Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Ankieta: Choinka żywa czy sztuczna?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Choinka żywa
38.89%
7 38.89%
Choinka sztuczna
44.44%
8 44.44%
Nie mam zdania...
16.67%
3 16.67%
Razem 18 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Choinka żywa czy sztuczna?
Dla mnie, bardziej odrażające byłoby gdyby tam leżała plastikowa choinka. To już raczej kwestia tego, jak ludzie pozbywają się odpadów.
Niedaleko mojego domu znajduje się ogromna plantacja choinek. Powstała jakoś w połowie lat 90 - tych. Marne, piaszczyste gleby leżały wówczas głównie odłogiem, bo dawały tak marny plon, że nie opłacało się tam niczego uprawiać. Facet zaczął od swojej działki, następnie wykupił albo wydzierżawił działki sąsiadów i na dzień dzisiejszy zamiast zaniedbanych nieużytków, kilometrami ciągnie się świerkowy las. Można od niego kupić choinki począwszy od sadzonek wielkości kilkunastu centymetrów w doniczkach, po kilkumetrowe drzewa. Gałęzie z przycięć korekcyjnych idą na wiązanki na grobowce, stroiki bożonarodzeniowe, czy tam jeszcze coś (nie znam wszystkich szczegółów). W okresie przedświątecznym dziesiątki TIR-ów wyruszają ze ściętymi choinkami w Polskę i do Niemiec. Teren po ściętych choinkach jest natychmiast przygotowywany i obsadzany nowymi sadzonkami, bo jak można się domyśleć tylko tak można uzyskać odpowiednie zyski.
Jakiekolwiek odpady w postaci gałęzi czy usuniętych chorych drzewek, są po wyschnięciu rozdrabniane i wykorzystywane lub sprzedawane jako opał albo "podsypka" do ogrodów. 
Tak czy inaczej, od ponad 20 lat, zamiast sporego obszaru ugorów, jest kilkuhektarowy las.
zgryźliwy tetryk przekonaj mnie, że produkcja i późniejsza utylizacja choinek z plastiku jest bardziej ekologiczna.
[Obrazek: Y3AbJ8Z.jpg]
  Odpowiedz
Właśnie o tym piszę, wycinanie drzew nie zawsze szkodzi przyrodzie, wystarczy ruszyć głową. Przecież nie ma nic złego w sadzeniu, sprzedaży i wyrzucaniu takich drzewek, które są odpowiednio i łatwo utylizowane. Nie popadajmy w ekogorączkę.
  Odpowiedz
(03.02.2018, 22:20)Swordancer napisał(a): Właśnie o tym piszę, wycinanie drzew nie zawsze szkodzi przyrodzie, wystarczy ruszyć głową. Przecież nie ma nic złego w sadzeniu, sprzedaży i wyrzucaniu takich drzewek, które są odpowiednio i łatwo utylizowane. Nie popadajmy w ekogorączkę.
Oj panie Szyszko... Bo tak samo postąpił ten facio w puszczy białowieskiej.
Cytat:Dla mnie, bardziej odrażające byłoby gdyby tam leżała plastikowa choinka
Taka choinka starcza nawet na kilkanaście lat. I wyrzucana jest do pojemników na plastik w ramach segregacji. Naprawdę choinka tak zwana "naturalna" to "jednorazówka". Pytałeś mnie o plasitkowe meble. A ja zapytam czy w domu używasz jednorazowej zastawy stołowej. Owszem, "przemysłowa" hodowla drzewek to niezły biznes. Ale w większości te drzewka pochodzą (zwłaszcza na wsi) z naturalnych lasów. I nieraz zdarzało się na naszych działkach,ze "wiocha", aby zarobić na "kieliszek chleba" przed świętami wycinała (przecież czyjeś) piękne okazy jodeł i świerków. Zwykła kradzież, a za rękę nie złapałeś... Dlatego na tym punkcie jestem być może przeczulony. No i wydatek. Raz kupiona i zapłacona sztuczna choinka starcza na bardzo długo. Czysty  zysk!
  Odpowiedz
Nie zamierzam stawać po żadnej stronie sporu choinkowego, ale jak tak Panowie zażarcie dyskutujecie to warto wiedzieć, że nawet, jeżeli sztuczna choinka
zgryźliwy tetryk napisał(a): wyrzucana jest do pojemników na plastik w ramach segregacji
to nie znaczy, że jest lepsza. Już tłumaczę.

Sztuczne choinki zwykle są produkowane z PVC, czyli polichlorku winylu. Jak najbardziej nadaje się on do recyklingu, ale żeby było to rozwiązanie bardziej ekologiczne od żywego drzewka trzeba taką sztuczną choinkę użytkować przez co najmniej 13 lat. Wtedy oddana do recyklingu jest bardziej ekologiczna. :)
Wpływ na środowisko mierzy się śladem ekologicznym, tu posłużę się CO2- sztuczna choinka generuje od 40 do 60 kg, (zależnie od źródeł) a naturalna choinka zależnie od sposobu utylizacji od 4 do 20 kg CO2.
  Odpowiedz
Cytat:Ale w większości te drzewka pochodzą (zwłaszcza na wsi) z naturalnych lasów. I nieraz zdarzało się na naszych działkach,ze "wiocha", aby zarobić na "kieliszek chleba" przed świętami wycinała (przecież czyjeś) piękne okazy jodeł i świerków.
Nie obchodzą mnie przestępcy z Twojej wsi wykradający drzewka z lasu. Prawo zabrania, a drzewka naturalne i legalne się kupuje z legalnego źródła, są sadzone w tym właśnie celu, nie było by ich gdyby nie zapotrzebowanie i uważam, że korzystanie z tych drzewek nie robi absolutnie żadnej różnicy, ani nie ma w tym absolutnie nic złego, bo kogo obchodzi czy będzie rosnąć rok, czy 20 lat, skoro posadzono je do handlu? Handel swoimi drzewkami, uważam piękna sprawa. Pachnące drzewko w domu? Preferuję, ja i wielu innych, co w tym złego, bo nie kumam? Ja nadal uważam, że czepiasz się nie tego co trzeba.

Do mnie nie przemawiają Twoje argumenty.
  Odpowiedz
Ciekawe skąd wiesz, czy choinki sprzedawane gdzieś na placu nie pochodzą z kradzieży.. Zresztą z "jednorazówek" uznaje tylko paper toaletowy i kiedyś, gdy byłem
młodszy także prezerwatywy. Choinka może służyć przez wiele lat bez niszczenia młodych drzewek, i poniewierania ich po śmietnikach. Nota bene to zwyczaj wcale nie polski lecz niemiecki.
P.S. Posadzono dla handlu... A gdyby porosły na tyle długo, aby nadawały się nie na śmietnik, ale do tartaku?
  Odpowiedz
  Odpowiedz
Ja zawsze kupuję żywą, nie chodzi o zarobki hodowców ale tradycje rodzinne - u mnie w domu zawsze była żywa.
  Odpowiedz