Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Prędkość wysyłania plików
Witam,

skrzypas:
artykuły od specjalistów z Microsoftu poczytałem, jak dla mnie to nic nowego, takie małe "ble-ble" i wciskanie czegoś co jest oczywiste, podobne są tłumaczenia tych od zarządzania chomikbox, przyznam że starasz się niemniej jednak na moje pytania nie chcesz odpowiedzieć, nie jestem znawcą wszystkiego i gdy czegoś nie wiem to pytam nie bojąc się, że ktoś uzna mnie za totalnego laika,
nie wnikam czy Twoje uwagi w stosunku do prędkości uploadu Gosi są słuszne czy też nie, dlatego też opiszę jak to wygląda u mnie:

w umowie z moim dostawcą mam zagwarantowane w godzinach nocnych (to nie są godziny szczytu - od 00.00 do 12.00) download 6Mb/s upload 3Mb/s, co daje po podzieleniu przez 8 odpowiednio średnio: 750 kB/s i 375 kB/s, w pozostałych godzinach jest to zmniejszone o połowę
tak jest u mnie na eMule z zaznaczeniem że eMule pokazuje prędkości w KB/s, wyliczenia matematyczne pokazują że wszystko jest w porządku,
podobne prędkości pobierania występują u mnie przy ściąganiu 1 pliku z wykorzystaniem IDM-a, przy większej ilości plików ściąganych jednocześnie ta prędkość jest dzielona na ilość plików,
na chomikbox prędkość uploadu była mniejsza o połowę i wynosiła średnio 170-175 kB/s co pozwalało na wysłanie pliku 700 MB w ciągu godziny
od 2 tygodni spadła mi o ponad 1/3 i wynosiła średnio 50 kB/s a plik 700 MB wysyłany był przez prawie 4 godziny

sprawdziłem jak to dzisiaj wygląda, coś drgnęło, predkość uploadu wzrosła do 68-70 kB/s

tyle na teraz

miłego dnia
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
YOU'LL NEVER WALK ALONE.

Odpowiedz
Ale wyraźnie nie przeczytałeś posta z innego forum do którego link jest w ostatnim Cytacie w moim poście o specjalistach z Microsoftu. Spróbuj zastosować się do poleceń z tamtego forum. Wiem że "kto pyta nie błądzi". Ale ja jestem typem człowieka który woli powiedzenie "szukajcie a znajdziecie" i szukam i znajduję bo w internecie nie jesteś sam i uwierz mi lub nie są setki osób którym internet zwalnia albo podczas pobierania albo podczas wysyłania. Tak nie znam się na łączach na tyle aby od ręki coś napisać. Ale swoje wiem już z doświadczenia. Ty teraz doświadczasz czegoś co potem okaże się dla ciebie niewinną błahostką. Jedyne co najlepiej potrafię to udzielać rad korzystając na poradach innych bo po co się głowić z nowym problemem skoro wiele rozwiązań jest "na wyciągnięcie ręki".
  Odpowiedz
I tu jesteś w błędzie, przeczytałem ale ponieważ tyczył Tepsy to go "olałem". Ja mam połączenie LAN. Wykonałem 6 testów prędkości różnymi testerami, wszystkie mówią podobnie, jest ok (czyli zgodnie z moimi wyliczeniami i tym co napisałem w poprzednim poście).

Teraz kilka cytatów z Twoich postów i moje pytania do nich:

"Sprawdź czy upload na chomika jest taki sam przez przeglądarkę i przez program ChomikBox."
"Co to znaczy upload przez przeglądarkę?"

"Dodaj program ChomikBox do Wyjątków zapory systemu Windows."
"Czy wyjątki w zaporze windowsa to zaufane witryny?"

"Czasami jest też tak że to właśnie Wy najczęściej zapychacie całe łącza nadmiernym ruchem ..."
"Kogo masz na myśli WY??? Co to znaczy zapychacze łącz???"

Odpowiedzi 0 (zero)

Jak coś komuś zarzucasz, to miej silne podstawy do tego, a nie oskarżaj bezpodstawnie.
Nie będę oceniał Twojej postawy, jak chcesz zrób to sam.

Pozdrawiam.
Miłego popołudnia.
YOU'LL NEVER WALK ALONE.

Odpowiedz
kb/s czy kB/s i tak wszyscy wiedzą o co chodzi skrzypas :)
  Odpowiedz
skrzypas

nie mam zamiaru prowadzić z Tobą wojny na słowa i nie jestem zwolennikiem żadnych przepychanek, proszę tylko żebyś pisząc cokolwiek nie wyobrażał sobie zawsze że masz do czynienia z dziećmi, we wrześniu skończę 60 lat i możliwe jest, że jak miałem pierwszy komputer to o Tobie jeszcze nikt nie myślał albo byłeś w czyichś planach ... proszę bez obrazy, nic o Tobie nie wiem i nie szukam informacji o Tobie w internecie

pozdrawiam
YOU'LL NEVER WALK ALONE.

