Ci z Was którzy zarabiają w programie partnerskim chomika zapewne zauważyli, że przestały być naliczane prowizje, lub naliczane są cząstkowo po 1-2zł. Zmiana o której zaraz napiszę miała miejsce w lutym 2011.
Czytaj dalej , a dowiesz się dlaczego już nie zarobisz na chomiku normalnych pieniędzy
W pierwszych dniach lutego napisałem do administracji z zapytaniem co się stało, że nagle spadły mi zarobki na chomiku. Zaznaczyłem, że nie jest to normalne działanie, ponieważ nie jest to mój pierwszy PP (program partnerski) w którym biorę udział i nie jest to normalne zjawisko.
Dodam, że pisząc powyższą wiadomość byłem po zleceniu wypłaty w dniu 08.01.2011, a do dnia dzisiejszego 23.02.2011 pieniędzy nie otrzymałem - minęło 46 dni! a wypłaty jak nie była tak nie ma. Moje zlecenie wypłaty
Nie mogąc doczekać się na odpowiedź wysłałem wiadomość po raz drugi, ale z zapytaniem o termin realizacji moich zarobionych pieniędzy.
Kolejna wiadomość bez odzewu. Kompletny brak reakcji. Poniesiony kompletną ignorancją ze strony obsługi Chomikuj.pl napisałem kolejną nieco bardziej emocjonalną wiadomość.
Otrzymałem odpowiedź po 2 dniach! Zaznaczę, że zacząłem pisać 07.02.2011 a pierwszy kontakt nastąpił 21.02.2011 czyli tak naprawdę czekałem 14 dni (2 tygodnie) na jakąkolwiek odpowiedź.
Pełen nadziei otworzyłem wiadomość a tu co? Głównie dowiedziałem się, że Administracja mnie pozdrawia. Zastosowałem się do polecenie i napisałem wiadomość na adres [email protected]
Oczywiście do dnia w którym piszę tego posta odpowiedzi nie otrzymałem. Otrzymał ją jednak mój kolega z chomika tom99, który także korzystał z programu partnerskiego chomika. Oto jego wiadomość.
Aby odpowiedzieć sobie teraz szybko na wiele pytań przeanalizujmy jak wyglądał mechanizm zarabiania na chomiku.
- Chomikuj.pl udostęnia swoim użytkownikom program partnerski oparty na prostym systemie polecania
- zapisani użytkownicy, aby zarobić, muszą polecać portal Chomikuj.pl za pomocą specjalnych linków, które generują sobie w swoim panelu administracyjnym
- aby polecenie było skuteczne, osoba polecona musi przejść przez link polecający umieszczony POZA portalem chomikuj.pl
- użytkownicy umieszczają linki w całym Internecie, pojawiają się strony polecające Chomikuj.pl, mało tego - właściciele tych stron pozycjonują swoje serwisy www, aby być coraz wyżej w wyszukiwarkach internetowych, zwiększając tym samym szansę na zarobek
- jeżeli osoba polecona w ciągu 30 dni od przejścia przez link polecający dokona zakupu jakiejkolwiek usługi w portalu Chomikuj.pl - polecający otrzymuje prowizję bezpośrednią 30%. Jest jest jeszcze prowizja pośrednia 10%, ale to teraz nie jest dla nas istotne
Gdzie jest "luka"?
Powinniśmy jeszcze przemyśleć sobie, czy nie powinniśmy postawić pytania "Czy luka jest celowa?"
Zobacz - jeżeli wyprowadzisz użytkownika z portalu Chomikuj.pl np. banerem jakiejkolwiek toplisty, wchodzi on na listę chomików POZA PORTALEM Chomikuj.pl. Na każdej topliście jest cała masa linków polecających, ponieważ jest to idealne miejsce dla tych co zarabiają pieniądze w PP chomika. Teraz osoba, która weszła z chomika na toplistę, klika w jakikolwiek link zachęcony pozycją i miejscem danego wpisu, wchodząc tym samym z powrotem do portalu Chomikuj.pl.
