admin napisał(a):I niech ktoś mi powie, że "glonojad" nie je glonów.Ja to powiem Glonojady żywią się pokarmem roślinnym, glonami też, ale jak mają wybór (a przeważnie mają) to wybiorą coś innego. Poza tym glonami żywią się głównie młode osobniki (jeśli już ). Glony są mało wartosciowym pokarmem, no może oprócz spiruliny.
Mieczyki hellera też żywią się glonami (jak nie ma nic innego to i krasnorostem nie pogardzą), to samo molinezje, w ogóle wszystkie roślinożerne a nawet niektóre mięsożerne czasem coś skubną. Pies też zje trawę Wszystko zależy od tego na co maja smaka. Ale w każdym razie dobrze, że jedziesz po 112 bo ci się na pewno przyda. Mój syjamski po 4 miesiącach jest 4 razy taki jak w dniu zakupu, nie wiem co je, bo nie mogę go podejrzeć. Glona też skubnie, ale jakiegoś szczególnego ubytku w ich masie nie widzę za jego sprawą. Bardziej moje działania skutkują.
tungar napisał(a):Już pisałem, akwaryści stosują różne metody, ta o której czytałeś to "przyducha" (Zmniejszenie oświetlenia i niskie natlenianie). Moim zdaniem to bzdura! Męczysz w ten sposób ryby!Ile akwarystów tyle metod. Od dwóch miesięcy siedzę z nosem wbitym w ekran z tematami glonów. Ta metoda też działa, nie wiem czy na okrzemki, bo nie miałem, ale w każdym razie wszystkie metody walki z glonami męczą ryby. Pamiętajmy, że glony to organizmy naturalnie występujące w zbiornikach wodnych. Stanowice jego integralny składnik zmniejszający nadmiar jonów szkodliwych dla roślin i zwierząt w nadmiarach. Natomiast akwarium to nie biotop, choć może przypominać. Jego zadaniem jest ozdoba pomieszczenia i uciecha właściciela.
admin napisał(a):Doradzali też otoski, ale wróciłem z glonojadami. Specjalnie wybrałem te, które rosną do około 10cm bo nie wyobrażam sobie 20-30cm glonojadaOtoski przyujściowe dorastają do 6 cm. Ja bym wolał 5 sztuk otosków niż 2 zbrojniki niebieskie. Ale ja mam tylko 54 litry.
admin napisał(a):Oświetlenie mam wzorowe, bo kupiłem specjalną lampę akwariową wspomagającą hodowlę roślin, przyjazną dla ryb dobraną do mojego litrażu. Świecę 12h dziennie.Daj parametry lampy i zmniejsz sobie czas oświetlania do 10godzin bo dorobisz się krasnorostów i zielenic. O ile zielenice to pikuś, tak krasnale są ciężkie do wytępienia. I brzydko wyglądają z nimi rośliny, jak dziki agrest.
ftp://109.196.92.86/Poradniki user: user hasło: user |
Używaj przycisku rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş