B0hazard napisał(a):jeśli Jezus Chrystus zesłał nam dekalog
Jezus nie dał nam dekalogu bo wtedy jeszcze się nie narodził.
Dekalog jest nam dany przez samego jedynego Boga.
B0hazard napisał(a):skąd u diabła wzieły się te inne modlitwy?
U diabła nie, u ludzi tak.
Wciąż co jakiś czas powstają nowe dodatkowe modlitwy.
Ludzie modlili się w taki czy inny sposób.
Jezus nauczał ludzi jak się modlić.
Potem apostołowie Jezusa nauczali po nim.
Tak spisano wszystkie te modlitwy i dzięki temu dzisiaj wiemy jak się modlić.
B0hazard napisał(a):pisze tam że w Domu Świętym nie wolno handlować itp a ksiądz zbiera na tacę co mszę
Oddawanie pieniędzy czy kosztowności na tacę to nie handel.
B0hazard, co kupujesz jeśli można wiedzieć? Nic. Bo źle rozumiesz pojęcie
ofiary na tacę.
To nie ksiądz bierze od Ciebie kasę, tylko TY ofiarujesz ją Kościołowi.
Nie bez powodu podczas mszy
ofiara jest przed przyjęciem Komunii Świętej.
Jeżeli chodzę regularnie co tydzień do spowiedzi to na znak tego daję ofiarę na odpuszczenie grzechów.
Od mojej pychy zależy ile dam na ofiarę na odpuszczenie moich grzechów.
Jeżeli z pychą dam 1 złotówkę to odpuszczenie będzie a ja nic nie odczuję i będę miał problem z własnym sumieniem.
Dowiedziałem się że ofiara powinna być bardzo dotkliwa i minimum 10 złotych powinno oczyścić moje sumienie.
Dzięki temu w następnym tygodniu będę miał się na baczności aby nie grzeszyć (przynajmniej teoretycznie).
Wystarczy że w tygodniu chociaż raz poczuję się "wyższy" nad swoim bliźnim i już jestem w grzechu pychy.
Czasami daję ofiarę tak sam od siebie. Wiem że ta darowizna będzie dobrze spożytkowana.
Zimą siedzimy lub stoimy w ogrzewanym kościele.
Tona węgla kosztuje 800 złotych. Ile trzeba ofiar aby wystarczyło węgla dla wszystkich, nawet dla tych, którzy nie dają ofiary?
Kościół jest duży i trzeba sporo węgla spalić aby go dobrze rozgrzać.
Opłaty ciepłownicze na kwartał liczone są w tysiącach złotych. Kto ma za to zapłacić?
Chcesz posiedzieć w ciepełku to daj ofiarę na węgiel lub opłatę ciepłowniczą.
Chcesz wspomóc Kościół darowizną bo Twój portfel aż kipi i nie wiesz czy kupić drugie Lamborghini do garażu to wręcz ofiarę w kopercie.
Dzięki tej ofierze ksiądz proboszcz bez problemu opłaci rachunki za prąd a im większy kościół tym więcej oświetlenia.
Po to jest dobrowolna ofiara.
No chyba że lubisz egipskie ciemności i strzelisty mróz w pomieszczeniach to nie dawaj Kościołowi darowizny i siedź w brudnym, nieopalonym i nieoświetlonym kościele.
Nie ma takich? Wiesz dlaczego nie ma zaniedbanych kościołów?
Bo są ludzie o czystym sercu, którzy przychodzą do kościoła posprzątać, napalić w piecu czy zapłacić za prąd i nic nie chcą w zamian.
Oni kierują się miłością do Boga i do bliźniego swego. Dzięki miłości do bliźniego swego ogarniają cały kościół abyście mogli stać lub siedzieć w czystym, ciepłym i oświetlonym kościele.
Ksiądz nie dostaje darowizn od Państwa Polskiego czy od Caritasu.
To ludzie o czystym sercu pomagają księdzu w najcięższych chwilach.
B0hazard napisał(a):Czy za ślub, chrzciny, pogrzeb, komunie bierze pieniądze?
To jest najbardziej idiotyczne co mogłem tutaj przeczytać.
Prosto z mostu drodzy ciekawscy.
Czy jeżeli umrzesz to chcesz leżeć tam gdzie upadniesz?
Wyobraź sobie jak by to wyglądało że ludzie umierają gdziekolwiek i nikt się tym nie przejmuje?
Zakopaliby Ciebie w lesie w mysiej dziurze i świat by o Tobie zapomniał.
Nikt by nie postawił znicza na Twoim grobie bo nikt by nie pamiętał gdzie zostałeś zakopany.
A jednak opłaty pogrzebowe istnieją.