Należy jednak pamiętać, że przeszedł on z linku polecającego więc jeżeli teraz dokona jakiegokolwiek zakupu w Chomikuj.pl, polecającemu zostanie naliczona prowizja.
Czy chomikuj.pl traci pieniądze na swoim programie partnerskim?
Dobre pytanie - i tak i nie.
Celem istnienia programu partnerskiego jest płacenie ludziom za sprowadzanie NOWYCH użytkowników (domniemanych klientów). Do tej pory wygląda to tak, że Chomikuj.pl płaciło również za wykupienie usług przez użytkowników których już posiadał. Można by zatem stwierdzić, że Chomikuj.pl traci pieniądze na takich transakcjach, bowiem według założeń programu, miał on pozyskiwać zupełnie nowych użytkowników i właśnie za takich wypłacać prowizję (oczywiście jeżeli w ciągu 30 dni dokonaliby jakiegokolwiek zakupu na Chomikuj.pl).
Cwany marketing Chomikuj.pl?
Należy sobie zadać teraz pytanie, czy Chomikuj.pl miało niedopracowany system działania programu partnerskiego? Czy zatem tak ogromny serwis internetowy posiadający ponad ~4 mln użytkowników i zajmujący 20 miejsce wśród najpopularniejszych polskich domen w sieci (źródło: gazeta.pl), nie posiada programisty php z podstawowymi zdolnościami?
Nie jestem naiwny!
Ja w to nie wierzę. Czuję się oszukany i naciągnięty przez portal Chomikuj.pl. Ludzie, którzy zamieszczali linki do tego portalu, nie cofną już swoich działań. Tysiące użytkowników założyło blogi, strony www poświęcone chomikowi. Wszystko po to, aby stworzyć "miejsce poza portalem Chomikuj.pl do umieszczania linków partnerskich". Portalowi to bardzo 'na rękę' ponieważ pozycjonuje sobie tym samym swój własny serwis, jest coraz wyżej w wyszukiwarkach internetowych, aż wreszcie osiąga czołową pozycję.
Chomikuj.pl nagle zmieniło system działania programu partnerskiego!
ponieważ nie mieli obowiązku informowania o takich zmianach, ALE: gdzie tu jest szacunek dla użytkowników, którzy do tej pory efektywnie promowali portal Chomikuj.pl? W dobrym tonie było by zamieszczenie choć krótkiej informacji o zachodzących zmianach. A może Chomikuj.pl liczyło, że użytkownicy nie zorientują się że jakiekolwiek zmiany zostały wprowadzone?
Domysły i wnioski pozostawiam już Wam drodzy Użytkownicy chomikowego portalu...
Edit 25.02.2011
Otrzymałem odpowiedź na maila od Chomikuj.pl
To już nie są żarty, ale raczej jawne drwiny z użytkowników portalu Chomikuj.pl
Cytat:Witam serdecznie,
we wrześniu doszło do zmiany firmy zarządzającej programem i w związku z tym
potrzebujemy również nowych umów - niestety od Pana takiej umowy nie otrzymaliśmy.
Nowa umowa znajduje się pod linkiem:
http://tsnet.com.pl/PartnerskiUmowa.rtf
Niestety ze względów prawnych i księgowych jest nam ona konieczna do rozliczenia
płatności.
Bardzo nam przykro, że Pańskie wiadomości pozostały tak długo bez odpowiedzi, ale
niestety konto "chomikuj.pl" nigdy nie było kanałem komunikacji użytkowników z
administracją.
Jeśli chodzi o PITy - są one przygotowywane przez księgowość i na pewno zostaną
wysłane przed końcem lutego na adres podany w umowie.
Żadne poważne zmiany nie zostały dokonane w Programie Partnerskim - uszczelniono
jedynie mechanizm, który zlicza prowizję jedynie od osób, które wcześniej z
Chomikuj nie korzystały (co od zawsze było założeniem PP).
W razie dalszych pytań pozostaję do dyspozycji.
--
Pozdrawiam
Obsługa Użytkowników Chomikuj.pl
Teraz pytanie - ilu z Was wiedziało o tej zmianie? (pytanie retoryczne)