Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Laptop przegrzewa się
Witajcie
Mam wielki problem z laptopem od wczoraj.
laptopa używałem wyłącznie do internetu, jakieś programy, muza i filmy.
Wczoraj nudziło mi się i zainstalowałem crysisa na tym laptopie
Podstawowe informacje o notebooku
Nazwa modelu:Acer Aspire 7738G-874G50MN
Kategoria: notebook standardowy
Typ: Acer Aspire 7738G
Matryca:Panoramiczna matryca 17,3" CineCristal LED WXGA+ 1680x900!! w trybie VIDEO FULL HD int. 1920 X 1080 !
Chipset: Intel Cantiga PM / GM + ICH9-M
Procesor:Intel Core 2 Duo P8700 (3M cache, 2X2.53 GHz)
Napęd optyczny (typ): DVD Super Multi Drive DL (DVD-RAM, DVD±RW)
Pamięć: 4096 MB DDR3
Pamięć(opis): DDR3 , 2 GNIAZDA SO-DIMM
Dysk twardy: 320 GB (5400 RPM, SATA)
Grafika: GeForce GT 240M 1GB DDR3
Sieci: modem (RJ-11), Bluetooth, LAN 10/100 Mbit (RJ-45), WiFi 802.11a, WiFi 802.11b, WiFi 802.11g
Akumulator :6-komorowy, Litowo-Jonowy
Urządzenia wskazujące: klawiatura, touchpad (panel dotykowy)
Bateria: 2H
System operacyjny: Windows 7 Ultimate lecz wróciłem do Windows XP poniewaz na 7 jest sporo programów niekompatybilnych mimo ustawiana zgodności itp

Włączyłem grę, coś nie tak, najpierw chodzi płynnie 10 minut i zaczyna się lekko ciąć... Zastanawiałem się i zainstalowałem program "fraps" do sprawdzenia fps w grze.
No i na początku jak włączam, mam 40-60, po 10 minutach 10-20, dla mnie nie było to normalne i zainstalowałem everest ultimate, zdziwiło mnie to co zobaczyłem.
Po 15 minutach gry w crysis procesor ma 97 C karta 92 C Dysk około 50.
Mam laptopa na gwarancji napisałem do firmy acer i napisali mi, że mam zadzwonić do nich w sprawie naprawy laptopa, ale teraz pytanie.
Czy gwarancja wchodzi w grę w takim przypadku jak przeczyszczanie?
Bo nie wiem czy sam się za to wziąć jeżeli mam płacić to wolę sam się za to wziąć?
Miał kiedyś ktoś podobny problem?
Pozdrawiam
  Odpowiedz
Acery z powodu na specyficzną budowę tunelu do chłodzenia procesora, bardzo szybko łapią kurz na radiator. Ściągnij osłonę od wentylatora od spodu i oczyść radiator. Znając życie znajdziesz tam zbity w "filc" kurz, który ogranicza chłodzenie. W swoim robię to systematycznie co 2-3 m-ce. Pomaga.
  Odpowiedz
ale jeżeli teraz przeczyszczę to nie stracę gwarancji?
I czy dużo biorą w serwisie za przeczyszczanie bo wątpię ,żę na gwarancji mi go zrobią bo to nic nie ma z uszkodzeniem fabrycznym.
  Odpowiedz
(15.04.2011, 13:22)danielo117o napisał(a): ale jeżeli teraz przeczyszczę to nie stracę gwarancji?
I czy dużo biorą w serwisie za przeczyszczanie bo wątpię ,żę na gwarancji mi go zrobią bo to nic nie ma z uszkodzeniem fabrycznym.

daniello, jeśli zabierzesz się do tego z głową, nie ma powodów byś stracił gwarancję. Mały śrubokręt krzyżowy do odkręcenia "klapki" osłaniającej wentylator i sam wentylator. Jeśli masz obawy, poproś o to kolegę który "bawił" się komputerami. To nie jest nic trudnego, jakby się mogło zdawać. Przy wyciąganiu "klapki" pamiętaj tylko by zacząć jej podważanie od strony gdzie znajduje się strzałka. To jest 10 min pracy, a pomaga na 100%:)
  Odpowiedz
a mam jeszcze jedno pytanie jaki masz śróbokręt do otwierania pokrywy
  Odpowiedz
(15.04.2011, 14:56)danielo117o napisał(a): a mam jeszcze jedno pytanie jaki masz śróbokręt do otwierania pokrywy

Do wkrętów mały "krzyżak" a do podważenia mały płaski wkrętak.
  Odpowiedz
I tak wykręciłem wszystkie możliwe srobki i nie mogę zdjąć żadnej części obudowy tak jak by wszystko od środka było przykręcone strasznie sztywno się trzymają.
Nie wiem co zrobić jedyne co mi się udało to dostać do ram ale ja potrzebuje dostać się do procesora;/
  Odpowiedz
Przy osłonie masz wgłębienie w które wsadzasz płaski wkrętak i podważasz ją. Śmiało, zatrzaski trzymają klapkę. Nic się nie stanie jak podważysz ją.
  Odpowiedz
a mógłbyś napisać gdzie dokładnie??
  Odpowiedz
Powiem to tak.
Choćbyś chciał to nie dobierzesz się do wentylatora w tak prosty sposób jak Maciej to opisał.
Twój model Acera jest tak skonstruowany że aby dobrać się do wentylatorów trzeba by rozebrać całą obudowę laptopa.
Lepiej oddaj go do serwisu bo gwarancja powinna obejmować czyszczenie bo jakby nie patrzeć jest to wada techniczna każdego laptopa.
Ewentualne dokupienie podkładki chłodzącej minęło by się z celem gdyż rozmieszczenie otworów wentylacyjnych Twojego laptopa jest niekompatybilne ze wszystkimi dostępnymi podkładkami.

Polecam stronę dostępną TUTAJ gdzie dokładnie opisano jak rozbierać laptopa Acer Aspire 7738G - Uwaga! Strona w języku angielskim ale z licznymi ilustracjami.

U podstawy Twojego laptopa nie ma żadnej klapki umożliwiającej swobodny dostęp do wentylatora:
[Obrazek: 32ei08v3.jpg]

Wentylator znajduje się pod grubą warstwą plastikowej obudowy i aby ją zdjąć należy rozebrać laptopa do połowy:
[Obrazek: 656i08vr.jpg]
  Odpowiedz