Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Czy lekarz może odmówic przepisania recepty?
Temacik na czasie :) Chodzi mi konkretnie o tabletkę "PO" nie wiem czy kojarzycie o jaką chodzi. Moja koleżanka miala podbramkową sytuację i udala się do lekarza po tabletkę -ale jej odmówił, pytanie -dlaczego?Auc
  Odpowiedz
Lekarz tak jak i farmaceuta odmawiają wydania takiego specyfiku jeśli koliduje to z ich systemem wartości. Przypuśćmy że pani w aptece jest bardzo wierząca i środki takie uważa za zamach na ludzkie życie - nie sprzeda i już. Swego czasu głośno było o takim zapisie, z tym że jest to jedna z najgłupszych inicjatyw, jakie ostatnimi czasy wymyślono. Idąc tą drogą każdy może sprzedawać to, co on sam w swoim systemie wartości uważa za słuszne.
  Odpowiedz
To jest kolejny stereotyp zaciągnięty z mediów. Lekarze mogą odmówić, ale gdyby media nie zrobiły z tego sensacji, to żaden lekarz by się nad tym nie zastanawiał. Niestety, ale ludzie są bardzo podatni na sugestie.
  Odpowiedz
A ile koleżanka ma lat? Jeśli nie jest pełnoletnia, z tego, co wiem, ma prawo odmówić, ale ręki sobie za to nie dam uciąć. Szczególnie, jeśli nie ma jeszcze 15 lat, bo wtedy do ginekologa należy przyjść z rodzicem/opiekunem.
Co do tego przepisu, że lekarz/farmaceuta może odmówić przepisania/wydania leku, to wydaje mi się, że w końcu go nie przeforsowano.
  Odpowiedz
(04.12.2012, 13:16)Vilandra napisał(a): Lekarz tak jak i farmaceuta odmawiają wydania takiego specyfiku jeśli koliduje to z ich systemem wartości. Przypuśćmy że pani w aptece jest bardzo wierząca i środki takie uważa za zamach na ludzkie życie - nie sprzeda i już. Swego czasu głośno było o takim zapisie, z tym że jest to jedna z najgłupszych inicjatyw, jakie ostatnimi czasy wymyślono. Idąc tą drogą każdy może sprzedawać to, co on sam w swoim systemie wartości uważa za słuszne.

Wiara może mieć tu jakieś znaczenie? No tak-są osoby ktore myslą że to środek wczesnoporonny. Tylko wydaje mi się, że ktoś kto pracuje w aptece powinien znac leki i ich działanie.

(04.12.2012, 13:25)swordancer napisał(a): To jest kolejny stereotyp zaciągnięty z mediów. Lekarze mogą odmówić, ale gdyby media nie zrobiły z tego sensacji, to żaden lekarz by się nad tym nie zastanawiał. Niestety, ale ludzie są bardzo podatni na sugestie.
Tak, są podatki i czesto sluchają ludzi zamiast zaczerpnąć wiedzy od ludzi którzy się na tym znają

(04.12.2012, 18:56)MissFuneral napisał(a): A ile koleżanka ma lat? Jeśli nie jest pełnoletnia, z tego, co wiem, ma prawo odmówić, ale ręki sobie za to nie dam uciąć. Szczególnie, jeśli nie ma jeszcze 15 lat, bo wtedy do ginekologa należy przyjść z rodzicem/opiekunem.
Co do tego przepisu, że lekarz/farmaceuta może odmówić przepisania/wydania leku, to wydaje mi się, że w końcu go nie przeforsowano.

Koleżanka ma 24 lata . Chyba jednak przeforsowano, z tym jednak, że lekarz musi wskazac drugiego lekarza, który przepisze.
  Odpowiedz