Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Jaki polecacie antywirus na 64 bitowy Windows 8?
Witajcie.

Parę dni temu zakupiłem laptopa Lenovo Essential G580...
Ale na jego temat rozpiszę się innym razem.

Interesuje mnie wasze doświadczenie z antywirusami pod oryginalny
Windows 8 64 bitowy...

Cechy jakie mnie interesują:
- bezpłatny
- w miarę lekki (nie pamięciożerny)
- prosty w obsłudze
- skuteczny

Liczę na wasze podpowiedzi.
  Odpowiedz
We współczesnym świecie oprogramowanie antywirusowe do komputera, pozostawia wiele do życzenia. Gdybym miał oceniać najlepsze darmowe antywirusy, to powiedział bym tylko tyle, że żaden z popularnych nie zasługuje na szczególną uwagę, bo poziom ich bezpieczeństwa jest bardzo zbliżony do reszty, a przypadkowe incydenty mogą jedynie świadczyć o pewnych wadach. W każdym oprogramowaniu występują luki, bez wyjątku i nie musisz się głębiej zastanawiać. Poza wszystkimi darmowymi i popularnymi oprogramowaniami możesz pominąć jedynie AVG, a powód z czystej nienawiści do spamu, wspomnę o tym na końcu. Osobiście najbardziej polecam ci BitDefendera i Comodo, bo sprawdzone i równie skuteczne co reszta. Dodatkowo pakiet Windows 8 zawiera wbudowany "Windows Defender", który absolutnie nie odbiega poziomem bezpieczeństwa od pozostałych, zupełnie nie musisz nic instalować. Ja obecnie używam własnie jego i jestem zadowolony. Polecam ci jednak doinstalować sama zaporę COMODO, tego firewalla nic chyba nie przebije. Firewall to najskuteczniejsza ochrona przed trojanami i innym syfem. Chodź antywirus jest pierwszą tarczą, to jednak nie wszystkie wirusy są w bazach wirusowych i wtedy tylko dobra zapora cie uratuje. Wszystkie te super technologie do badania programu, jakaś inwigilacja, kosmiczne pro skanery zaawansowanych sekwencji kodów Haha, to bajeczka dla dzieci. Odróżnić program do zdalnego pulpitu, od wirusa, który działa na jego zasadzie potrafi zapora. Zawsze ostrzeże cię przed konsekwencją korzystania z aplikacji, która łączy się z siecią i np. wymaga dostępu przez niestandardowy port. To że jakiś antywirus ma dodatkowo wbudowany własny analizator, nie świadczy o wyższym poziomie jego bezpieczeństwa.

Nie sugeruj się testami dostępnymi w sieci. Są one bardzo zróżnicowanie i nie rzadko wyssane z du**, czyli programów do testowania zabezpieczeń. Natomiast jeśli chodzi o AVG, to mimo tego że sam antywirus jest w porządku, to dla czystej przyzwoitości i solidarności z użytkownikami sieci nie instalowałbym go, ponieważ cechuje się chamskim sposobem promocji w postaci upierdliwych tool barów i innego gó***. Pcha się do instalatorów innych programów i ogólnie bardzo mnie i pewnie wielu innych użytkowników to irytuje. Jak dla mnie sami w sobie są spamem. Jeśli twój komputer jest w jakiejś firmie czy coś, to może być szczególnie narażony na atak hakera, ale poza tym żaden zamulający antywirus nie jest warty bezpieczeństwa jakie oferuje. Zapora COMODO w połączeniu z Defenderem(najbanalniejszy pod słońcem, nie zamula, błyskawiczny skaner), Avastem, czy innym antywirusem wystarczy aż nadto.

Jestem użytkownikiem sieci szczególnie narażonym na ataki, a mimo to moja kombinacja wystarcza jak dotąd.

PS: Najlepszym antywirusem jest twoje uważne i ostrożne zachowanie na komputerze i w sieci. :)
  Odpowiedz
W takim wątku ilu jest użytkowników, tyle będzie opinii.
Ja używam AVG od 15 lat (chyba już tyle będzie). Oczywiście nie darmowego.
Jeśli chodzi o toolbary to po prostu odznaczasz je podczas instalacji i już.
Nie zauważyłem, aby ten program wyświetlał stado reklam, albo coś w tym stylu.

Jak kupiłem lapka domyślnie był zainstalowany McAfee i też sobie chwaliłem.
Bardzo ładnie działał, nie obciążał systemu, ogónie byłem zadowolony.
Przyzwyczajenia i przyjazny interfejs ciągnęły jednak do AVG.

Kiedyś zainstalowałem Nortona bo każdy polecał, ale tak okropnie spowalniał system,
że już nigdy po niego nie sięgnąłem. To było jednak parę długich lat temu, jednak
ta sytuacja odepchnęła mnie od niego na zawsze.

