Nieproszony gość w akwarium
|
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
13.12.2012, 21:36
Mam inny pomysł. Odłowię go do słoika i tam będzie sobie żył.
Dorzucę mu jedną Kabombę i będzie happy. Młotek zostawię na gwoździe a nie ślimaki Jak będę mógł go zidentyfikować dam znać co to za stwór.
13.12.2012, 21:40
Eeee.... do bani - zero finezji - młotek jest lepszy, ale jak tam sobie uważasz
Już wiem co to za ślimak.
Ślimak Rozdęka: To zdjęcie dorosłego wygrzebanego w Internecie. Co mi powiecie na temat tego ślimaka? W Internecie znalazłem informacje, że żywi się on głównie odchodami ryb i glonami. Uznać go za szkodnika czy nie? Jakie jest Wasze zdanie?
Tak jak pisałam wcześniej, mnożą się bardzo szybko i w niedługim czasie będziesz miał plagę tych ślimaków. Będziesz miał ściany zbiornika oblepione tymi małymi i żarłocznymi ślimaczkami. Jedzą dosłownie wszystko, pokarm suchy, żywy, mrożonki i glony, również rośliny. Pozbycie się ich ze zbiornika jest bardzo kłopotliwe, swoje jajeczka zostawiają wszędzie na roślinach, osprzęcie, dosłownie wszędzie.
Aby się ich pozbyć będziesz musiał wysterylizować całe akwarium. POZBĄDŹ się natychmiast, to największa plaga w zbiorniku. Nie wiem czy już nie jest za późno.
15.12.2012, 14:29
To zdjęcie mi wystarczy.
Ślimak jest odłowiony do słoika. Oddam go za darmo - ktoś chce?
15.12.2012, 15:07
Adminie, widzę że kochasz zwierzęta pod każdą postacią i brutalne potraktowanie nawet ślimaka jest wbrew twojej naturze. To bardzo pozytywna cecha, ale uwierz mi nawet nie próbuj tego ślimaka nikomu wcisnąć bo będzie cie przeklinał. Ten gatunek ślimaków to jak karaluchy, jak już się gdzieś zakwaterują, to ciężko je wytrzebić. Ktoś tam radził ci młotek Ja radzę jakiś granat i to bez żadnych skrupułów. Jeden ślimak składa około 50 jaj dwa razy w roku, to teraz sobie policz jak ta banda może szybko zapanować nad akwarium. W razie kłopotów możesz wpuścić do akwarium "Antenome Helena" czyli po prostu Helcię To ślimak drapieżny który rozprawia się ze wszystkimi innymi ślimakami.
Tu właśnie rozprawia się z rozdętką.
15.12.2012, 17:29
Hehe dałem go córce. Chciała to ma.
Zobaczymy jak się tam będzie czuł. Wrzuciliśmy mu jedną roślinkę, trochę żwirku i zobaczymy co ten ślimak robi. W słoiku jest niegroźny. Córka jak przeczytała Twoje wypowiedzi postanowiła go rozmnożyć. Ciekawe czy z jednego ślimaka da się zrobić nowe. Do akwarium go na pewno nie wpuścimy i mam nadzieję, że więcej ich tam nie ma. Ślimak otrzymał nawet imię od córki - "Ślimorek". Zobaczmy jak ten potworek sobie poradzi.
No dobra, kilka rad od taty. Ten ślimak potrzebuje ciepłej wody 18 – 26 stopni, kwaśność 7ph lub więcej. Podłoże muliste, możesz wrzucić przegniłe rośliny, albo liście roślin które przegniją i będą pokarmem dla ślimaka, albo liść sałaty. Jeśli nie ma co jeść to będzie zjadał rośliny które mają być ozdobą twojego akwarium. Jako pokarm możesz dać jakiś mrożony, również go skonsumuje. Możesz posadzić w słoiku na przykład zwykłą trawkę, jak nie znajdzie innego pokarmu to się nią pożywi. Młodych nawet nie zauważysz, są bardzo małe około 1mm, ale szybko rosną. Powodzenia w hodowli ślimaka.
15.12.2012, 18:03
Dzięki za rady. Podziękuj też ode mnie Tungarowi za wsparcie akwarystyczne
Ślimor jest już w kieliszku, ale on ma jakieś jazdy. Potrafi iść do góry "nogami" trzymając się samej tafli wody. |