Prędkość wysyłania plików
|
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
12.03.2011, 22:05
u mnie przez przeglądarkę do 75 kB/s ,a przez chomikboxa (jak jeszcze działał ) to najwyżej 35 kB/s przy połączeniu z kablówki 2 MB/s
Dzisiaj sprawdziłem prawdziwość tego całego zamieszania.
Dobrałem się do komputera w firmie w której robię remont (właśnie na nim piszę). Mają tutaj łącze 6 Mbit/s i nie jest dzielone pomiędzy komputery, czyli wszyscy do jednego. Niby dużo ale plik o rozmiarze 1200MB z mojego chomika w programie ChomikBox-Ver.2 pobiera się z prędkością 290KB/s. Obliczyłem że średnio wychodzi jakieś 2,4Mbit/s. Też sporo ale widać że nie pobiera nawet połową łącza tylko dosłownie jedną trzecią (1/3) Podobno to coś strasznego ale inne pliki z internetu także pobierają się z tą prędkością i nie mówię tu o portalu chomikuj a o innych portalach internetowych jak choćby dobreprogramy.pl Wygląda na to ze wszystko jest w porządku (?) Pozdrawiam.
08.04.2011, 22:07
ja zawsze pobieram download managerem bo jak pobieram przez przeglądarkę to też pobiera mi 1/3 łącza
a chomik box pobiera tak wolno bo pobiera tak jak przeglądarka. powinni wprowadzić w nim zużycie łącza (niskie, średnie, wysokie)
---
Rzeczywiście po pobraniu i zainstalowaniu mojego dawniej ulubionego programu Flashget 3 prędkość pobierania w firmie skoczyła do 790KB/s to prawie trzy razy więcej niż prędkość pobierania w programie ChomikBox v.2 . Niesamowite.
Teraz pobieranie z chomika to pryszcz. Dowód: Plik 1,6GB w pół godziny... Chciałbym mieć takie łącze w domu
10.04.2011, 14:59
05.10.2011, 21:06
Temat dawno nie ruszany ale aktywny.
Od 1.10.2011 mam nową umowę z dostawcą internetu. W umowie jest: wysyłanie 20MB/s pobieranie (6-22) 50 MB/s pobieranie (22-6) 100 MB/s cena - 80 zł/mies podłączenie do PC (stacjonarny) - kablem. W praktyce wygląda to tak: pobieranie w dzień przez IDM - 1 plik - ok 1 MB/s w nocy jeszcze nie sprawdzałem przez przeglądarkę też nie wysyłanie przez chomikbox w dzień: średnio 260 KB/s - 1 plik przy wysyłaniu równoległym kilku plików - ogólna prędkość wysyłania wzrasta wysyłałem dzisiaj jednocześnie 5 filmów - w sumie ok 3,5 GB - ogólna prędkość wysyłania wynosiła ok 1,2 MB/s, a wysyłanie tego trwało niewiele ponad godz. Po przeprowadzeniu testów nocnych (22-6) napiszę jak to wygląda. Ogólnie jestem zadowolony. Prędkość wysyłania (poprzez chomikbox) w porównaniu z poprzednią jaką miałem wzrosła 5x. Nie wyrokuję czy poprzednie problemy z prędkością wysyłania były spowodowane przez mojego dostawcę internetu. Poprzednio (w starej umowie) miałem średnio 170 KB/s co w pewnym momencie zostało przez kogoś lub coś zredukowane do 50 KB/s. Dlatego też powstał ten wątek. Proszę o aktualne info jak to wygląda na dzisiaj u Was.
06.10.2011, 11:17
Sprawa z pobieraniem i wysyłaniem przez chomik boxa wygląda następująco:
Jak wszystkim(albo nie wszystkim) wiadomo chomikuj ogranicza prędkość uploadu (mogą sobie zaprzeczać ale ja mam na to twarde dowody) aby nie doszło do sytuacji że ich łącze do i z serwerów zostanie całkowicie zapchane. Używając chomikboxa do wysyłania nigdy nie uzyskacie większej prędkości wysyłania pojedynczego pliku niż 400kb/s, używając przeglądarki też nie uzyskacie więcej niż 700kb/s. Pobieranie wygląda podobnie, w nowym boxie zaincludowano mechanizm ograniczający prędkość pobierania, pobieranie przez przeglądarkę też jest ograniczane przez chomikuj i jedynie przez akceleratory pobierania uzyskacie maksymalną prędkość pobierania.
Tony dziękuję.
Mamy wyjaśnienie. Widzę różnicę u siebie na plus i to musi mi wystarczyć, więcej nie wyciągnę. Dla Chomikboxa nie ma pór dnia. Wysyłanie odbywa się z jednakową prędkością ok. 260 KB/s na 1 plik. Teraz wysyłam i widzę ok. 360 KB/s, oby tak było zawsze. |