Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
13.12.2012, 12:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.12.2012, 12:53 przez adam-as.)
Dziś zauważyłem na szybie pełznącego po szybie akwarium jakiegoś obcego ślimaka!
Nie wiem co to za ślimak bo jest zbyt mały. Jest wielkości około 4mm razem ze skorupką.
W chwili obecnej nie potrafię rozpoznać co to jest, ale ma lekko spiralną całkiem czarną muszlę. Myślę, że to mały świderek. Ciekawe skąd on się u mnie wziął.
Może to on przyniósł jakieś choróbsko do mojego akwarium?
13.12.2012, 18:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.12.2012, 18:51 przez Blachu82.)
Ślimaki często są przerzucane ze sklepu wraz ze żwirkiem, roślinami i pierdołami trzymanymi tam w akwarium.
Podobno korzyści z trzymania ślimaka w akwarium są żadne. Tak samo oczyszcza z resztek jak zatruwa wodę swoimi wydalinami. A dodatkowo może skazić wodę. Ja bym usunął. W dodatku mnożą się jak króliki. No może oprócz rozdzielnopłciowych odmian. One składają jaja ale niezapłodnione.
Wyrzucić natychmiast, jeśli to jest to co myślę, to strasznie się rozmnaża i zaśmieci ci zbiornik. Dojdzie do tego że będziesz musiał czyścić wszystkie rośliny, wygotowywać żwirek i czyścić całe akwarium włącznie z grzałkami i całym osprzętem, a i tak może to nie dać rezultatów.
13.12.2012, 20:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.12.2012, 20:49 przez adam-as.)
Sonne napisał(a):Wyrzucić natychmiast
Gdzie ja mam go wyrzucić?
Teraz zauważyłem, że to jest chyba taki pasiasty ślimak.
Tak mi się wydaje. Chyba ma taką pręgowaną skorupkę,
ale to dosłownie taki kicikłaczek malutki ślimaczek.
Synonim11 nie, to nie to.
A odnośnie Ampularii sam kupiłem dwie od hodowcy, ale oddam tego drugiego znajomemu bo do 30l to one chyba zbyt duże są.
Ja tam był chciał chociaż jednego ślimaka. Ładne są, urozmaicają życie w akwarium. Zawsze to inne stworzenie do obserwacji.
Tamten mały co się pojawił "na Krzysia" jest bardzo ciemny, prawie czarny i ma takie jakby paski na muszli.