Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Pizza Margherita
#1
Pizza Margherita w wersji mocno czosnkowej
Taka prawdziwa pizza Margherita jest w kolorach włoskiej flagi - na cienkim cieście czerwone pomidory, biała mozzarella i zielone listki bazylii.

60 minut | 2 placki o średnicy 30 cm | średnio łatwe

ciasto:
1/2 kg mąki typu 00
torebka drożdży instant
3 "czubate" łyżki oliwy extra vergine
czubata łyżeczka soli
ciepła woda - około szklanki
1 łyżeczka cukru

nadzienie:
1/2 kg dojrzałych pomidorów
2 kulki mozzarelli
1 garść listków bazylii
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
3 - 4 ząbki czosnku
oliwa



Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże oraz sól i wymieszaj dokładnie. W środku zrób zagłębienie i wlej w nie ciepłą wodę. Wymieszaj mąkę i zarób miękkie ciasto - jeśli będzie zbyt twarde, dodaj jeszcze trochę wody.
Do dobrze wyrobionego i gładkiego dodaj oliwę i znowu wyrabiaj, aż wchłonie ją całą i będzie błyszczące. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Pomidory natnij płytko na krzyż, sparz we wrzątku, obierz ze skóry, usuń nasiona i miąższ pokrój w kostkę. Mozzarellę odcedź z zalewy, dobrze odsącz i pokrój na plastry. Obierz czosnek i pokrój w cieniutkie plasterki.
Maksymalnie rozgrzej piekarnik. Kiedy ciasto podrośnie (zwiększy swoją objętość około półtora raza) wyjmij je z miski, oprósz mąką i uformuj cienki, okrągły placek. Połóż go na blasze, wysmaruj oliwą (jeśli chcesz by pizza była puchata, ciasto na blasze odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia).
Na placku rozłóż kawałki pomidora, posyp je plasterkami czosnku, przypraw solą i pieprzem.
Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli, całość skrop jeszcze trochę oliwą i udekoruj liśćmi bazylii.
Wstaw do bardzo gorącego piekarnika zaledwie na kilka minut. Pizzę wyjmij gdy ma lekko zrumienione brzegi.

  Odpowiedz


Podobne wątki…
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Pizza na dowóz - Gliwice kilon 9 3 347 09.12.2015, 09:23
Ostatni post: kilon
  Pizza z patelni Demanufacture 4 3 949 24.06.2014, 10:02
Ostatni post: Diablo09
  Pizza na chlebie tostowym Kucharek 2 3 551 07.03.2011, 21:39
Ostatni post: kerrax

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości