Dziś zakładamy hasła na swoje chomiki
|
19.12.2012, 13:02
Blokada na pokaz a potem i tak każdy robi swoje. Azazel jakoś po blokadzie dalej dodaje filmy. Ciekawe po co to robi skoro z punktami nic nie zrobi. Każdy kto sprzedawał punkty robił to niezgodnie z regulaminem i dobrze o tym wiedział a teraz pretensje bo kraść już nie można.
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
19.12.2012, 13:08
czego kraść ? dobrze się czujecie ? jeśli ktoś potrzebuje punktów chomika, a ja jestem głodny i chce zjeść kebaba, to się dogaduje z tą osobą i ona ma punkty, a ja kebaba czy cokolwiek - obie strony są zadowolone, punkty i tak ostatecznie zostaną wymienione na transfer, więc co to za różnica kto to zrobi
Blokowanie kont, zakładanie haseł nic Wam nie da. Wiecie ile ten portal ma użytkowników.
Czy naprawdę myślicie, że wywrzecie na kimś wrażenie postępując w ten sposób? Ilu Was się tam zebrało? 100? 200? a może 1000? Jeśli nie znajdzie się Was w ilości powyżej 10 tysięcy Wasze działania nic nie wniosą. Nikt Was nie posłucha, o ile w ogóle ktoś to zauważy. Nie macie ani narzędzi, ani środków, aby masowo organizować jakieś "akcje" na chomiku. Wasz zasięg ogranicza się do reklam w chomikowych rozmowach, komentarzach w plikach, wysłaniem wiadomości PW oraz pisania postów na różnych forach. To zdecydowanie za mało, aby zaistnieć w środkach masowego przekazu. Ale to jeszcze nie wszystko. Buntujecie się ponieważ na tym zarabialiście ściągając do siebie userów w ten czy inny sposób. Wiecie ilu jest kombinatorów wśród użytkowników chomika? Niewielu, w porównaniu do ilości pozostałych użytkowników, a to właśnie na nich chomikuj głównie zarabia, a nie na kombinatorach. Założę się, że zwykły, przeciętny użytkownik nigdy nie skorzystał z opcji przelewu punktów, bo niby komu i po co miał by to robić? Zupełnie nie rozumiem Waszego zachwytu i podziwu dla takich chomików jak Azazel (o ile dobrze piszę) i innych tego typu. Jak takie profile jak on znikną z mapy chomika nic się nie stanie. Łatwo można wysnuć, że tacy ludzie zarabiają dla siebie, a nie chomika. Wystarczy spojrzeć na Allegro. Czy myślicie, że jak ten człowiek zablokuje swój profil hasłem stało się coś ważnego? Zupełnie nic się nie stało. Tyle tylko że mniej mu wpłynie punktów za okres blokady. Wprowadzenie przelewów, dało chomikowi możliwość promowania jego portalu na różnych forach internetowych, między innymi na naszym. Jak widać opłacało im się zamknąć tą opcję, ponieważ straty z tytułu sprzedaży punktów pewnie były znacznie wyższe niż korzyści wynikające z promocji na innych stronach czy forach internetowych. Czasami mam wrażenie, że zapominacie iż ktoś żyje z tego, że założył portal pt. Chomikuj.pl Wy się bawicie, oni zarabiają. Zlikwidowano program partnerski, ponieważ ludzie zaczęli kombinować jak tu wyciągnąć pieniądze i udawało im się to długi czas. Teraz zlikwidowano przelewy, ponieważ ludzie też znaleźli sobie na tym źródło dochodu. Na allegro aukcje sprzedaży punktów wyrastały szybciej niż chwasty u mnie na ogródku. Administracja Chomikuj postanowiła więc zwalczyć problem u źródła. Czy coś jest dla Was nie zrozumiałe w tym temacie? karatekid napisał(a):czego kraść ?No właśnie. Takie pytania zadają normalni użytkownicy chomika. Kombinator dobrze wie "czego" i założę się, że właśnie dlatego zlikwidowali opcję przelewu punktów. Przynajmniej wiele na to wskazuje.
19.12.2012, 14:01
Kolego adminie myślę, że nie do końca masz rację. Podstawą działa portalu jest upload (brak uploadu = brak plików = brak wszystkiego) i myślę że właśnie takie chomiki jak AZ są podstawą jego działania. Gdy zabraknie uploadu a zabraknie bo nikt nie będzie tego robił za frajer to cała rzesza (nie ubliżając nikomu) zwykłych szarych userów o których wspominasz nie będzie miała po co na takiego chomika wchodzić. To oczywiście nie stanie się jutro i za tydzień też nie.