Odpowiedz
Widzę że chyba moje słowa tak na Ciebie działają że się złościsz.
Użyłem wyrazu Wy mając na myśli Ciebie i jeszcze jednego użytkownika który się przyłączył na drugiej stronie tego tematu.

Pisząc zapychacie (a nie zapychacze) użyłem żargonu internetowego że wykonujecie duży ruch internetowy. Było o tym pisane na stronie o specjalistach Microsoftu do której był link w innym moim poście. Miałem na myśli wysyłanie i pobieranie plików o dużych rozmiarach.
Mając szybkie łącze ściągasz i wysyłasz pliki dużo szybciej niż np. ja. Ale wszystkie te dane są przesyłane do operatora sieci jak np. TPSA jednym kablem. Twoje dane jak i wszystkich innych użytkowników sieci LAN wliczając w to Twoich (Twoich rozpoczynam wielką literą bo to jest zwrot grzecznościowy) sąsiadów. Więcej na ten temat się już nie wypowiem.

Upload przez przeglądarkę to nic innego jak wysłanie plików za pomocą przeglądarki (ja mam przeglądarkę Mozilla Firefox). Tam gdzie chcesz przesłać plik zawsze jest opcja "Wyślij" lub "Wstaw" lub podobne. Klikasz a potem wyszukujesz pliku na dysku komputera i wysyłasz. To jest upload przez przeglądarkę. Chyba nie muszę tłumaczyć co to jest upload.

Wyjątki w zaporze Windows to jest po prostu karta Wyjątki we Właściwościach zapory.
U mnie to wygląda tak: Start>Panel sterowania>Zapora systemu Windows>karta Wyjątki>wybierasz Dodaj program...>Wyszukujesz go a jeśli nie ma to wybierasz opcję Przeglądaj>Wyszukujesz na dysku>Ja go mam tu: C:\Program Files\ChomikBox\>zaznaczasz plik ChomikBox.exe i wybierasz Otwórz>potem OK> i znów OK>zamykasz Panel sterowania bo program został dodany do wyjątków. To tyle ale nie obiecuję że to coś pomoże.

Zapewniam Ciebie że mnie Twoja osoba w ogóle nie interesuje. Mogłeś chociaż od razu napisać że to sieć LAN bo jak widzisz ciężko mi było się domyśleć że Twoje łącze jest podzielone właśnie w ten sposób. To zmienia postać rzeczy. Na to w internecie są inne rozwiązania.

Cytat: ...przeczytałem ale ponieważ tyczył Tepsy to go "olałem"...
Wiesz nie interesuje mnie to że nie lubisz operatora TP SA. Łaskawie mogłeś poczytać o co w ogóle tam chodziło. Na tamtym forum była jasno wytłumaczona instrukcja co należy zrobić aby dowiedzieć się czy podczas uruchamiania komputera nie uruchamia się wraz z nim jakiś program (ode mnie: którego antywirus nie zauważy ponieważ będzie widoczny jako usługa systemu Windows) a będzie wysyłał jakieś śmieci za pośrednictwem Twojego łącza internetowego np. reklamy i przez to powodował spowolnienie prędkości wysyłania. Jasne? Czy nie. Zrób proszę to co tam jest napisane i jeśli nic dodatkowego się nie ujawni to będziemy szukać dalej.

Widzisz. Jaki jestem głupi. Pomimo że się na mnie złościsz to ja nadal chcę Tobie pomóc.
Pozdrawiam.
  Odpowiedz
skrzypas

Wykonałem w poprzednim poście gest pojednawczy a Ty "wymyślasz" na to moją złość - ciekawostka.

Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania i za chęć pomocy w rozwiązaniu problemu.

Może zmienisz Swoje wyobrażenia o zapychaniu przeze mnie łącz po przeczytaniu kilku moich wyjaśnień.

Wysyłałem pliki przy użyciu chomikboxa w godz 7-12, co pozwalało mi wysłać w tym czasie 4-5 filmów po ok 700 MB każdy. Jak miałem potrzebę i możliwości pobierania to dodatkowo pobierałem 1-2 filmy o w/w pojemności. Czy to jest wg Ciebie dużo???

Przez przeglądarkę nic nie wysyłam poza odbieraniem i wysyłaniem poczty. Nie ładuję żadnych plików np. na megauplod czy też inne tego typu serwery.

Z Tepsą mam tylko powiązania poprzez telefon stacjonarny, a połączenie z internetem mam po innym kablu dochodzącym do mojego komputera.

