PUMPKIN BREAD (kubek to amerykański "cup")
- 1 kubek + 2 lekko kopiate łyżki stołowe brązowego cukru
- 2 jajka
- 1/4 kubka wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka tzw pumpkin pie spice (lub po 1/3 łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru)
- niecałe pół puszki dyni (kupujemy puszkę 15 oz)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 kubka oleju roślinnego
- 1 i 1/4 kubka mąki
- 1/3 kubka posiekanych pecans (mogą być też orzechy włoskie)
- 1/2 łyżeczki kakao
Wszystko mieszamy dokładnie, wlewamy do natłuszczonej formy i pieczemy 1 godzinę w temp. 350°F. Po wyjęciu przykrywamy folią aluminiową do ostygnięcia.
Przepis na sałatkę warstwową: (układać warstwami kolejno jak podałam)
1/2 głowki sałaty porwanej na kawałki
1 czerwona cebula w kostkę
1 świeży ogórek porkojony w ćwierćplasterki
20 dag szynki w kostkę
puszka kukurydzy
zalać to dowolnym (ulubionym) sosem sałatkowym na bazie oliwy(ja wykorzystuję gotowe sosy sałatkowe rozrabiane z 6 łyżkami oliwy)
3 pomidory pokrojone w kostkę + 3-4 jajka na twardo pokrojone w kostkę (to razem mieszam jako jedna warstwa)
całość polać sosem czosnkowym (jogurt naturalny + czosnek)
wierzch posypać tartym serem zółtym