Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Ankieta: PC czy Konsola do gier?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
PC
55.56%
5 55.56%
Konsola
44.44%
4 44.44%
Razem 9 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Konsolowcy VS pecetowcy.
Mój wybór jednoznacznie konsola ;D dlaczego?
Komputer trzeba mieć dobry sprzęt na niektóre gry.
Na Xboxa/Ps3 nie trzeba i to jest fajne ;)
Xbox nie ma takich problemów jak PC zacinki bla bla bla..
Gry są droższe ale zawsze można ściągnąć na xboxa :D

Jestem Za Xboxem/Ps3/Ps2/Vita/PSP itp ;)
  Odpowiedz
Ja wole pc bo darkorbit i wot nie pójdzie na konsoli:(

Wysłane z mojego LG-E400 za pomocą Tapatalk
  Odpowiedz
Oczywiście że konsola jest lepsza ponieważ konsola jest tańsza od PC i w późniejszym użytkowaniu niepotrzebna jest wymiana części na lepsze.
  Odpowiedz
marcin1234 napisał(a):Oczywiście że konsola jest lepsza ponieważ konsola jest tańsza od PC i w późniejszym użytkowaniu niepotrzebna jest wymiana części na lepsze.
Tu się zgadza, ale jeśli ktoś jest maniakiem gier i zwraca uwagę na każdy detal to na konsoli na pewno tego nie osiągnie, mowa o grafice etc.
[Obrazek: 98687577.jpg]
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
"You think you know me..."

Odpowiedz
Na komputerze wszystko zrobisz, wszystko podłączysz. Niezbity argument? Co nie? Zapewne!
  Odpowiedz
W wątku chodzi o porównanie samego aspektu gier, na obu urządzeniach.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
To ja dodam, że PC już dawno odbiegły od konsol pod względem możliwości. Zaletą konsol jest jedynie to, że gry na nie są specjalnie dopasowane, aby zachować optymalną wydajność, ale już komputer za 2000-2500 zł pozwoli na grę na znacznie wyższym poziomie graficznym niż w jakiejkolwiek obecnie dostępnej konsoli (poza nadchodzącym PS4). Dodatkowo na PC w każdą grę można grać na padzie, bo są oprogramowania, które na to pozwalają i gra nawet nie musi obsługiwać pada. Przykład to Xpadder, nawet możliwości konfiguracyjnych ma więcej niż w konsolach. Jedyna wada to brak wspomagania celowania w grach PC. PC'ta można podpiąć pod praktycznie każdy telewizor. Konsole są dla graczy, a PC'ty dla graczy i zapaleńców w tej dziedzinie.
  Odpowiedz
Hm.. komputer za 2500 zł do grania na najwyższym poziomie - szczerze wątpię.
Niewątpliwą zaletą konsol jest właśnie cena. Przypuśćmy że najnowsze PS4 będzie kosztować nawet 1700 zł.
W tym przedziale cenowym żadnego komputera do gier niestety nie kupimy a i technologie wykorzystane w PS4 są dość
imponujące i jak na razie (pierwsze gameplaye) gry wyglądają naprawdę ładnie.

Optymalizacja gier również nie podlega dyskusji. Wiadomo że do PC-ta możesz podłączyć pada, jednak takie bajery jak
np. czujnik położenia pada (PS3) jest (jak na razie) nie możliwy. Nie rozumiem stwierdzenia że "PC'ta można podłączyć pod
praktycznie każdy telewizor "
- przecież i konsola i najnowsze karty graficzne korzystają z wyjść HDMI.

Na początku całej dyskusji twardo trzymałem się że komputer jest lepszym wyborem. Teraz, po stream-ie na którym
zaprezentowano PS4 wydaje mi się że tańsze i wygodniejsze jest granie na konsoli. W PS3 zawsze odpychała mnie grafika,
wydajność i granie w 30 klatkach w 720p, teraz nowa generacja konsoli będzie pykać w 60 klatkach w 1080p.

Podsumowując wystarczy sobie policzyć.
Konsola 1700 zł, + gry w cenie 200 złotych (które w zapewnieniach SONY będzie można legalnie odsprzedawać).
Komputer do gier - średnio 4500 (i7 3770k, jakiś GTX 670, płyta pod Z77, SSD) + gry kosztu 130 złotych.

Dla osób które chcą sobie po prostu pograć "raz kiedyś" bądź dla samej frajdy bardziej opłacalna jest konsola.
Dla zapaleńców, tak jak napisał swordancer - czyli osób które kochają mieć masę klatek, zawsze najwyższe detale
i grę nawet na 3 monitorach Full HD - tylko i wyłącznie PC. Jednak trzeba liczyć się z dużym zapotrzebowaniem na
gotówkę.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
Sebastian napisał(a):Hm.. komputer za 2500 zł do grania na najwyższym poziomie - szczerze wątpię.
Napisałem na wyższym poziomie niż obecnie dostosowane są konsole. Każda gra jest zoptymalizowana pod konsole. Zwykle wyłączone są najważniejsze funkcje, nie wspominając o najnowszym DX11 i jego teselacji. Poziom grafiki na dobrych silnikach zawsze będzie porównywany do takich komputerów, bo te posiadają zupełnie inne układy przetwarzania niż te na bierząco optymalizowane w PC'tach.

Co do PS4 wbrew pozorom jeśli specyfikacje które czytałem w internecie są prawdziwe, to nie przewyższa komputerów, przynajmniej siłą układu GPU. Pisanie że wyprzedzi PC'ty o lata, to chwyt marketingowy. Nie potrwa to nawet pół. Jednak cena faktycznie niewielka, jak na możliwości.

Cytat:Nie rozumiem stwierdzenia że "PC'ta można podłączyć pod
praktycznie każdy telewizor " - przecież i konsola i najnowsze karty graficzne korzystają z wyjść HDMI.

Ludzie, co nie znaczy, że każdy ma HDMI. Pisząc praktycznie unikam komentarzy typu, a mój czarno biały nie może! Heh... Jak widać można i w drugą stronę. ;)

Jak dla mnie ceny gier szykujące się na PS są do du**. Jak nie urok, to sraczka...

Z drugiej strony w ogóle porównywanie konsol do pecetów jest trochę z du**. Sony chyba pobiera prowizję od sprzedaży gier, więc konsole zawsze będą, ale jeszcze trochę, a same PC'ty będą konsolami i na tym PS i Xbox się skończą. Będzie tylko marka obudowy ze znaczkiem sony, a cała reszta jak w pc'tach. Bez wątpienia nastąpi zjednoczenie, bo nie będą się miały obie strony czym różnić. Piractwo też dogoni konsole, gdy stały by się popularniejsze od PC'tów, ale nigdy tak prawdopodobnie nie będzie.
  Odpowiedz
Mam takie małe pytanko.. mianowicie chciałem kupić sobie coś do grania, ale dowiedziałem się że na konsoli gra się w gierki przy 30fps. W moim odczuciu jeśli chodzi o granie na PC przy 30 fps jest trochę mizernie, a jak sprawa wygląda na konsolach? czuć tą "małą" ilość klatek?
Nie chciałem robić zbędnego offtopu więc pomyślałem że ten temat nada się idealnie :)
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 10 gości