi.
Generalnie krewetki bardzo się stresują w obecności większych rybek, zwłaszcza przy żyworodnych.

Jeśli kupisz małe rybki, jest szansa, że będzie ok, ale jeśli krewetki dorobią się potomstwa, zostanie pożarte
przez żyworodne stworzonka więc gupiki będą miały wyżerkę, a już na 100% molinezje, które nie odpuszczą sobie
też pewnie większych osobników.

Wiem, że bardzo chcesz te krewetki, ale mam wątpliwości czy to dobry pomysł na początek.
Chyba lepiej pomyśleć o 4 kiryskach (ciumciaczkach jak to moja córka mówi) :)

No, coś tak czuję, że mamy kolejnego akwarystę na forum. :)
Gratuluję założenia pierwszego akwarium!

P.S.1
Ustaw sobie w aparacie najmniejszą rozdzielczość bo po 3 tak dużych zdjęciach
wątek będzie się bardo długo ładował.

P.S.2
A gdzie masz światło w tym akwarium?

P.S.3
Przypomniała mi się moja 30stka. Niemal identyczna i też z nieszczęsnymi moczarkami. :)
[Obrazek: Akwarium-1375741409.jpg]
  Odpowiedz
admin napisał(a):A gdzie masz światło w tym akwarium?
Standardowe było z pokrywą ale zamontuje diodową żarówkę.

2 zdjęcia, dziś akwarium filtruje 20 minut bo jak rano włączyłem filtr to mi ***** prąd wyłączyli.
[Obrazek: aas-1375787603.jpg]
[Obrazek: fotosik-1375787836.jpg]
A tu cała okazałość, jak widać coś większego też tu się zmieści :D
[Obrazek: ss-1375787900.jpg]
Wait zdjęcia się rypły ;D

Mam prośbę jak nazywają się moje roślinki, mam 3 moczarki. Reszty nie znam tata mi przywiózł. Ta koło kamienia wygląda dość fajnie, ale mega dużo ślimaków. Ta przy tylnej szybie? I ta przy przedniej mi się najbardziej podoba taka gustowna ale jak się nazywa? ')
Koło filtra ukryłem to małe coś, wczoraj wiedziałem jak się nazywa dziś już nie :D. Wiem że lubi spokojną wodę ale jedna łodyga cały czas jest miotana.

Czy dobrze mam ustawiony wylot filtra?

Przed zdjęciem dolałem Bakteri i Aqua safe. Aqua tylko 4ml, wczoraj po nim moja woda szybko przejrzała niestety montaż wkładu węgla i syf.

Woda zmętniała po przesadzaniu grzebałem nie miłosiernie ale widzę że zaczyna brakować żwiru.

Tak wiem o tym że trzeba dolać wody i zaraz to zrobię.

Wiem że trzeba umyć szyby :P
PS. Te kamienie są z Adriatyku kolega taty przywiózł. Mają takie jakby naloty soli nie lizałem :) ale tak wygląda.

PS.2 Admin dobra już rozdzielczość czy mniejsze?
łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
  Odpowiedz
  Odpowiedz
admin napisał(a):Moczarka lubi światło więc ustaw ją tak, żeby była w pobliżu żarówki.
Załatw koniecznie to światło, bo rośliny będziesz mógł wyrzucić w przeciągu 1,5 tygodnia.
Światło ma się świecić 10h. Nie więcej.

Ze światłem nie będzie problemu, bo już mam namiar na świetlówki 2 idealnie pasujące do obudowy. Moczarkę przesadziłem bo niemiłosiernie wyginała się od nurtu filtra.

admin napisał(a):Aqua Safe to nie bakterie!. Nie ma on wpływu na zmętnienie wody. Nie myl Aqua Safe z Bacto Active.

Wiem ale chciałem wzmocnić efekt który odejmuje te syfy z wodociągu, teraz nalałem około 2ml bo dolałem wody pod sam szczyt jakieś 1,5cm - 2cm do góry.

admin napisał(a):Wygotowałeś je chociaż?
Powinieneś z godzinę gotować je w mocno słonej wodzie.
Za 2,50zł kupić w Carrefourze 2,5kg soli niejodowanej. Najlepiej w niej gotować kamienie i korzenie.

Były gotowane, nie prze ze mnie ale były.

admin napisał(a):Wspomniałeś o ślimakach. One przeżyją niemal w każdych warunkach. Jak wsadziłeś rośliny na których były ślimaki bez jakiejkolwiek kontroli, będziesz miał problem w postaci plagi. Kij z tym jeśli będą to same ampularie, ale te niezwykle rzadko można przynieść przypadkowo. Zazwyczaj są to nieciekawe ślimaki jak rozdętki.
Przed włożeniem jakiejkolwiek rośliny do akwarium, trzeba ją dokładnie opłukać, umyć, obejrzeć, skrócić korzenie, oberwać uszkodzone liście.

Wszystko to dokładnie zrobiłem bo było nieciekawie.

admin napisał(a):Masz za mało żwirku. Pisałem Ci wcześniej ile powinieneś mieć do pojemności 30l.

Za góra 2 dni wybieram się po resztę potrzebnych rzeczy m.in. 2kg żwirku

admin napisał(a):A gdzie Ty masz matę pod akwarium? Bez maty możesz mieć nieciekawie. Jeśli pod akwarium jest jakikolwiek
pyłek, ziarenko piasku, może ono wywierać mocny nacisk na dolną szybę akwarium, co w rezultacie może spowodować pęknięcie.
Mata służy też do wyrównania powierzchni i rozłożenia naprężeń przez nierówne powierzchnie.
Jak miałeś tam czysto, to może obejść się bez maty przy 30stce, ale przy większym akwarium byłby to już poważny błąd.
Maty nie kupuje się w akwarystycznych bo ździerają na tym dość mocno.
Wystarczy podkład pod panele z Castoramy 1mb. Będzie Cię to kosztować jakieś 2-3zł.
Mata pod akwarium w zoologicznym ok 20-30zł.

Całość była bardzo dokładnie wymyta, ale najprawdopodobniej akwa będzie położone na płytce XPS to dużo lepszy materiał niż styropian także ok.

[Obrazek: Fajne_001-1375822011.jpg]
W rzeczywistości woda ma jakieś 70% tego co chce, także jeszcze dzień i git.

PS. Mam jeszcze 2 sprawy:
Po 1 mam tak ciepłą wodę że przekroczyła skalę na termometrze...
Po 2 Czym niwelujesz, jeśli niwelujesz nieprzyjemny zapach?
łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
  Odpowiedz
Signal napisał(a):ale najprawdopodobniej akwa będzie położone na płytce XPS
A Ty myślisz że tak łatwo podniesiesz teraz to akwarium? Haha
Spróbuj, a zobaczysz o czym mówisz. :)
Wyjmij grzałkę. Na lato nie będzie Ci potrzebna.
Ja mam dwie i każda włącza się jak chce przy wysokich temperaturach więc je wyjąłem.
Na termostacie mam ustawione 24 stopnie, a włącza się przy 25-26.
W zimie takiego zjawiska nie było. W zoologu powiedzieli, że to normalne i można śmiało na lato
skręcić grzałkę do 20 stopni.

Signal napisał(a):mam tak ciepłą wodę że przekroczyła skalę na termometrze...
Tzn jaką masz konkretnie temperaturę?

Signal napisał(a):Czym niwelujesz, jeśli niwelujesz nieprzyjemny zapach?
Zapach owszem jest specyficzny, ale nie dramatyczny. Woda z akwarium fiołkami pachnieć nie będzie.
Musisz sie przyzwyczaić. W Twoim przypadku po 2-3 dniach nie sądzę, aby to był smród glonów bo jak widzę
nic tam jeszcze nie zdążyło się zrobić. Cała biologia zacznie się rozwijać już pod koniec pierwszego tygodnia.
Musisz się przyzwyczaić do zapachu wody spod pokrywy ;)
  Odpowiedz
admin napisał(a):Tzn jaką masz konkretnie temperaturę?
Grubo ponad 30, około 32-33.

Grzałki powyjmowałem ;)

No teraz to już trochę waży :D

Kiedy zalecasz kąpiel CMF-em?
Trochę mi moczarka od temperatury marnieje, dałem pod żarówkę jak polecałeś ale trochę blaknie :(

Dzisiaj tak sobie popadłem w samozachwyt, woda niemal kryształ, jedyny problem to roślinka z której co chwilę odpadają takie małe igiełki. Ten syf z tafli powyławiam i będzie fajnie. Moje akwa ma już około 59h (policzyłem ^^).

Rybki myślę wrzucić po niedzieli.
łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
  Odpowiedz
Zdejmij klapkę od pokrywy, niech ten otwór odbierze trochę temperatury.
Pamiętaj, że lampa również podgrzewa wodę. Jeśli to zwykła żarówka,
to masz mini grzałkę od góry.
U mnie nie przekracza 30 stopni przy tych upałach zarówno w małym jak i większym akwarium,
ale w małym mam specjalną żarówkę, która wytwarza znikome ciepło.
Blachu pisał również o sposobach obniżenia temperatury. Może coś sobie wybierzesz.
Przeglądnij wątki.

Signal napisał(a):Kiedy zalecasz kąpiel CMF-em?
Nie kąpiesz w tym ryb, tylko wlewasz zgodnie z instrukcją.
Są różne szkoły, ale ja bym od samego początku nie dawał tego specyfiku
w ilościach jak na opakowaniu. Dałbym może z 10 kropel i nie więcej.
Uważaj, żebyś się nie ochlapał. To bardzo mocno barwi skórę, a ubrania farbuje jak wściekłe.

Signal napisał(a):Rybki myślę wrzucić po niedzieli.
Nie no zaczekaj, tam się jeszcze dobrze nie rozwinęła biologia.
Wrzuć na następny czwartek najwcześniej.

Jak wrzucisz ryby zanim rozwiną się odpowiednie szczepy bakterii,
w bardzo krótkim czasie dorobisz się glonów.
Nawet nie wiesz jaka to udręka. Potrafi zniechęcić do akwarystyki na jakiś czas.

W niedzielę podmień ok 25% wody. W czwartek wpuść ryby.

Moczarka musi mieć mocne światło (min 0,5W/l) i nie może być posadzona
w nurcie bo padnie Ci dość szybko.
Temperatura dla tej roślinki to max 24 stopnie.

Jak odpadają liście i stają się przezroczyste, jesteś właśnie świadkiem
obumierania moczarki. Jeszcze tydzień i do kosza.
A co myślałeś, że to wszystko takie proste? ;)

Przy świetle więcej widać. Ta roślinka po prawej to rogatek. Taka nieregularna, lekko puszysta, sprawia wrażenie delikatnej, rośnie we wszystkie strony. To cenna roślinka bo pochłania szkodliwe związki, w skutek wydalania przez ryby. Nie ukorzenia się i nie musi być posadzona. Może sobie pływać po akwarium wolno. Jak zauważysz, że marnieje, będzie to sygnał dla Ciebie, że masz za mało światła. Odczep ją wtedy od żwirku i niech pływa pod taflą wody łapiąc światło. Odżyje.
Ja tak u siebie zrobiłem i rozwija się pięknie.
  Odpowiedz
Rogatek, 2 dni nie mogłem sobie przypomnieć tej nazwy, podzieliłem go na 3 mini roślinki i 2 wypuściły nowe listki. Ta jedna neistety od samego początku zgina się mocno od nawet lekkiego prądu wody, chyba ją faktycznie puszczę na tafli.

admin napisał(a):Moczarka musi mieć mocne światło (min 0,5W/l) i nie może być posadzona
w nurcie bo padnie Ci dość szybko.
Wiem że było z milion razy, podasz mi wzór na obliczanie światła?
Moczarki przesadziłem tak że nimi nie miota ;)

admin napisał(a):Nie kąpiesz w tym ryb, tylko wlewasz zgodnie z instrukcją.
Admin focham się, na opakowaniu pisze zalecana kąpiel/kuracja 7 -14 dni, wiem że ryb w tym nie topie ;)
Bardziej chodziło mi o to czy zastosować to przed wpuszczenie ryb czy po?

Zdjęcia czystego akwarium wrzucę wieczorem za dnia jakoś nie wychodzą.
łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
  Odpowiedz
Signal napisał(a):wzór na obliczanie światła?
Ilość watów/pojemność akwarium

CMF to odkażalnik. Można i kąpać (kąpiel krótkotrwała) i stosować kurację (kąpiel długotrwała 7-14-21 dni w temperaturze 30 stopni minimum). Nie stosuje sie go bez potrzeby, gdyż wybija też bakterie azotowe i rozbija równowagę w akwarium.
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz