Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Laptop czy PC? Koniec 2018 roku
Wielu z nas staje często przed trudnym wyborem wymiany sprzętu na nowy. W przypadku komputera pojawia się pytanie, kupić stacjonarny, czy może wygodny i mobilny laptop. Decyzja jest ciężka, bo jak wiadomo, oba warianty mają swoje plusy i minusy. Na korzyść poczciwego PC przemawia stosunek ceny do jakości, bowiem za wydatek kilku tysięcy złotych możemy złożyć multimedialną bestię, która zadowoli każdego gracza i uruchomi każdą obecną na rynku grę w przyzwoitej jakości. Niestety nie zabierzemy takiego urządzenia ze sobą do pracy, czy na uczelnię, w przeciwieństwie do mobilnego asortymentu, którego atutem jest wszechstronność. Za wydatek podobnej sumy kupimy notebook'a średniej klasy, który mimo wszystko będzie dobrym sprzętem, ale daleko będzie mu do podzespołów, jakie moglibyśmy umieścić w naszej stacjonarnej skrzynce. Co za tym idzie, możemy zapomnieć o komfortowej grze w wymagające produkcje z ostatnich lat, nie wspominając już o nowościach, które nas czekają. Niestety nie tylko w tym problem, bo o ile nie jesteśmy graczami, mocniejszy hardware może być potrzebny nam również w pracy. Wtedy najłatwiej zainwestować w peceta, ale co z tą mobilnością?

Sam znalazłem się w takim punkcie. Kompletnie nie wiem co wybrać. Z jednej strony potrzebuję laptopa do pracy, z drugiej zaś chciałbym, aby było to moje główne urządzenie multimedialne, służące również do zabawy, czy montażu filmów. W sprzedaży mamy obecnie kilka kategorii laptopów, ale żadna do mnie nie przemawia. Stoję na pograniczu biznesowego i gamingowego asortymentu, ale czym dalej brnąc w ten drugi segment, pojawia się coraz więcej minusów. Między innymi cena, która rośnie jak grzyby po deszczu, wraz z wyborem lepszych komponentów, waga, wielkość bryły i wygoda użytkowania. Poza tym smukłe kształty i stonowany styl o wiele bardziej mi pasuje, niż design zabawkowych gamerskich klocków. 

Nie do końca wiem jaki budżet chcę przeznaczyć na ten sprzęt. Nie mniej niż 3000 zł, mniej więcej 4000, no max 5000. 
...i właśnie w tym momencie pojawia się pytanie, czy nie lepiej rozbić to na dwa sprzęty? W sensie smukły średniej klasy laptop do pracy, który będzie miał wszystko poza dobrym układem graficznym i do tego stacjonarny PC, który będzie służył do prywatnych czynności? To też jakaś myśl, ale wydając całość na jedno urządzenie może być o wiele wygodniej. 

Co Wy o tym sądzicie? Jest jakaś alternatywa? Co począć, Odjechani!? :)
  Odpowiedz
Jeśli miałbyś wybierać tylko laptopa, który by służył do cięższych zadań np. gry czy obróbka filmów to na pewno, lepszym wyborem będzie gamingowy. Smukłe, cienkie i laptopy mają gorszą wydajność w porównaniu z laptopami do gier w tej samej cenie, używają np. niskonapięciowych, mniej wydajnych procesorów oraz mają dużo mniej wydajne chłodzenie z racji rozmiarów. Jeśli chodzi o cenę, to typowo biznesowe laptopy są zazwyczaj tymi droższymi. Szukając laptopa, warto zwrócić uwagę na to, jakie taktowanie procesor i grafika utrzymują podczas długotrwałej pracy. Można to znaleźć w bardziej profesjonalnych testach. Bo czasem może się okazać, że laptop z dobrymi podzespołami osiąga słabą wydajność w porównaniu ze sprzętem podobnej klasy przez termiczny throttling czy limity poboru prądu. Sam nie wiem co dokładnie chcesz robić na laptopie, ale te za 4-5 tyś. zł. są na prawdę wydajne. Niedawno złożyłem komputer za około 4,5k z Ryzenem 5 2600, 16 GB ramu, GTX1050 oraz z bardzo szybkim SSD i choć używam go do programowania, maszyn wirtualnych, itp. to procesor praktycznie nigdy nie był obciążony w 100% tak jak grafika czy ram. I teraz sam nie jestem pewien czy nie powinienem był kupić laptopa. Choć ja nie gram oraz nie zajmuję się na razie obróbką filmów. Więc jeśli nie chcesz grać w najnowsze gry w najwyższych detalach i nie obrabiasz ogromnych filmów, lepiej kup laptopa. PCta wybierz, jeśli na prawdę będziesz miał spore wymagania. Na pewno nie ma co kupować z tym budżetem od razu obu urządzeń na raz, jeśli laptop też ma być wydajny, bo jeśli na oba urządzenia byś chciał wydać po 2,5k(razem 5), to nie kupiłbyś ani wydajnego PC ani wydajnego laptopa.
  Odpowiedz
Jeśli lapotpa będziesz używał tylko do pracy biurowej, internetu i niewymagających rzeczy to takiego można kupić za niecale 2000zł z dużym SSD lub SSD+HDD, dzięki czemu będzie uruchamiał się błyskawicznie, co jest ważne w laptopach. Na szybko znalazłem np. taki https://www.morele.net/laptop-lenovo-v11...d-4500731/
Resztę można przeznaczyć na całkiem solidny PC za te 3000-3500zł.
Jeśli jednak laptop będzie ci potrzebny to większych zadań, to będziesz musiał zrezygnować z PC.

