Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Akwarium proste czy profilowane?
Witam!
Rodzice pytali się mnie co chcę na "Mikołaja". Ja zdecydowałem na akwarium. Widząc jak wielu użytkowników ma hopla na punkcie akwarystyki mam pytanie.
Czy takie akwarium jest dobre?
Akwarium I

albo takie

Akwarium II

Szczerze bardziej podoba mi się I akwarium.
łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
  Odpowiedz
Jak wrócę do domu pokażę Ci gościa co ma 30l. z pełnym wyposażeniem za 100zł wszystko nowe.
Masz tam akwarium, żwirek, filtr, grzałkę, podbierak, termometr i chyba jeszcze jakieś rośliny.
  Odpowiedz
Okej, to czekam. W sumie chciałbym zmieścić się w 150zł.
I mam pytania:
Jakie wybrać tło dla akwarium?
Jakie są miesięczne koszty eksploatacji (filtr + pokarm)
łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
  Odpowiedz
Nie polecają profilowanego akwarium. Ja też nie mogłem zdecydować się na typ, wybrałem proste. Oglądając na półce profilowane i proste, też bardziej spodobało mi się proste. Profil był tak duży, że właściwie bardziej było okrągłe jak prostokątne.

Jeśli chodzi o tło to wybierz ładne, takie jakie Ci się podoba. Ja wybrałem scenę z koralowcami.
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Ha, ha, już widzę jak wszyscy odjechani akwaryści za pół roku lecą do sklepu po większe akwaria. Zapewniam was, akwarystyka bardzo wciąga, to fantastyczne hobby i bardzo zajmujące. Za pół roku znudzą wam się akwaria małe i zapragniecie mieć większe, wielogatunkowe. Mój tata hoduje rybki od ponad 35 lat i trochę tu się podśmiewa jak czytam wasze posty, mówi że kolejni wariaci wpadają w nałóg ichtiologiczny, ale jednocześnie chwali wybór ciekawego i fascynującego hobby. Wracając do pytania, pierwszy zbiornik to maleństwo nadaje się raczej do rozpłodu rybek, drugi to raczej zbiornik dla skalarów, ale też góra dwóch skalarów. Skalary to ryby pływające raczej w pionie niż w poziomie, dlatego zbiorniki powinny być wysokie i raczej wąskie, takie sobie studnie. Ale jak nie masz miejsca i finansów to na początek może być, admin też ma małe, ale kilka rybek i ładny wystrój zapewni ładną dekorację i relaks przy obserwacji życia podwodnego. Jedna uwaga, zorientujcie się u szklarzy za ile zrobiliby wam akwarium, tata korzysta z usług szklarza który przycina mu szkło, a sam sobie skleja akwarium silikonem, tak wychodzi taniej, szczególnie przy dużych zbiornikach.
  Odpowiedz
A tutaj dwa prostokątne:
Akwarium III

i

Akwarium IV
łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
  Odpowiedz
Komplet III wydaje się najrozsądniejszy z tego co nam pokazałeś.
  Odpowiedz
synonim11 napisał(a):Komplet III wydaje się najrozsądniejszy z tego co nam pokazałeś.
Wygląda interesująco. Razem z kurierem 130zł. Na początek chciałbym 2 rybki. Gupika i welonke i oczywiście glonojada.
Jaki jest koszt prawdziwych roślinek?

Trochę niepokoi mnie ilość negatywów. I za co zostały dane (pękniecie akwarium i zalanie domu).
łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
  Odpowiedz
Cena jest przerażająca, poszukaj lepiej w miejscu zamieszkania w sklepach zoologicznych, na pewno za tę samą cenę kupisz i większe i jeszcze jakieś wyposażenie.
  Odpowiedz
synonim11 napisał(a):Komplet III wydaje się najrozsądniejszy z tego co nam pokazałeś.

Ale powiedz mi jak się ma sprawa z żarówką. Podobno lepiej używać świetlówki ze względu na nagrzewanie wody przez żarówki. Fakt można grzałkę nastawić na niższą temperaturę, ale wtedy w nocy, gdy nie doświetlamy akwa, to temperatura spadnie. I co z rybkami?
No i oczywiście im dłużej żarówka świeci tym mocniej grzeje. Im wyższa temperatura wody, tym mniej tlenu. Wiec może lepiej wybrać coś ze świetlówką?
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz