Poczucie humoru - czy Bóg je posiada?
|
02.11.2012, 12:29
Właśnie Biblię powinno się interpretować swoim sumieniem i racjonalnym rozumem. Zgadzam się z tobą w pełni. Z drugiej strony jednak przypowieści to dla mnie forma prostego tłumaczenia człowiekowi właściwego postępowania oraz wielu innych rzeczy. W dodatku uzbrojone są one w wiele symboli i większość to raczej przykłady, które nie musiały mieć miejsca w rzeczywistości, bądź są jedynie przykładami z historii, które mają na celu ukierunkowanie człowieka na właściwy tor. Biblia została spisana ręką ludzi natchnionych przez Boga i ludziom ma służyć, więc do ludzi dostosowana być musi. Humor jest częścią nas i w odpowiedniej sytuacji daje pozytywne rezultaty, a w niewłaściwej negatywne. Równie dobrze można kogoś nim pocieszyć co zdemotywować. Jeśli Bóg wie, że skoro ludzie mają humor, to czemu miał by kogoś nie pocieszyć... rybą ratunkową?
![]() Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
02.11.2012, 17:15
I to chyba meritum sprawy, odkąd Biblia została zdjęta z indeksu ksiąg zakazanych zyskaliśmy możliwość poznawania jej, wyciągania własnych wniosków, nie jesteśmy już skazani na odgórnie narzucane interpretacje. To bardzo cenny nabytek, winniśmy więc go z rozwagą wykorzystywać. Gdzieś już na tym forum wspominałem, że jestem osobą mocno wierzącą, ale kompletnie nie przeszkadza mi to w byciu zajadłym antyklerykałem. Zabawnym wydaje mi się, gdy w tematach ocierających się o tematykę zbliżoną do tego głos zabierają ludzie którzy tak naprawdę Biblie mieli w ręku, w chwili gdy układali ją na stole , bo idący po kolędzie ksiądz pukał do drzwi ich domu. Przykre to odrobinę, bo i dyskusja jałowa się staje i poziom jej bardzo spada, a na coś takiego szkoda chyba po prostu czasu
![]()
09.03.2015, 13:26
Bóg musi mieć poczucie humoru! Dowód - spójrzcie na dziobaka
![]()
Kształt bez formy; odcień bez koloru
Sparaliżowana siła; gest bez ruchu |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości