Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Czy nagrywanie z tv ulubionych seriali łamie prawa autorskie?
Nie wiem, czy w dobrym temacie stawiam pytanie ale, czy mógłby ktoś mi odpowiedzieć: czy nagrywanie z tv ulubionych seriali i przechowywanie ich na dysku czy płytach to łamanie praw autorskich?
  Odpowiedz
Jeśli tylko nagrywasz dla własnego użytku i nie udostępniasz ich osobom trzecim to nie łamiesz praw autorskich.
  Odpowiedz
Jeśli udostępniasz nieodpłatnie tylko członkom swojej rodziny i znajomym, to też nie łamiesz.
  Odpowiedz
Dla własnego użytku można, łamiesz prawa wtedy kiedy uzyskujesz dochód z posiadanych zbiorów a jeśli tylko tylko ty z nich kożystasz nie ma w tym nic "nielegalnego".
  Odpowiedz
A gdybym ściągnęła taki nagrywany telewizyjny serial z np chomika, i trzymała tylko dla siebie, żeby do niego wracać, gdy będzie się chciało? Czy ściąganie też jest nielegalne, bo udostępnianie na pewno.
  Odpowiedz
Samo ściąganie nie jest nielegalne, bo zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych: "Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego".
  Odpowiedz
Ja tylko dodam że z takiego pliku możesz korzystać Ty i Twoja najbliższa rodzina, nie możesz jedynie udostępnić tego pliku osobom trzecim lub w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.
  Odpowiedz
tonyviroos napisał(a):z takiego pliku możesz korzystać Ty i Twoja najbliższa rodzina
I znajomi. :P
  Odpowiedz
(07.11.2011, 18:04)MissFuneral napisał(a): I znajomi. :P

Tutaj już mogą pojawić się problemy, znajomi mogą zostać potraktowani jako osoby trzecie.
  Odpowiedz
Dzięki za odpowiedzi. Jestem fanką pewnych seriali i nie lubię czekać aż dadzą powtórkę w tv. Lubię często do nich wracać, dlatego trzymam je na płytach. Z waszych podpowiedzi wynika, że nie łamię tym praw autorskich. A i jeszcze dodam, że moja rodzina nie podziela moich zainteresowań więc korzystam z tych płyt sama. Dziękuję
  Odpowiedz