Rezerwacja miejsc, opłaty za pogrzeb, wstawienie drewnianej atrapy i krzyża.
Spoczywasz w pokoju w miejscu gdzie nie będziesz zapomniany i ktoś zapali Tobie znicz w imię miłości.
Wykup dodatkowej ziemi wraz z wycinką drzew i wyrównaniem ziemi też sporo kosztuje i po to są opłaty pogrzebowe aby zawsze móc coś takiego wykonać.
Codziennie na naszym cmentarzu stoi toaleta TOI TOI. Miesięczne opłaty są wysokie plus konserwacja.
Opłaty są czerpane z ofiar dla Kościoła.
Na cmentarz doprowadzona jest woda a jak wiadomo nie płynie ona za darmo i na to też czerpane jest z ofiar.
Na cmentarzu są kontenery na stare kwiaty, wieńce i znicze.
Za wywóz odpadów i przetrzymywanie kontenera też trzeba zapłacić i na ten cel też przeznaczane są pieniądze z ofiary.
W domu parafialnym jest toaleta publiczna i jeżeli podczas mszy zachce się Tobie wyskoczyć na "posiedzenie" to możesz sobie spokojnie tam pójść i nie musisz już kucać w krzakach i podcierać się trawą czy liśćmi.
Za papier toaletowy, wodę w spłuczce i kranie, za mydło i za ręczniki papierowe trzeba zapłacić i na to pobierane są pieniądze z ofiar na Kościół.
Aby nikt nie okradł kościoła wynajęto firmę ochroniarską i zamontowano monitoring. Na to również przeznaczono pieniądze z ofiar.
Im mniej ofiar tym gorzej dla Kościoła*.
* Kościół jako pojęcie ogólne zawierające księży, budynek kościelny i teren wokół oraz wiernych kościoła, organistę i chór.
B0hazard napisał(a):Drugą sprawą jest państwo polskie które tego nie opodatkowało ale to już inny temat.
Wcale że nie inny bo bezpośrednio uderza w to co napisałem wyżej.
Ksiądz płaci składki ZUS ale Państwo chce opodatkowania całego Kościoła*
* Kościół jako pojęcie ogólne zawierające księży, budynek kościelny i teren wokół oraz
wiernych kościoła, organistę i chór.
Chcesz opodatkowania Kościoła*? Będziesz (TY) płacił podatek od ofiary. Jeżeli nie to sprawa trafi do sądu a tego przecież nie chcemy.
Jak sobie wyobrażasz płacenie podatku od opłaty pogrzebowej? Chcesz być zakopany w lesie za cmentarzem? (*)
(*) Dotyczy każdego kto popiera wprowadzenie podatku dla Kościoła*.
* Kościół jako pojęcie ogólne zawierające księży, budynek kościelny i teren wokół oraz
wiernych kościoła, organistę i chór.
tonyviroos napisał(a):cennik za msze, śluby czy pogrzeby
Patrz wyżej - najdłuższa wypowiedź.
Opłata za ślub:
- ogrzewanie
- oświetlenie i nagłośnienie
- toaleta
- konserwacje
- monitoring
- drukowanie karty informacyjnej do gabloty (papier, tusze, prąd za używanie komputera i drukarki, konserwacje)
tonyviroos napisał(a):Ja przeczytałem biblię kilka razy i dokładnie ją przeanalizowałem, niestety 90% z tego co mówią księża nie ma poparcia w biblii
Nie chodzisz do kościoła to skąd wiesz co mówią księża o Biblii.
Biblia w skrócie to spisane dzieje Boga i Jezusa Chrystusa oraz refleksje apostołów.
Czytając Biblię nie należy jej analizować tylko odczytywać jej treść na podstawie wydarzeń z ówczesnego świata.
Dzięki temu pogląd na wiele spraw jest znacznie bardziej przejrzysty i lepiej zrozumiały.
Po to księża cytują Biblię aby ci, którzy nie rozumieją niektórych lub wszystkich wpisów w Biblii mogli ją lepiej poznać i zrozumieć i dzięki temu mogli znacznie łatwiej iść przez życie w ówczesnym świecie.
Sebastian napisał(a):Skrzypas naprawdę nie rozumiem Cię czy masz jakąś traumę związaną z hallowen czy co?
Halloween jest pogańskim świętem uznanym w USA przez wyznawców szatana a Dzień Zmarłych jest świętem czysto chrześcijańskim.
Łączenie jednego z drugim poprzez zabawę i intrygę medialną nie przynosi nam jak i zmarłym żadnego pożytku.
To jest dzień kiedy mamy odczuwać skruchę i modlić się za zmarłych a nie bawić się i szaleć do białego rana i oddawać zmarłym cześć.