Prawa autorskie. Otrzymałem taką wiadomość...
|
10.08.2014, 13:47
Dostał ktoś jakieś pismo pocztą od Kancelarii Adwokackiej Bartłomiej Wieczorek w sprawie naruszenia praw autorskich?
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
13.09.2014, 13:25
Szkoda że nie poszukałem wcześniej informacji na temat tych praw. Dostałem też wiadomość na chomika z tym, że wyglądającą nieco inaczej niż widzę na tym forum.
Między innymi jest napisane tam Cytat:"Obecnie w Pana/Pani sprawie trwa postępowanie przedsądowe i istnieje jeszcze możliwość polubownego zamknięcia sprawy nim zostanie ona skierowana na drogę postępowania sądowego, co może Pana/Panią narazić na znaczne koszty. Jako że się tym przejąłem i nie znam się na tym to wyszło tak, że wysłałem maila gdzie zamieściłem tam "swój" pesel. Nie wiem czy teraz mogę coś z tym zrobić. Widzę tu wypowiedzi od roku 2011...z tego wychodzi że usunięcie chomika też niby nic nie da a tylko pogorszy sytuacje. Oni do prokuratury-prokuratura do operatora- operator do prokuratury - prokuratura do mnie i kancelarii tak? Miał ktoś podobną wiadomość?
13.09.2014, 13:37
Popatrz na ten temat: http://odjechani.com.pl/Thread-Wniosek-o...usze%C5%84
oraz na cały dział: http://odjechani.com.pl/Forum-Ciemna-strona-mocy Powinieneś znaleźć odpowiedź na nurtujące Cię pytania. Oczywiście podanie PESELU to był błąd. Tak z czystej ciekawości, Kiedy go podałeś i czy dostałeś wgl jakąś odpowiedź?
13.09.2014, 17:55
ehhh
![]()
14.09.2014, 11:00
Chomikuj już jest po chomiku treści są strasznie banowane ostatnio to nawet płyta instalacyjna darmowego systemu operacyjnego Ubuntu została uznana za naruszenie prawa autorskich no boże... to można tylko skomentować tak że bot do flagowania jest już zbyt skrupulatny znam też osoby co dostały informacje o naruszeniu praw autorskich za swoje własne treści!.
I do tego te firmy które niby walczą z piractwem a tak naprawdę ściągają kasę tylko...jak dostane takie pismo pocztą to pierwsze co zrobię zmieniam dostawce internetu bo tylko od nich można takie dane dostać a płace rachunki za neta nie mały i mnie jeszcze sprzedadzą do firm od ściągania haraczu za piractwo to trudno pożegnam się z internetem na pre dni ![]()
14.09.2014, 11:18
Wiesz co? Było już wielokrotnie o tym pisane, że Chomikuj się wypala. Pisałem nawet co nieco w tym temacie: http://odjechani.com.pl/Thread-Chomikuj-upada
Bot swoją drogą, ale nie można też zapominać o "życzliwych" ludziach, którzy również zgłaszają pliki często z czystej zazdrości/złośliwości. Ktoś ma lepiej, więcej to trzeba mu to popsuć. Bot działa automatycznie i nie weryfikuje, tak samo jak administracja nie sprawdza podmiotu prawdopodobnie, który to zgłasza. Można sobie założyć konto z nazwą jakiejś wymyślonej firmy, pozgłaszać ludziom pliki i zostaną one usunięte... Sam widzisz. Dostawca internetu to też inna sprawa. Może przecież odmówić, ale czy będzie chciał się pchać w niepotrzebne mu kłopoty?
14.09.2014, 12:18
Trzeba się okopać i czekać na TPB OS. Jedyny ratunek.
A tak poważnie ludzie dużo kasy natrzepali na punktach jak jeszcze można było je przesyłać. Zresztą na allegro wciąż można kupić teraz robią to przez współdzielone foldery lub aplikacje stron. Biznes się kręci dużo w tym winny też chomikuj że nie zajęli się sprawą od zaraz tylko dopiero jak już było po ptakach. Z drugiej strony ludzka chciwość niema granic.
14.09.2014, 13:06
Ja to co posiadam na chomiku udostępniam za darmo. Nie czerpię z tego korzyści. Pobierają - dostaje punkty-zmieniam na transfer. Nie potrzebne mi są, nie pobieram nic z chomika, jako że nie mam miejsca na PC to chciałem mieć taki dysk internetowy - dobra, rozumiem...udostępnione były pliki i ten transfer, brak hasła - ale ja sam skądś to pobrałem (torrentów jakoś się nie czepiają..) , nie są pierwszej nowości, czasem ciężko znaleźć je na necie, więc leżą sobie odłogiem.
14.09.2014, 13:18
Nieważne, że ty nie czerpiesz z tego korzyści, ważne, że inni czerpią, bo nie płacą za ściągany plik.
Pobrałeś. wrzuciłeś, nieważne.. Udostępniłeś publicznie i to się dla nich liczy. Widzisz, dozwolony użytek (czyli pozwalanie na korzystanie z jednego utworu kilku osobom pozostającym w związkach rodzinnych bądź towarzyskich. Dzięki temu możemy np pożyczyć płytę DVD z filmem/grą znajomemu) budzi wątpliwości wielu prawników. Nie jest do końca przesądzone, czy np. ściągnięcie za darmo z sieci pliku muzycznego bądź innego i korzystanie z niego mieści się w obecnej definicji dozwolonego użytku czy też jest działaniem nielegalnym. Pisaliśmy na PW coś o tym ![]()
14.10.2014, 19:58
Sporo czasu nie korzystałem z chomika. Wróciłem kilka dni temu i miałem 2 wiadomości od tej kancelarii. Dzisiaj przyszła trzecia LINK: KLIK
Co ciekawe 2 pierwsze wiadomości wysłali z konta "HnH_co_attorney" natomiast trzecią wiadomość wysłali z konta "prawa_autorskie_2014" Nie mam pojęcia co z tym zrobię. Na koniec ![]() "Monty Python 3 miesiące temu postanowił zamieścić wszystkie swoje skecze w serwisie YouTube. Oczywiście za darmo. Dzięki takiemu posunięciu, sprzedaż ich płyt wzrosła o 23 000%. Ekipa Latającego Cyrku Monty Pythona zdegustowana narastającym piractwem ich starych utworów wrzucanych nielegalnie na Youtube… postanowiła sama założyć kanał w tym serwisie i oferować swoje skecze za darmo. Obok każdego z nich dołączany był link prowadzący do serwisu Amazon, umożliwiający zakup płyty ze skeczami. W ciągu trzech miesięcy zestaw kolekcjonerski filmów Monty Pythona wspiął się na drugą pozycję bestsellerów telewizyjnych i filmowych. To wszystko dzięki wzrostowi ich sprzedaży o 23 tysiące procent." |