Tutaj nie potrzeba żeby 100.000 userów założyło blokady bo po co ktoś ma blokować chomika na którym nic nie ma. Mało tego - nawet nie trzeba nikogo namawiać bo normalnym jest że nikt nie będzie płacił kasy za serwery i robił UP dla idei BTW ktoś napisał że azazel dalej robi UP, pytanie po co?
mobopx - a czy uważasz, że jak zabraknie tych kilku "uploaderów" (a ja dodam - kombinatorów), to na portal nikt już nic nie będzie wrzucał?
Podejrzewam, że nie rozumiecie chyba, co znaczy tak duża liczba użytkowników jaką ma chomik. Na tym portalu jest więcej piractwa niż chwastów u mnie na ogrodzie (chociaż? ) Prędzej czy później, taki zbuntowany "uploader" będzie chciał sobie pobrać kolejną super nową, nielegalnie udostępnioną grę, więc zorientuje się, że brakuje mu punktów. Nie kupi ich raczej, bo przecież jest cwany i zarobi na nie udostępnianiem kolejnych wrzucanych plików. Nieprawdaż? Tak przecież działa chomikowy portal. Samo nakręcająca się machina. Taki pseudo "bunt" w moim odczuciu wygląda bardzo infantylnie i nie niesie za sobą żadnych skutecznych działań.
19.12.2012, 14:58
Skoro podałeś jedną super grę jako przykład to myślę, że korzystniej będzie kupić transfer legalnie i ją pobrać - niż na nią zarobić.
A ile będzie osób które będą chciały mieć 100 najnowszych gier? Do wczoraj uzasadnione było, że pobranie 100 gier oznaczało re-upload a tym samym zysk. Dziś taka sytuacja nie zaistnieje, a crazy maniaków - kolekcjonerów pirackich gier i filmów - którzy bez względu na to czy coś na tym zarobią czy nie, nadal będą uploadować i pobierać chyba nie będzie za dużo. Ja nie twierdzę że owy "bunt" coś wniesie, ale też nie można twierdzić że chomikuj będzie nadal na topie bo większość (nie odnoście ogółu, a większość aktywnych userów) przestanie się w to bawić, a na 1-2 filmy tygodniowo lub 1 grę miesięcznie każdy sobie kupi transfer zamiast ślęczeć po nocach dodawać, opisywać i reklamować pliki. Jeśli ktoś ma 2-3 mln pkt dziennie (czyli 250-750 GB) - a takie ilości są realne, ale weźmy nawet 1 lub 0,5 mln czyli 100 GB. Dasz radę pobrać 100 GB dziennie codziennie? Reasumując: moim zdaniem - jeśli nadal wszelakie działania na chomiku będzie można wykorzystać tylko dla własnych potrzeb to portal www.chomikuj.pl będzie wielkim G! Dziękuje. Do widzenia!
19.12.2012, 15:17
Zgadzam się z adminem . Być może padną po tych zmianach chomikowi giganci . Mam na myśli że przestaną wrzucać takie oszałamiające ilości plików , bo dla niektórych - jak podejrzewam - chomikuj stało się źródłem utrzymania ( i to całkiem dobrego utrzymania) . Teraz większość chomików które zamiast uploadu bazują na zachomikowanych o kogoś plikach ma mnóstwo plików od Aziego , czy Massiva . Pliki te będą pobierane przecież nadal przynosząc uploaderom punkty .
Ja w tej zmianie widzę właśnie szanse dla mniejszych chomików - takich którym nie chodzi o dojenie kasy , a bardziej o dostęp do gier , filmów itd. Chcesz mieć ściągnąć np. film nie płacąc za transfer - musisz wrzucić coś co pobiorą inni , logiczne chyba . Zamiast kilku "gigantów" pojawi się więcej średnich i małych uploaderów od których inni będą ściągać . Ciekaw jestem jak wyglądałaby w procentach ilość filmów pobranych od Azazela i pobranych od wszystkich innych "małych" chomików razem wziętych . Mimo że inni wrzucali te same filmy to założę się że rzadko były pobierane . Teraz to może się zmienić . To , że 100 , 200 czy nawet 1000 chomików zablokuje swoje konta, nic nie zmieni w postępowaniu administracji chomikuj.pl . Ile kont będzie w tym czasie niezablokowanych ? Będzie ktoś chciał coś pobrać to poszuka i weźmie od kogoś innego .
19.12.2012, 15:24
Jak czytam ten temat to widzę że chyba wszyscy tutaj piszący nie wiedzą o co tak na prawdę idzie.