Na Twoją prośbę wykonałem wszystko co zalecałeś w artukule dołączonym do posta, wyniki poniżej:

ping:
153.19.250.116
wysłano 170 odebrano 170 zgubiono 0
min 6 ms max 6 ms średnio 6 ms

prędkośc mierzona czeskim testerem:

powinno być:
Průměrná rychlost připojení: [?]6,745 Mbit/s
Průměrná rychlost stahování dat: [?]843,11 kB/s
Průměrná rychlost odesílání dat: [?]551,12 kbit/s
Průměrná rychlost odezvy (ping): [?]9.4 ms
Počet zaznamenaných měření: [?]711

jest:
Průměrná rychlost připojení: [?]2,985 Mbit/s
Průměrná rychlost stahování dat: [?]373,22 kB/s
Průměrná rychlost odesílání dat: [?]91,428 kbit/s

testy prędkości wykonane "na żywo" speedtestem 4 razy:
średnia prędkość pobierania 3 MB/s
średnia prędkość wysyłania 1 MB/s

netstat:
przy wyłączonej przeglądarce i wszystkich ściągaczy jak również innych programach poza NIS2007 (antywirus) nie ma żadnych wpisów

Zaporę Windowsa mam wyłączoną, bo komputer mam zabezpieczony antywirusem NIS2007 (działa u mnie już 4 lata i nie zawiódł mnie).

Starałem się dać Ci jak najwięcej odpowiedzi, jeżeli coś pominąłem i masz dalsze pytania to zapraszam do dalszej współpracy.

Pozdrawiam.
Have a nice day (miłego dnia).

Ps. Proszę nie wkładaj w moje usta słów których nie napisałem i nie wypowiedziałem.
YOU'LL NEVER WALK ALONE.

Odpowiedz

(03.02.2011, 09:17)les21 napisał(a): Witam, od niedzieli mam problem z wysyłaniem plików na chomika poprzez chomikbox, prędkość wysyłania spadła mi 3-krotnie, mój dostawca internetu twierdzi że u nich jest wszystko w porządku. Pytam czy są jakieś problemu na chomiku czy też jest to spowodowane czymś innym. Proszę o ewentualne podpowiedzi.
Pozdrawiam wszystkich.

to nie tylko Twój problem ... :D ... mam to samo z chomikiem ...:D ... musiałeś im podpaść jeśli ograniczają Ci transfer ... mam światłowód a szybkość na chomiku ... poniżej 100 Kb/sek ...

--------------------------------
doczytałam do końca waszą "wojnę" na słowa ... i ... jednak les21 ma rację ... dokonałam w tym czasie parę testów , zrobiłam zrzuty jak ktoś by uparł się sprawdzić ... i co mi wyszło ...

1. ściągam DAP'em z fileserve - szybkość 125 Kb 1 połączenie [ściągam jako darmowy] stąd ograniczenie szybkości i połączeń [limitują !!!] ...
2. pobierane są 64 torrenty - szybkości od 0,4 do 1,9 oraz 17 a także 187 , różnie w zależności od kogo ściągam [to szybkości wysyłania tych od których ściągam] to ich komputery limitują mi szybkość ściągania ...

poza tym weszłam na serwer uniwersytecki, poprosiłam admina o zgodę na test szybkości i... szybkość ściągania taką jaką mi gwarantuje dostawca ... !!!

Toteż jak les21 pisze ,że gdzie indziej nie ma problemów a z chomikiem ma to nie należy go odsyłać ani doradzać błędnie [sic!] bo raz ,że nie to ładnie a dwa należy przeczytać co pisze i trzymać się tego a nie odsyłać na stronę Microsoftu bowiem ich porada dotycz IE ...

Odpowiedz
Cytat:Toteż jak les21 pisze ,że gdzie indziej nie ma problemów a z chomikiem ma to nie należy go odsyłać ani doradzać błędnie [sic!] bo raz ,że nie to ładnie a dwa należy przeczytać co pisze i trzymać się tego a nie odsyłać na stronę Microsoftu bowiem ich porada dotycz IE ...

Miał spadek prędkości wysyłania na serwer Megaupload dlatego wrzuciłem to do jednego worka razem z ograniczeniami w programie Chomikbox.

Proszę nie wmawiaj mi że kogoś tu odsyłam.

Na stronie Microsoftu jest wzmianka że dotyczy to dwóch konkretnych wersji przeglądarki internetowej ich produkcji. Temat był ogólny.

Les21 z komputerem wszystko OK. Przynajmniej tak to wygląda.

Fakt troszeczkę się pogubiłem. Ale sam tak daleko nie zabrnąłem.

Tak to może być problem z programem Chomikbox. Próbowałem o tym napisać na początku tylko nikt nie chciał mnie słuchać. Proponowałem przetestowanie wysyłania pliku za pomocą przeglądarki internetowej jak i za pomocą programu chomikbox. Jak zwykle nie zostałem zrozumiany. Też jest w tym moja wina.
A więc tak. W zasadzie nie ma co już tego testować ale zawsze można spróbować wysyłając jeden ten sam plik raz przez przeglądarkę internetową gdzieś do folderu na chomikua drugi raz przez program Chomikbox.
  Odpowiedz
Albo dobiję siebie albo coś ułatwię.
1.Obecnie pracuję na Windows MX 8.1 system rozpoznawalny przez "sprawdzacza" jako legalny, przeglądarka IE8.
2.Poprzednio pracowałem na XP SP3, przeglądarka też IE8.
Problemy z prędkością wysyłania zaczęły się w pkt 2, zmieniłem system (totalnie pełny format) żeby sprawdzić czy tam nie było trojanów lub wirusów.
YOU'LL NEVER WALK ALONE.

Odpowiedz