Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Prawa autorskie
Sprawa z blokowaniem plików wygląda następująco:
To że dany plik zostaje zablokowany a inny (ten sam) nie, dzieje się tak ponieważ chomikuj.pl blokuje sumy kontrolne pliku, jeśli plik znajduje się w folderze otwartym (bez hasła) zostanie zablokowany i zmiana nazwy nic nam nie pomoże, jedynie pliki które są w folderach zamkniętych (z hasłem) będą widziane dla innych mimo iż chomikuj je blokuje. Można też pliki spakować rarem i one też będą widoczne ponieważ chomikuj w chwili obecnej nie może sprawdzić skryptowo zawartości archiwum rar.
Podsumowując, jeśli dostaniemy info o blokadzie możemy taki plik przenieść do folderu zamkniętego (z hasłem) i wtedy będzie on dostępny dla tych którzy znają hasło (teoretycznie nie jest to łamanie regulaminu chomikuj) lub możemy taki plik pobrać na dysk i spakować go rarem.

P.S.
W kwestii omijania blokad chomikuj.pl mógłbym napisać sporo ale to już jest łamanie regulaminu ;)
  Odpowiedz
(07.03.2011, 16:41)tonyviroos napisał(a): Sprawa z blokowaniem plików wygląda następująco:
To że dany plik zostaje zablokowany a inny (ten sam) nie, dzieje się tak ponieważ chomikuj.pl blokuje sumy kontrolne pliku, jeśli plik znajduje się w folderze otwartym (bez hasła) zostanie zablokowany i zmiana nazwy nic nam nie pomoże, jedynie pliki które są w folderach zamkniętych (z hasłem) będą widziane dla innych mimo iż chomikuj je blokuje. Można też pliki spakować rarem i one też będą widoczne ponieważ chomikuj w chwili obecnej nie może sprawdzić skryptowo zawartości archiwum rar.
Podsumowując, jeśli dostaniemy info o blokadzie możemy taki plik przenieść do folderu zamkniętego (z hasłem) i wtedy będzie on dostępny dla tych którzy znają hasło (teoretycznie nie jest to łamanie regulaminu chomikuj) lub możemy taki plik pobrać na dysk i spakować go rarem.

P.S.
W kwestii omijania blokad chomikuj.pl mógłbym napisać sporo ale to już jest łamanie regulaminu ;)

Tony, przeczytaj co napisałem w poście otwierającym ten temat.
Dla pewności powtórzę:
plik był umieszczony w folderze zahasłowanym, był spakowany i co z tego wynikło?
Dokładnie (....) został zablokowany i tak jest do dzisiaj. Zmiana nazwy nic nie dała, wrzucałem go na chomika pod inną nazwą, bez rezultatów.
Zrobiłem konwersję na mp3 i ten plik po konwersji jest "prawidłowy".
Tak to wygląda w rzeczywistości.
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
YOU'LL NEVER WALK ALONE.

Odpowiedz
Przepraszam, umknęła mi informacja, że plik był w folderze zahasłowanym, widocznie teraz chomikuj może sprawdzać zawartość folderów zamkniętych (wcześniej tego nie robili i taki zabieg pomagał).
Napisałeś iż plik był spakowany zipem a ja pisałem o pakowaniu archiwum rarem, dla pewności można jeszcze dodać hasło do archiwum.
Zmiana nazwy nic nie daje ponieważ to nie ona jest sprawdzana tylko suma kontrolna pliku, można zmienić całkowicie nazwę pliku a suma kontrolna zostanie ta sama.
W momencie kiedy zrobiłeś konwersję do mp3 nastąpiła zmiana sumy kontrolnej pliku i jest on już traktowany jako całkiem inny plik niż ten zablokowany.
  Odpowiedz
(07.03.2011, 17:06)tonyviroos napisał(a): Przepraszam, umknęła mi informacja, że plik był w folderze zahasłowanym, widocznie teraz chomikuj może sprawdzać zawartość folderów zamkniętych (wcześniej tego nie robili i taki zabieg pomagał).
Napisałeś iż plik był spakowany zipem a ja pisałem o pakowaniu archiwum rarem, dla pewności można jeszcze dodać hasło do archiwum.
Zmiana nazwy nic nie daje ponieważ to nie ona jest sprawdzana tylko suma kontrolna pliku, można zmienić całkowicie nazwę pliku a suma kontrolna zostanie ta sama.
W momencie kiedy zrobiłeś konwersję do mp3 nastąpiła zmiana sumy kontrolnej pliku i jest on już traktowany jako całkiem inny plik niż ten zablokowany.

