Duch Świąt - Czujecie go??
|
22.12.2013, 01:49
Szczerze powiedziawszy- pierwszy raz od paru lat się angażuję w to święto... i tak. Udało mi się go poczuć .
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Można by rzec, że to już 2 wigilia w tym roku. Bardziej ta pierwsza przypominała mi święta Bożego Narodzenia niż to co teraz mamy, ani grama śniegu. Nic nie czuje i wydaje mi się że to taka wieczerza na siłę, późno październikowa pogoda jest bardzo podobna. Na święta mieli przyjechać dziadkowie i nic z tego, a tata po raz kolejny spędzi wigilie i obawiam się że całe święta poza domem, aczkolwiek mogę się mylić.
"Bądź dobrej myśli, bo po co być złej" - Stanisław Lem.
22.12.2013, 04:30
Już od dawna go nie czuję. Jako dziecko postrzegałem taką niezwykłą aurę. Zapach choinki, pomarańczy, potraw przyrządzanych w kuchni, dźwięk kolęd. Wywoływało to euforię. Dzisiaj jakoś nie potrafię czerpać z tej magii. Święta robią ze mnie ponuraka. Raz sieję pozytywną energię, a innym razem bardzo lubię demaskować sztuczne emocje. W tym roku postaram się troszkę magii przywrócić i myśl o problemach codzienności zachować pod maską pozytywnych emocji, przynajmniej wtopię się w otoczenie. Nie będę wtedy do końca sobą, ale zjem po tym snikersa.
29.12.2013, 14:43
jak sie nie ma dzieci ani nie jest się wierząca osobą, to o ducha świąt trudno... u mnie nie ma pawie wcale świątecznej atmosfery. nikt się świętami specjalnie nie przejmuje, wypatrujemy ich tylko jako kilku dni wolnych od pracy... smutne ale tak teraz jest.
Ale głupoty piszecie
To czy poczujesz tego "Ducha Świąt", czy też nie zależy wyłącznie od CIEBIE. Jeśli postrzegacie czas Bożego Narodzenia jako kilka dni wolnych od pracy, za to pełnych pracy w domu - bo a to sprzątanie, a to gotowanie, a to wystrajanie (albo siebie albo choinki ) no to rzeczywiście, nie ma tu miejsca na prawdziwe Święta, które de facto każdy powinien przeżywać w sobie - wyciszyć się, pozastanawiać - mnie ten refleksyjny klimat nie opuszcza od kilku dni. To od nas zależy, czy między czerwonym barszczem z uszkami, a wyciąganiem prezentów spod choinki (swoją drogą - bawi się w to ktoś, kto nie ma małych dzieci?) znajdziemy czas na zwykłą rozmowę przy zwykłej herbacie, gdy w tle puszcza się kolędy - prędzej wtedy można to "coś" poczuć niż gdy nie możemy ociężali wstać od stołu Tak tylko, myślę...
Free Your Mind!
|