Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
27.11.2012, 13:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.11.2012, 13:29 przez adam-as.)
Ponieważ niedługo będę miał swoje pierwsze rybki, mam pytanie odnośnie wody w akwarium.
Czy jak wleję wodę do nowego akwarium mogę od razu wpuścić rybki czy woda musi
odstać jakiś czas?
Wolę zapytać Was, niż sprzedawców w zoologicznym bo im nie ufam.
Już kilka razy się przekonałem, że sprzedaż dla nich jest ważniejsza od dobra zwierząt.
27.11.2012, 14:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.11.2012, 14:27 przez skyance.)
Woda musi odstać.
Najlepiej wlej około 30litrów wody do wiadra (czystego) i odłóż ja na 3-4 dni. Po tym czasie wlej ją do akwarium z grzałką i filtrem. Dobrze by było żebyś dokupił do akwarium termometr aby orientować się jaka jest temperatura wody. Grzałkę ustaw tak aby temperatura wody wynosiła 24-26 stopni. Na początek poleciłbym Ci 4 gupiki, są idealne na sam początek przygody z akwarium.
Jak kupisz rybki to koniecznie wlej wodę tą która dostaniesz razem z rybkami do Twojego akwarium.
Kiedy przyniesiesz rybki ze sklepu w foliowym woreczku po prostu włóż na jakiś czas cały ten zawiązany woreczek do akwarium , w ten sposób temperatura wody wyrówna się stopniowo i rybki nie doznają szoku temperaturowego . Dopiero potem "wlej" rybki razem z wodą z woreczka .
Właśnie byliśmy obejrzeć rybki w sklepie zoologicznym i babka powiedziała nam, że woda nie musi stać nawet 10 minut. Powiedziała nam, że technika poszła już dawno naprzód i teraz wlewa się specjalny roztwór za 6-8zł, czeka minutę, zamiesza ręką i już można wsadzać rybki. Roztwór ten niemal natychmiast wiąże wszystkie metale ciężkie i je neutralizuje.
Ciekawe...
Byłem jeszcze wieczorem w innym sklepie zoologicznym (Kakadu) i tam gość powiedział, że mimo wszystko najlepiej by było jakby woda odstała te 48h ponieważ oprócz metali ciężkich są jeszcze bakterie, temperatura i klimat dla roślin. W połączeniu z Waszym potwierdzeniem mam już szczegółową instrukcję jak się za to zabrać. Dzięki.