Baron, opinie możesz czytać, ale i tak zachęcam Cię do przetestowania tego co Cię
zaciekawi. Jednym się podoba to, innym tamto. Poziom zabezpeczeń jest mniej więcej
na tym samym poziomie więc to kwestia wydajnści i interfejsu.

Nie wiem, może się mylę, ale na pewno ciężko jest mi się zgodzić jako wieloletniemu
użytkownikowi AVG, ze zdaniem przedmówcy odnośnie tego programu.
Ludzie w darmowych wersjach chcieli by wszystko, bez reklam, bez opłat i gotowe.
Tak się nie da. Nie piję tu do Ciebie swodancer, ale taka jest chyba nasz cecha jako nazwijmy to
"gatunku ludzkiego".

Testy w sieci - swodancer ma rację - popieram jego zdanie w tej kwestii. Odpuść sobie
te testy. Jak to mawiała moja babcia - "pic na wodę foto montaż" hehe.

Baron zwróć tylko uwagę na jeden najważniejszy wg mnie aspekt. Antywir musi mieć
wbudowanego firewalla. Tak jest szybcie, wygodniej i wydajniej. Nie masz kilku aplikacji
w zasobniku co podwyższa moim zdaniem wydajność.
  Odpowiedz
Obecnie w systemie jest zainstalwany antywirus od microsoftu (defender).
Jest zadziwiająco prosty... Na jego temat się jeszcze nie wypowie ponieważ
do wczoraj nie wiedziałem o jego istnieniu.
  Odpowiedz
Jak jest zainstalowany to zostaw go, aż do chwili kiedy wygaśnie darmowy okres. Jak Ci dali to korzystaj i nie kombinuj. :)
Ja też pierwszy raz o nim słyszę, ale jak widać sposób promocji dobry.
  Odpowiedz
admin napisał(a):Jeśli chodzi o toolbary to po prostu odznaczasz je podczas instalacji i już.

No bywa, że przegapisz haczyk i później musisz się męczyć. Czasem zwykła deinstalacja nie wystarczy. Oczywiście do samego antywirusa nic nie mam, ale nie lubię jak ktoś mi na siłę próbuje coś wcisnąć.

admin napisał(a):Jak jest zainstalowany to zostaw go, aż do chwili kiedy wygaśnie darmowy okres.

Czyli na zawsze, bo defender jest darmowy. Jak na darmowy antywirus jest równie skuteczny co reszta, no i banalnie prosty w obsłudze, szybki i wygodny.

Polecam jeszcze doinstalować i skonfigurować sobie zaporę COMODO. Nie jest to już takie banalne, ale nic lepiej nie chroni komputera jak najwyższej klasy zapora, a COMODO należy do tej grupy. Geekbuddy nie jest potrzebny, więc wystarczy darmowa wersja. Upierdliwe mogą być komunikaty, dlatego trzeba ją skonfigurować i wiedzieć na co się zaporze zezwala, gdy takowy wyświetla.
  Odpowiedz
Darmowe czy płatne i chcesz tylko na 1stanowisko? Czy np masz też telefon z android/iOS
Lekki czy bezpieczny? Bo wiesz może być to darmowy lekki ale nie gwarantujący dużego bezpieczeństwa bo żaden antywirus nie gwarantuje 100% chociaż systemy 64bitowe trochę zwiększają bezpieczeństwo. Przydała by się też przeglądarka z 64bitowa:)
Na twoim miejscu odinstalowałbym tego antywirusa od MS bo często są słabe;/ i w dodatku przez ten antywirus mogą Ci manipulować plikami na dysku (Chyba że ściągasz piraty itp)
  Odpowiedz
(28.02.2013, 23:00)Baron napisał(a): Witajcie.

Parę dni temu zakupiłem laptopa Lenovo Essential G580...
Ale na jego temat rozpiszę się innym razem.

Interesuje mnie wasze doświadczenie z antywirusami pod oryginalny
Windows 8 64 bitowy...

Cechy jakie mnie interesują:
- bezpłatny
- w miarę lekki (nie pamięciożerny)
- prosty w obsłudze
- skuteczny

Liczę na wasze podpowiedzi.
Każdy antywirus jest oparty na tym samym silniku. Prawda jest taka, że na dzień dzisiejszy nie tylko antywirus jest potrzebny lecz malware czy coś w stylu KIS (Kaspersky Internet Security). Niema co ukrywać. Powstaje tyle spamu, że trzeba chronić nasze komputery. Ja osobiście nie posiadam antywirusa ani nic z tych rzeczy ponieważ komputer działa już naprawdę marnie :D

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
  Odpowiedz
Sorki za odświeżenie tematu ale dobrym antywirusem którego używam i wykupuję licencję jest Bitdefender, używam wersji home i świetnie sobie radzi. Poprzednie antywirusy z których korzystałem strasznie spowalniały mi pracę systemu.
  Odpowiedz