Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Brązowy osad w akwarium
admin napisał(a):I niech ktoś mi powie, że "glonojad" nie je glonów.
Ja to powiem :) Glonojady żywią się pokarmem roślinnym, glonami też, ale jak mają wybór (a przeważnie mają) to wybiorą coś innego. Poza tym glonami żywią się głównie młode osobniki (jeśli już :) ). Glony są mało wartosciowym pokarmem, no może oprócz spiruliny.
Mieczyki hellera też żywią się glonami (jak nie ma nic innego to i krasnorostem nie pogardzą), to samo molinezje, w ogóle wszystkie roślinożerne a nawet niektóre mięsożerne czasem coś skubną. Pies też zje trawę :) Wszystko zależy od tego na co maja smaka. Ale w każdym razie dobrze, że jedziesz po 112 bo ci się na pewno przyda. Mój syjamski po 4 miesiącach jest 4 razy taki jak w dniu zakupu, nie wiem co je, bo nie mogę go podejrzeć. Glona też skubnie, ale jakiegoś szczególnego ubytku w ich masie nie widzę za jego sprawą. Bardziej moje działania skutkują.
tungar napisał(a):Już pisałem, akwaryści stosują różne metody, ta o której czytałeś to "przyducha" (Zmniejszenie oświetlenia i niskie natlenianie). Moim zdaniem to bzdura! Męczysz w ten sposób ryby!
Ile akwarystów tyle metod. Od dwóch miesięcy siedzę z nosem wbitym w ekran z tematami glonów. Ta metoda też działa, nie wiem czy na okrzemki, bo nie miałem, ale w każdym razie wszystkie metody walki z glonami męczą ryby. Pamiętajmy, że glony to organizmy naturalnie występujące w zbiornikach wodnych. Stanowice jego integralny składnik zmniejszający nadmiar jonów szkodliwych dla roślin i zwierząt w nadmiarach. Natomiast akwarium to nie biotop, choć może przypominać. Jego zadaniem jest ozdoba pomieszczenia i uciecha właściciela.

admin napisał(a):Doradzali też otoski, ale wróciłem z glonojadami. Specjalnie wybrałem te, które rosną do około 10cm bo nie wyobrażam sobie 20-30cm glonojada
Otoski przyujściowe dorastają do 6 cm. Ja bym wolał 5 sztuk otosków niż 2 zbrojniki niebieskie. Ale ja mam tylko 54 litry.

admin napisał(a):Oświetlenie mam wzorowe, bo kupiłem specjalną lampę akwariową wspomagającą hodowlę roślin, przyjazną dla ryb dobraną do mojego litrażu. Świecę 12h dziennie.
Daj parametry lampy i zmniejsz sobie czas oświetlania do 10godzin bo dorobisz się krasnorostów i zielenic. O ile zielenice to pikuś, tak krasnale są ciężkie do wytępienia. I brzydko wyglądają z nimi rośliny, jak dziki agrest.
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Blachu82 napisał(a):Daj parametry lampy
Moduł oświetleniowy o dwóch parametrach 11W:
Aqua 4 Start Sunny 6500k
Aqua 4 Start Plant 8000k
O ile dobrze czytam.
up to 600lm
+20% więcej światła w standardach T8 15W.

Więcej danych na pudełku i w instrukcji nie ma chyba, że mam podać napięcia. ;)
Wracam z pracy, a tu dwa zbrojniki leżą bokiem. :(
Kupiłem 112l. ale coś mi chyba nie idzie z tymi rybkami.

Cholernie szkoda mi tych zbrojników. Były bardzo małe...
Nie wiem co się stało. Wszystie ryby żyją, czują się odbrze, a zbrojniki przeżyły 2 dni.
Jutro jadę jeszcze po komodę pod akwarium i tym razem będzie dojrzewało przynajmniej 2 tygodnie, choć to już inny temat.
  Odpowiedz