Chomikuj zablokowało przelewy nie dla tego że na tym traciło, to że 10% ludzi kupowało na allegro punkty to dla nich pikuś skoro i tak reszta kupiła transfer za gotówke u chomikuj. To że uploaderzy sprzedawali punkty to też pikuś, chomikuj zarabiało dzięki temu że koleś x dodaje nowości bo 10% pobierających to osoby kupujące punkty na allegro ale 90% zapłaciła chomikuj. Opcja została zablokowana bo chomikuj stwierdziło że lepiej sięgnąć do kieszeni userów jeszcze głębiej i dać jakieś durne prezenty oraz niech 100% pobierających płaci za punkty chomikuj a nie kupuje na allegro. Nie przemyśleli jednego, jak uploader nie sprzeda punktów to nie zarobi a co za tym idzie nie będzie opłacało mu się uploadować. Argumenty typu "jak będzie chciał pobrać grę to potrzebuje transfer", jak będę chciał pobrać grę to ja pobiorę z innego źródła a nie z chomika. Wszyscy uploaderzy z chomika przeniosą się na warezy bo tam też da się zarobić (nadal sa serwisy które płacą za pobrane pliki), a chomikuj zacznie upadać. Nie znam nikogo kto zapłaci za serwer 500 zł (tyle płacą największe chomiki) miesięcznie tylko po to żeby dodawać pliki na chomika dla własnej satysfakcji a nie dla zarobku. Krok z zablokowaniem przelewów to pierwszy krok do upadku serwisu chomikuj.
19.12.2012, 15:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.12.2012, 15:31 przez Swordancer.)
Nie ma się czym przejmować. Jakość serwisu nieznacznie spadnie, bo nikt nie będzie kupował serwerów do uploadu i innego badziewia, bo zwykle userzy robili to za punkty. Będzie mniej nowych wstawek, ale i tak mnóstwo ludzi, którzy dalej z nudów i braku innych zajęć w życiu będą uploadować filmy, gry itd. Ja osobiście nie muszę płacić, żeby z chomika pobierać, a nawet jak bym musiał, to przecież nie jestem idiotą żeby płacić za coś co do nich nie należy.
Korzystanie z chomika, to zawsze było paserstwo i zawsze będzie, bo inaczej nazwać tego nie można. To jest w zasadzie portal do odsprzedaży kradzionych plików działający w legalny sposób. Nie mogę się jednak doczekać aż wsadzą właścicieli za kratki. Mnie torrenty zupełnie wystarczą. Mam w tyłku czy ludzie zrobią aferę w stylu ACTA, która w zasadzie jest niepotrzebna i nic nie warta. Ludzie lubią wszystko wyolbrzymiać, trząść portkami i udawać, że walczą o coś wartościowego, a w poważnej sprawie siedzieć cicho. Wolę już w tym wątku nie pisać, bo to stwarza wrażenie jak by mnie to wszystko obchodziło, a przecież mam wyje****.
19.12.2012, 16:46
Wiadomość od administracji Chomikuj.pl w sprawie ostatnich zmian:
Witam serdecznie, Funkcja przelewów punktowych została trwale wyłączona. Jej wyłączenie poprzedzone zostało długą i dogłębną analizą i jest naprawdę dobrze uzasadnione. Ideą przelewów punktowych było umożliwienie użytkownikom sprawiania sobie drobnych prezentów, wynagradzania przyjacielskich przysług (np. pomocy w wykonaniu ładnego opisu konta) itp. Niestety okazało się, że przelewy punktowe stały się narzędziem na dużą skalę, wykorzystywanym do różnego rodzaju nadużyć – zabronionej przez regulamin sprzedaży punktów w serwisach aukcyjnych, wyłudzania haseł do kont, prób sztucznego generowania punktów i wielu innych. Długo próbowaliśmy walczyć z tymi zjawiskami nie wyłączając samej funkcji przelewów punktowych, niestety okazało się, że konieczny jest także ten krok. Jesteśmy przekonani, że nowa funkcja Prezent, a w przyszłości być może i inne rozwiązania, dobrze zastąpią przelewy punktowe zapewniając jednocześnie większe bezpieczeństwo Użytkownikom Chomikuj.pl. W razie dalszych pytań pozostaję do dyspozycji. -- Pozdrawiam Agnieszka Rutkowska Obsługa Użytkowników Chomikuj.pl Zobaczymy po jakimś czasie jak wpłyną te zmiany, teraz nie ma co o tym dyskutować
Zapraszam na mojego chomika: http://chomikuj.pl/kapox
|