Odpowiedz
Z tymi dwoma komputerami, to tylko pomysł rzucony na szybko, ale szczerze mówiąc to jestem podobnego zdania, co kolega.

(19.09.2018, 16:11)amb00 napisał(a): ...bo jeśli na oba urządzenia byś chciał wydać po 2,5k(razem 5), to nie kupiłbyś ani wydajnego PC ani wydajnego laptopa.

Nie potrzebuję dwóch komputerów, to trochę mija się z celem. Wolałbym jeden a mocny, ale konieczność mobilności dyskwalifikuje jednak PC. Szkoda... Zostaje Laptop. Pytanie jaki? Jakość podzespołów jest dla mnie ważna, zatem ucierpi na tym waga i rozmiar bryły. Cóż, coś za coś. Notebook będzie głównym urządzeniem, więc chciałbym aby dawał radę na każdej płaszczyźnie. Nie jestem zapalonym graczem, nie mam na to czasu, ale nie wykluczam też instalacji tytułów takich jak Wiedźmin 3, w którego fajnie by było pograć na full detalach. Zabawy z montowaniem filmów, również obciążają grafikę, dlatego wszystko sprowadza się do sprzętu gamingowego. Pozostaje tylko wybór spośród setek modeli i dziesiątek firm. Obecny rynek niewiele mi mówi jeśli chodzi o to w jaką markę celować. Są rankingi w sieci, jednak często przekłamane, uwzględniające jedynie paru producentów, co śmierdzi na kilometr. Cena też nie zawsze jest wyznacznikiem jakości, a cyferki w opisach produktu, bywają mylne. Zależałoby mi też na większym ekranie, idealnym jest to 17 cali. Parę cm więcej nie przeszkadza mi w transporcie, a praca na takim lapku byłaby o wiele wygodniejsza.

W jaki produkt zatem celować? Macie jakieś typy, doświadczenia?
  Odpowiedz
  Odpowiedz
https://dreammachines.pl/pl/laptop_details/G1060-17PL32

Ten jest idealny. GTX 1060, i7-875h, 16gb ram, 17 monitor, wystarczający dysk SSD i podświetlana klawa z tego co piszą (Full color...), no chyba wszystko jest. Cena przekracza piątke, ale właśnie taki zestaw mi dzisiaj chodził po głowie. Twoja propozycja jest też git i mieści się w cenie, tysiak różnicy kosztem karty i ramu. Co myślisz o tym powyżej? Warto dopłacać tysiaka?
  Odpowiedz
  Odpowiedz
Nie mogę znaleźć żadnego testu pod ten model właśnie, a też mnie ciekawi, jak sobie radzi w praktyce, bo same cyferki wyglądają dobrze. Naczytałem się też o tym DM, że z kadłubków Clevo itd, że słabe jakościowo wykonanie, coś... Nie wiem teraz już nic.
  Odpowiedz
  Odpowiedz
A czym to Benchmark zawinił? :D Fajny ten test, bardzo pozytywny, aż za. Zastanawiam się jeszcze tylko, czy tak wydajna karta graficzna i procek 8 generacji są mi koniecznie potrzebne. Gry w jakimś stopniu mogą pojawić się w moim życiu, ale będzie to zaledwie odsetek całego użycia, dlatego mam jeszcze jedno ważne pytanie. Jakie podzespoły na dzień dzisiejszy, na obecne standardy wymagań, są potrzebne, aby komfortowo używać komputera do pracy, internetu, podstaw grafiki i amatorskiego montażu filmów? Mówiąc komfortowego, mam na myśli wysoki standard śmigania sprzętu, po zakupie którego lepszy i droższy hardware wpływa jedynie na ledwo zauważalne kilka kl/s więcej w przypadku uruchomienia gry na najwyższych detalach.

Coraz bardziej do mnie dochodzi, że w gonitwie za cyferkami w benchmarkach, które zmieniają stosunkowo coraz mniej procent jakości, względem coraz to większych cen, chyba warto się zastanowić, czy naprawdę ma to dla mnie sens, bo jednak wątpię, że będę instalował wszystkie nowe tytuły i puszczał je na ultra detalach, bo jeśli za tę możliwość mam wyrzucić parę tysięcy więcej za laptop, równie dobrze mogę robić to samo na konsoli i mieć mniej na głowie, a więcej w kieszeni.
  Odpowiedz