Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Nieproszony gość w akwarium
Dziś zauważyłem na szybie pełznącego po szybie akwarium jakiegoś obcego ślimaka! :OO
Nie wiem co to za ślimak bo jest zbyt mały. Jest wielkości około 4mm razem ze skorupką.
W chwili obecnej nie potrafię rozpoznać co to jest, ale ma lekko spiralną całkiem czarną muszlę. Myślę, że to mały świderek. Ciekawe skąd on się u mnie wziął.
Może to on przyniósł jakieś choróbsko do mojego akwarium?
  Odpowiedz
Być może kupiłeś go ze żwirkiem , albo raczej którąś roślinką .
[Obrazek: Y3AbJ8Z.jpg]
  Odpowiedz
Ślimaki często są przerzucane ze sklepu wraz ze żwirkiem, roślinami i pierdołami trzymanymi tam w akwarium.
Podobno korzyści z trzymania ślimaka w akwarium są żadne. Tak samo oczyszcza z resztek jak zatruwa wodę swoimi wydalinami. A dodatkowo może skazić wodę. Ja bym usunął. W dodatku mnożą się jak króliki. No może oprócz rozdzielnopłciowych odmian. One składają jaja ale niezapłodnione.
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Wyrzucić natychmiast, jeśli to jest to co myślę, to strasznie się rozmnaża i zaśmieci ci zbiornik. Dojdzie do tego że będziesz musiał czyścić wszystkie rośliny, wygotowywać żwirek i czyścić całe akwarium włącznie z grzałkami i całym osprzętem, a i tak może to nie dać rezultatów.
  Odpowiedz
Sonne napisał(a):Wyrzucić natychmiast
Gdzie ja mam go wyrzucić?

Teraz zauważyłem, że to jest chyba taki pasiasty ślimak.
Tak mi się wydaje. Chyba ma taką pręgowaną skorupkę,
ale to dosłownie taki kicikłaczek malutki ślimaczek.

Czy taki śluz przy powierzchni wody to od ślmaka?
  Odpowiedz
[Obrazek: 1237758630.jpg] jeśli to to, adminie - weź młotek i uwolnij drzemiącą w Tobie bestię - zwłoki rzuć bojownikowi - będzie wdzięczny ;)
  Odpowiedz
Ampularie składają jaja poza zbiornikiem. Może.
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Synonim11 nie, to nie to.
A odnośnie Ampularii sam kupiłem dwie od hodowcy, ale oddam tego drugiego znajomemu bo do 30l to one chyba zbyt duże są.
Ja tam był chciał chociaż jednego ślimaka. Ładne są, urozmaicają życie w akwarium. Zawsze to inne stworzenie do obserwacji.

Tamten mały co się pojawił "na Krzysia" jest bardzo ciemny, prawie czarny i ma takie jakby paski na muszli.
  Odpowiedz
Zwróć uwagę na kształt muszli - kolorystka może być bardzo różna.
  Odpowiedz
No właśnie, kształt i kolorystyka nawiązują coś pomiędzy pozycją 3 lub 4 od góry według Twojego posta:
http://odjechani.com.pl/Thread-Rybki-i-%...8#pid81028

Nie jestem jednak w stanie jednoznacznie to określić. Zbyt mały jest jeszcze ten ślimak. Nawet na zdjęciach nie wychodzi żeby Wam go pokazać.
  Odpowiedz