Do pakowania używam ZipGenius6, darmowy, WinRar po 40 dniach trzeba instalować na nowo. Spakuję WinRarem (dodatkowo zahasłuję archiwum) i wrzucę na chomika. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
YOU'LL NEVER WALK ALONE.

Odpowiedz
Leszku ja na chomiku mam program WinRAR
który od razu instaluje się do wersji PRO (pełnej bez ograniczeń)
przez co nigdy nie musisz go odinstalowywać.

tonyviroos napisał(a):Można też pliki spakować rarem i one też będą widoczne ponieważ chomikuj w chwili obecnej nie może sprawdzić skryptowo zawartości archiwum rar.

Słabo jesteś poinformowany przyjacielu bo administracja portalu chomikuj.pl już od dawna może wszystko, oto jest przykład zablokowanego pliku spakowanego do archiwum RAR:
[Obrazek: zablokowanyplikrar.jpg]

A tak wygląda zablokowany plik ZIP:
[Obrazek: zablokowanyplikzip.jpg]

Żeby było jeszcze śmieszniej pokażę Wam jak kiedyś skrzywdziłem portal chomikuj.pl.
Tu jest plik który kiedyś mi zablokowali:
[Obrazek: zablokowanyporadnik.jpg]

A tak wygląda teraz. Prawda że prześliczny:
[Obrazek: odblokowanuporadnik.jpg]
  Odpowiedz
A tego że blokują już pliki rar nie wiedziałem. W takim wypadku przepraszam za wprowadzenie w błąd.
  Odpowiedz
Cytat:dzieje się tak ponieważ chomikuj.pl blokuje sumy kontrolne pliku
Zastanawiam się co się stanie jeśli zmienię rozszerzenie pliku? Czy nadal będą mieli możliwość jego wykrycia?

Jak ostatnio pisałem borykałem się z kilkoma zablokowanymi plikami jakimi są poradniki PDF.
Wszelkie próby wysłania tych plików ponownie na chomika kończyły się ich zablokowaniem.
Nad moim chomikiem krążą czarne chmury - od czasu zablokowania poradników mam spadek pobierania.

Postanowiłem nie grzebać się z łamaniem zabezpieczeń i poszedłem na łatwiznę i zamieniłem rozszerzenia.
Jak na razie pliki nie są blokowane no i dodatkowo je spakowałem do archiwów SFX.
Chyba nie złamałem prawa (:-\
  Odpowiedz
(14.03.2011, 02:08)skrzypas napisał(a): Zastanawiam się co się stanie jeśli zmienię rozszerzenie pliku? Czy nadal będą mieli możliwość jego wykrycia?

...Jak na razie pliki nie są blokowane no i dodatkowo je spakowałem do archiwów SFX....

Zmiana rozszerzenia nadal nic nie zmienia ponieważ suma kontrolna pozostaje ta sama(suma kontrolna jest zapisana w pliku).

Nie zablokowali plików tylko przez to iż są one w archiwum sfx, możesz też tworzyć archiwum rar z hasłem wymaganym do otwarcia archiwum. Takiego archiwum nie będą w stanie sprawdzić "skryptowo" i nie powinni zablokować.

P.S.
Nie jest to sposób na łamanie regulaminu lub omijanie zabezpieczeń, jest to odpowiedź na pytanie zadane w poście powyżej.
  Odpowiedz