Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Pierogi z kapustą i grzybami (ok. 50 sztuk)
#1
[Obrazek: z4692078M.jpg]

Czas: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Koszty: tanie
Dla ilu osób: powyżej 4
wegetariańskie

Pierogi z kapustą i grzybami (ok. 50 sztuk) - składniki
1 kg kapusty kwaszonej
15 dag suszonych grzybów
3 cebule
1 kostka masła
sól
pieprz

Ciasto: 1 kg mąki
1 jajko
1-2 szklanki wody

Pierogi z kapustą i grzybami (ok. 50 sztuk) - sposób przygotowania

Namaczamy na noc grzyby. Następnie gotujemy je ok. 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły, odcedzamy i odciskamy. Kapustę polewamy wywarem z grzybów i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukujemy letnią wodą. 2 cebule siekamy, dusimy na 1/2 kostki masła do miękkości, nie rumieniąc. Ostatnią cebulę siekamy i smażymy na łyżce masła na rumiano (do polania pierogów). Odciśnięte grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z cebulą, mieszamy z kapustą i resztą masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Robimy ciasto: mąkę wyrabiamy z jajkiem i niewielką ilością ciepłej wody (bez soli), aż ciasto będzie sprężyste. Rozwałkowujemy je na cienki płat, szklaneczką-literatką wycinamy kółka. Nakładamy łyżeczką farsz. Rozciągając ciasto w ręku, formujemy i sklejamy pierogi. Gotowe przykrywamy ściereczką, by nie wyschły. Rzucamy partiami na "mrugający" osolony wrzątek i gotujemy, aż pierogi wypłyną. Pozwalamy im chwilę pływać, by stały się puszyste, uważając, by ich nie rozgotować.
  Odpowiedz


Podobne wątki…
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Pierogi w łódzkiej Szafie RemekPiotr 1 2 422 05.08.2013, 10:31
Ostatni post: Gospodarz
  Fasola z kapustą Karol 0 2 234 14.12.2011, 21:08
Ostatni post: Karol
  Bigos z grzybami edycja 4 4 713 06.12.2011, 22:37
Ostatni post: Kucharek
  Kaszanka z kapustą kiszoną Karol 0 2 864 26.05.2011, 08:26
Ostatni post: Karol
  Kociołek z ziemniakami i kapustą Karol 0 3 779 26.05.2011, 08:23
Ostatni post: Karol

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości