Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Prawa autorskie - Zabezpieczyć się?
Można zauważyć, że prawa autorskie są teraz coraz bardziej pilnowane przez producentów a z tym się wiążą dalsze kłopoty...
Ale czy można się zabezpieczyć przed "prawami autorskimi"?

Chodzi mi o to czy jeżeli każdy folder będzie miał hasło (hasło gdzieś podane) to czy producenci mogą się uczepić??

Lub czy wzmianka o tym, że pliki mogę pobierać tylko osoby, które posiadają oryginał (itd.) w głównym menu może nam pomóc??
Czekam na wasze odpowiedzi :)
  Odpowiedz
Jeśli wszystkie pliki będą w folderach zahasłowanych to teoretycznie nikt nic nie może zrobić, pod jednym warunkiem - hasło nie może być nigdzie udostępnione dla osób trzecich.
Dopiski w stylu "po 24 godzinach pliki należy usunąć" są nic nie warte i nie mają poparcia prawnego.
  Odpowiedz
Chyba nie ma żadnego sposobu.

Servis chomikuj nie odpowiada za pliki które ma chomik więc całość spada na Admina Chomika.
"Jeśli skopiowanie płyty to kradzież, to idąc tym tropem - zrobienie komuś zdjęcia to porwanie" - Anonymous
  Odpowiedz
(28.07.2011, 18:40)tonyviroos napisał(a): Jeśli wszystkie pliki będą w folderach zahasłowanych to teoretycznie nikt nic nie może zrobić, pod jednym warunkiem - hasło nie może być nigdzie udostępnione dla osób trzecich.

Nie do końca to zrozumiałem...
Czy mógłbyś to troszkę bardziej sprecyzować?? ;)
  Odpowiedz
Jeśli pliki będą zablokowane na hasło i nie będzie one napisane publicznie to za pliki nie mogą Ci nic zrobić
"Jeśli skopiowanie płyty to kradzież, to idąc tym tropem - zrobienie komuś zdjęcia to porwanie" - Anonymous
  Odpowiedz
A jeżeli hasło będzie ukryte w tekście???

Przykładowy tekst: Moja ulubiona liczba to 5

I 5 byłoby hasłem w tym przypadku
  Odpowiedz
Myślę ze nie ponieważ hasło nie jest napisane "żywcem". np. ~Filmy(hasło = film)
Ale zapytaj się doświadczonych ludzi.
  Odpowiedz
Poczekam na odpowiedź Tonego :)
Ale powiem, wprost: Jeżeli nie da się zabezpieczyć przed "prawami autorskimi" to ja zakończą przesiadywanie na chomikuj.pl, bo nie chce płacić 2400 zł za głupie chomikowanie...
Swoją drogą jestem ciekaw jak te duże chomiki (np. Azazelangel) mogą nie otrzymywać takich powiadomień o "prawach autorkich"
  Odpowiedz
Raczej to nie możliwe. Mi sie zdaje że to wyłudzanie danych personalnych tak jak napisała beata.
(28.07.2011, 14:03)Beata napisał(a): Nie znam się na tym ale dla mnie to próba wyłudzenia danych drogą internetową.
Jeżeli wiedza do kogo piszą dlaczego nie wysyłają tego tradycyjną pocztą?

Odpowiedz
Problem z prawami autorskimi jest dosyć skomplikowany i trudno opisać jakąś jedną receptę na ominięcie lub całkowite uniknięcie odpowiedzialność.

Jeśli podasz hasło do folderów to niestety już mogą się doczepić ponieważ hasło dostępne jest dla osób trzecich, jeśli np. napiszesz "moja ulubiona liczba to 5" to również jest traktowane jako ujawnienie hasła osobom trzecim.

Najlepszy sposób aby uniknąć kłopotów to nie łamanie praw autorskich ;)
Co do tych wszystkich pseudo pism od pseudo adwokatów to ja osobiście mam je głęboko w poważaniu, każde takie pismo olewam z góry do dołu, jedynie robię ich kopie na wszelki wypadek. Do póki ktoś nie zwróci się do mnie z imienia i nazwiska oraz nie poda moich i swoich danych to wszystkie pisma będę olewał i pod żadnym pozorem na żadne nie odpowiem.
  Odpowiedz