Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
(12.04.2011, 22:34)Leszek napisał(a): Od 20 minut mam włączone okno przygotowane do napisania odpowiedzi. Nic się nie zmienia, widok taki jak na screenie.
Domyślam się Leszku, z tym że nasze problemy mają mało wspólnego. Ja stawiam na ustawienia w opcjach przeglądarki, lub jakaś blokada w "antyvirze", lub firewall. Restart kompa już pewnie robiłeś?
Maćku, zainstalowałem Chrome, wszystko jest prawidłowo. Czy zostanę na tym jeszcze nie wiem. Zastanawia mnie fakt dlaczego inne fora pracują normalnie na IE8 a odjechani nie chcą. Ponieważ jest to dla mnie zbyt zawiłe nie będę nawet próbował tego rozgryzać.
Podsumowując:
błąd tkwił w moim komputerze.
Dziękuję wszystkim za rady, porady, podpowiedzi i pomoc.
Mam nadzieję że nikogo nie obraziłem i nikomu nie zrobiłem krzywdy.
Jeżeli tak to przepraszam.
(12.04.2011, 23:05)Leszek napisał(a): Maćku, zainstalowałem Chrome, wszystko jest prawidłowo. Czy zostanę na tym jeszcze nie wiem. Zastanawia mnie fakt dlaczego inne fora pracują normalnie na IE8 a odjechani nie chcą. Ponieważ jest to dla mnie zbyt zawiłe nie będę nawet próbował tego rozgryzać.
Podsumowując:
błąd tkwił w moim komputerze.
Dziękuję wszystkim za rady, porady, podpowiedzi i pomoc.
Mam nadzieję że nikogo nie obraziłem i nikomu nie zrobiłem krzywdy.
Jeżeli tak to przepraszam.
Jeśli chcesz pozostać przy wyglądzie przeglądarki, podobnym do IE zainstaluj sobie Mozille Firefox. Google Chrome ma inne zakładki i nie ma paska klawiszy funkcyjnych. Nie wszystkie fora chodzą na BBCode, zależne też jest pewnie to od ustawień i innych rzeczy. Ważne że jest już ok
13.04.2011, 00:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.04.2011, 00:18 przez skrzypas.)
Pewnie nic nie dodam ciekawego ale wygląda to tak jakby któryś z dodatków do przeglądarki lub któraś z ukrytych funkcji przeglądarki wyłączyła ramki z opcjami edycji posta.
Nie znam się na tych ukrytych funkcjach przeglądarki IE8 ale na pewno to jest to.
Krążę wokół tej myśli tylko dlatego bo w Mozilla Firefox po zainstalowaniu dodatku AdBlock Plus ujawniają się funkcje do blokowania ramek w taki sposób że po zablokowaniu nie wyświetlają się.
Może ktoś kto się zna na IE będzie wiedział o czym myślę i w czym tkwi problem.
Pozdrawiam.
Strona ładuje się poprawnie i tylko na Odjechanych brakuje kilku ramek więc moja myśl jakoś sama mi się nasunęła skoro podobne ramki z BBCode są na innych forach. Z całą pewnością ramki edytora są blokowane tylko dla Odjechanych. Trzeba prześledzić zaawansowane ustawienia przeglądarki.
Leszku dziękujemy za Twoje informacje. Istotnie, w IE edytor nie posiada widocznych przycisków. Sprawdziłem też pod innymi przeglądarkami i tylko w IE pojawia się ten problem.
Ponieważ to bardziej sprawa dotycząca samego silnika MyBB, napisałem do supportu i mam nadzieję, że zaimplementują jakieś 'lekarstwo'.
Nie chcę tu reklamować żadnej z przeglądarek, ale generalnie odradzam korzystanie z IE (w którejkolwiek wersji). Nie pierwszy raz spotykam się z tym, że coś nie działa tylko w IE, lub jest źle interpretowane przez tą przeglądarkę, ale najważniejszym powodem dla którego warto (podkreślam warto!) przesiąść się na inny produkt, jest między innymi bezpieczeństwo Twojego systemu (zwłaszcza jeżeli korzystasz z WinXP).
Statystyki z moich stron jednoznacznie wskazują, że w dzisiejszej dobie czasu liczą się w zasadzie dwie przeglądarki. Mozilla Firefox oraz młodziutka Google Chrome.
Ta ostatnia w taki tempie zyskuje nowych zwolenników, że pewnie sam Microsoft chciałby mieć taki przyrost (choć im to już nie potrzebne ;-) )
Wiem jak silne są przyzwyczajenia, ale może czas na zmiany?
Nie mniej jednak chciałbym, aby forum było w pełni funkcjonalne również pod IE, dlatego zgłosiłem problem do supportu MyBB.
Witam.
Dziękuję Wszystkim za wszystko.
Chrome dla moich przyzwyczajeń jest zbyt ograniczone albo też nie umiem sobie poradzić z ustawieniami. Zainstaluję Mozillę, przyjrzę się jak wygląda. Postaram się wybrać coś z Waszych propozycji, wychodzi na to że muszę dokonać zmian żeby w przyszłości uniknąć "dziwnych" problemów którymi Was zasypuję.
Nie jestem "omnibusem", nie znam się na wszystkim dlatego też pytam za co Was bardzo przepraszam.
Proszę jeszcze mi powiedzieć czy przed zainstalowaniem Mozilli muszę odinstalować Chrome (IE8 nie mogę odinstalować)?
(13.04.2011, 08:31)Leszek napisał(a): .................Zainstaluję Mozillę, przyjrzę się jak wygląda..............
Leszku, proponuję instalacje Mozilli wersji 3.x.x ...Rozkrzyczana ostatnio wersja 4.x ma podobną strukturę jak Google Chrome i może nie przypaść Ci do gustu. Standardowe okno przeglądarki Mozilla Firefox ver.3.x.x jest bardzo zbliżone do IE chociażby samym wyglądem(belka z paskiem adresu, przyciski funkcyjne, zakładki), jak również ustawienia wykonuje się w miarę intuicyjnie.
Leszku otrzymałem odpowiedź, że prawdopodobnie przyczyna leży po stronie braku zainstalowanej javy do IE, ponieważ ten edytor pisany był właśnie w javie.
To może być najprawdopodobniejszą przyczyną Twojego błędu.
Należy też sprawdzić, czy nie masz ustawionych jakiś blokad na aplikacje javy.
(16.04.2011, 01:46)admin napisał(a): Leszku otrzymałem odpowiedź, że prawdopodobnie przyczyna leży po stronie braku zainstalowanej javy do IE, ponieważ ten edytor pisany był właśnie w javie.
To może być najprawdopodobniejszą przyczyną Twojego błędu.
Należy też sprawdzić, czy nie masz ustawionych jakiś blokad na aplikacje javy.
Adminie dziękuję za przytoczenie czyjejś odpowiedzi, prawdziwe dla mnie w niej jest tylko stwierdzenie "prawdopodobnie".
Czy bez zainstalowanego środowiska Javy praca na komputerze odbywa się bez żadnych zakłóceń?
tekst ze strony www.java.com (praca na przeglądarce IE8):
"Zweryfikowana wersja oprogramowania Java
Gratulacje!
Masz zainstalowaną zalecaną wersję oprogramowania Java (Version 6 Update 24)."
Przesiadłem się na Mozillę ver.3.16.6. wszystko jest normalnie, brakuje mi zakładki ulubione na głównym pasku, to jest mały "pikuś".