Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Prędkość wysyłania plików
(06.03.2011, 23:08)mabud73 napisał(a): Niedziela godz. 22.00 upload na chomika.

[Obrazek: chbox.jpg]

W "porywach" u mnie jest podobnie przy tej opcji uploadu i mniejszych plikach.
Poprzez "box" jest trochę gorzej, plik filmowy średnia 65=70 kB/s.
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
YOU'LL NEVER WALK ALONE.

Odpowiedz
u mnie przez przeglądarkę do 75 kB/s ,a przez chomikboxa (jak jeszcze działał ) to najwyżej 35 kB/s przy połączeniu z kablówki 2 MB/s
  Odpowiedz
Dzisiaj sprawdziłem prawdziwość tego całego zamieszania.
Dobrałem się do komputera w firmie w której robię remont (właśnie na nim piszę).
Mają tutaj łącze 6 Mbit/s i nie jest dzielone pomiędzy komputery, czyli wszyscy do jednego.
Niby dużo ale plik o rozmiarze 1200MB z mojego chomika w programie ChomikBox-Ver.2 pobiera się z prędkością 290KB/s.
Obliczyłem że średnio wychodzi jakieś 2,4Mbit/s. Też sporo ale widać że nie pobiera nawet połową łącza tylko dosłownie jedną trzecią (1/3)
Podobno to coś strasznego ale inne pliki z internetu także pobierają się z tą prędkością i nie mówię tu o portalu chomikuj a o innych portalach internetowych jak choćby dobreprogramy.pl
Wygląda na to ze wszystko jest w porządku (?)

Pozdrawiam.
  Odpowiedz
ja zawsze pobieram download managerem bo jak pobieram przez przeglądarkę to też pobiera mi 1/3 łącza :P
a chomik box pobiera tak wolno bo pobiera tak jak przeglądarka. powinni wprowadzić w nim zużycie łącza (niskie, średnie, wysokie)
---
  Odpowiedz
Rzeczywiście po pobraniu i zainstalowaniu mojego dawniej ulubionego programu Flashget 3 prędkość pobierania w firmie skoczyła do 790KB/s to prawie trzy razy więcej niż prędkość pobierania w programie ChomikBox v.2 . Niesamowite.
Teraz pobieranie z chomika to pryszcz.

Dowód:
[Obrazek: flashget1.jpg]

Plik 1,6GB w pół godziny... Chciałbym mieć takie łącze w domu :D
  Odpowiedz
[Obrazek: 207586_141100632626540_100001798122261_2...0915_s.jpg]
  Odpowiedz
Temat dawno nie ruszany ale aktywny.

Od 1.10.2011 mam nową umowę z dostawcą internetu.
W umowie jest:
wysyłanie 20MB/s
pobieranie (6-22) 50 MB/s
pobieranie (22-6) 100 MB/s
cena - 80 zł/mies
podłączenie do PC (stacjonarny) - kablem.

W praktyce wygląda to tak:

pobieranie w dzień przez IDM - 1 plik - ok 1 MB/s
w nocy jeszcze nie sprawdzałem
przez przeglądarkę też nie

wysyłanie przez chomikbox w dzień:
średnio 260 KB/s - 1 plik
przy wysyłaniu równoległym kilku plików - ogólna prędkość wysyłania wzrasta
wysyłałem dzisiaj jednocześnie 5 filmów - w sumie ok 3,5 GB - ogólna prędkość wysyłania wynosiła ok 1,2 MB/s, a wysyłanie tego trwało niewiele ponad godz.

Po przeprowadzeniu testów nocnych (22-6) napiszę jak to wygląda.

Ogólnie jestem zadowolony. Prędkość wysyłania (poprzez chomikbox) w porównaniu z poprzednią jaką miałem wzrosła 5x.

Nie wyrokuję czy poprzednie problemy z prędkością wysyłania były spowodowane przez mojego dostawcę internetu. Poprzednio (w starej umowie) miałem średnio 170 KB/s co w pewnym momencie zostało przez kogoś lub coś zredukowane do
50 KB/s. Dlatego też powstał ten wątek.

Proszę o aktualne info jak to wygląda na dzisiaj u Was.
YOU'LL NEVER WALK ALONE.

Odpowiedz
Sprawa z pobieraniem i wysyłaniem przez chomik boxa wygląda następująco:
Jak wszystkim(albo nie wszystkim) wiadomo chomikuj ogranicza prędkość uploadu (mogą sobie zaprzeczać ale ja mam na to twarde dowody) aby nie doszło do sytuacji że ich łącze do i z serwerów zostanie całkowicie zapchane.
Używając chomikboxa do wysyłania nigdy nie uzyskacie większej prędkości wysyłania pojedynczego pliku niż 400kb/s, używając przeglądarki też nie uzyskacie więcej niż 700kb/s.
Pobieranie wygląda podobnie, w nowym boxie zaincludowano mechanizm ograniczający prędkość pobierania, pobieranie przez przeglądarkę też jest ograniczane przez chomikuj i jedynie przez akceleratory pobierania uzyskacie maksymalną prędkość pobierania.
  Odpowiedz
Tony dziękuję.
Mamy wyjaśnienie.
Widzę różnicę u siebie na plus i to musi mi wystarczyć, więcej nie wyciągnę.

Dla Chomikboxa nie ma pór dnia. Wysyłanie odbywa się z jednakową prędkością ok. 260 KB/s na 1 plik.
Teraz wysyłam i widzę ok. 360 KB/s, oby tak było zawsze.
YOU'LL NEVER WALK ALONE.

Odpowiedz