Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Problem z TuneUp
Nie wiem czy piszę w odpowiednim dziale
Miałam kiedyś zainstalowany program TuneUp 2012 i dawno go odinstalowałam. Teraz chcę zainstalować nowszy AVG TuneUp 2014 i wyskakuje mi taki komunikat "Instalator napotkał nieoczekiwany błąd podczas instalowania tego pakietu. Może to wskazywać na problem z pakietem. Kod błedu to 2753"
Weszłam w Editor rejestru i we wszystkich HKEY tam gdzie był napis TuneUp usunęłam i niestety nic to nie dało. Jeszcze jedna ciekawostka po ponownej próbie zainstalowania tego programu pomimo skasowania w Edytorze rejestru tego programu znowu się odnawia ten program tzn klucz i tak w koło. Proszę o pomoc
  Odpowiedz
Bardzo prawdopodobne, że coś po programie zostało. Możesz spróbować tego rozwiązania: http://www.ehow.com/how_5047270_fix-internal-error.html Wpisujesz w wierszu poleceń uruchomionym jako administrator tę komendę aż do skutku. Możesz spróbować ręcznie poszukać pozostałości po poprzedniej instalacji AVG i zwyczajnie się ich pozbyć.

Jeśli chodzi o TuneUp, to osobiście trzymam się z daleka od wszystkiego co jest wytworem AVG. Wszędzie pchają te swoje narzędzia, czego bym nie próbował zainstalować, to zawsze w instalatorze są albo jakieś głupie toolbary od AVG, antywirus, lub ten cały TuneUp. Więcej kłopotów jest z tym jak się to przypadkowo zainstaluje niż pożytku z użytkowania. Nie znoszę agresywnego spamu, a inaczej tego nazwać nie mogę. Ja osobiście używam Advanced System Care, chociaż IObit ostatnio też leci w kulki. Te programy marnie poprawiają wydajność, niestety taka prawda. Wystarczy zwykły CCleaner i narzędzia wbudowane w system. Osobiście nie polecam tego programu od AVG, bo takich programów ostatnio przybywa jak grzybów po deszczu, a cudów nie robią, lepiej zaufać starym markom. Jak już wspomniałem ASC, ewentualnie System Mechanic, a CCleaner miej zawsze w pogotowiu.
  Odpowiedz
Swordancer bardzo dziekuje Ci za obszerną odpowiedz i teraz cieszę sie, ze napisałam o tym moim problemie. Dam sobie spokój z tym TuneUp a to co usuwam z rejestru pozostałości tego programu to wraca jak bumerang. Ja nie znam się, który jest dobry antywirus?? Mam jeszcze jedno pytanie, czy w CCleaner można skanować rejestr aby znalazł problemy, słyszałam, ze tego nie wolno włączać??

Jeszcze jedno czy ten program co podałeś Advanced System Care jest tylko czyszczenia jak CCleaner??? jaki radzisz antywirys bo to też ważne. Pozdrawiam
  Odpowiedz
Owszem, można. Ja od wielu lat korzystam z CCleanera i jakoś nie przypominam sobie, żeby usunięcie przez niego zbędnych i niepoprawnych wpisów przyczyniło się do jakiejś usterki w systemie, można śmiało skanować. Dodatkowo można zrobić kopie owych wpisów i trzymać je na dysku w razie czego, a po czasie zwyczajnie usuwać. Program wykonuje absolutną podstawę tego, co powinno się z systemem robić co jakiś czas i dodatkowo ma kilka nieco bardziej zaawansowanych narzędzi jak choćby formatowanie wolnej przestrzeni na dysku bez utraty jakichkolwiek danych i wygodniejsze od systemowego narzędzie do deinstalacji programów. Jest banalny i darmowy. Używaj CCleanera, regularnie defragmentuj dysk, sprawdzaj dysk komendą chkdsk /r, pozbywaj się zbędnych programów i wtyczek do przeglądarek, a wszystko powinno być ok. Uważam, że nie potrzeba innych narzędzi, a jak już koniecznie ktoś chce, to lepiej tych z wieloletnim stażem, czyli te o których wspomniałem w poprzednim poście.
  Odpowiedz
Prosiłam Cię abyś podał jakiego najlepiej używać antywirusa ??? Ja dopisałam do poprzedniej odpowiedzi. Ponawiam pytanie czy program co podałeś Advanced System Care jest tylko czyszczenia jak CCleaner?? Z góry dziękuję za odpowiedz. Robiłam tzn wklejałam w wierszu polecenia regsvr32 vbscript.dll kilkakritnie i bez skutku. Chciałam się po prostu pozbyc resztek z programu TuneUp
  Odpowiedz
Tak, przepraszam, jakiś zamulony dzisiaj jestem.

Windows Vista/7 Mają antywirusy Windows Defender (Nie wiem jak jest z XP, bo nie korzystałem już od dobrych 4 lat, a może i dłużej). W zupełności wystarczy dla domowego użytkownika, nie trzeba płacić, nie zamula (jak ja dzisiaj);), jest skuteczność. System Windows 8/8.1 ma Defender wbudowany. Dość popularny i wygodny jest też Avast, ale ja od lat korzystam z tego domyślnego od Microsoftu i nie straszne mi plagi wirusów, a dość obszernie eksploruje sieć i wyciskam soki ze swojego sprzętu. Warto mieć też jakiś mały anty malware, bo spam np. choćby w instalatorach, czyli te obsrane toolbary, skutecznie izolują.

Advanced System Care jest do czyszczenia i optymalizacji jak CCleaner, choć jest znacznie bardziej zaawansowany. Nie będę się na jego temat rozpisywał, bo wszystkie potrzebne informacje można znaleźć w sieci.
  Odpowiedz
Jestem Ci wdzieczna za pomoc, zapomniałam napisac, że mam vistę- ;)
  Odpowiedz
Troche Cię mecze ale mam jeszcze jedno pytanie czy jak będe chciała urochomnić Windows Defender bo mam go wbudowany w viście to czy musze usunąć antywirus AVG nie mam mnie kto pomóc i wszystkiego dowiaduje się z internetu. Dla Ciebie takie pytanie moze być smieszne ale nie chcę mieć dwóch antywirusów bo byłby kłopot
  Odpowiedz
To może i ja coś od siebie dorzucę. Pozostałości po TuneUp możesz usunąć specjalnym programem wymuszającym odinstalowywanie, bądź usuwanie zbędnych plików, które pozostały w systemie. Przykładem takiego programu może być np. Revo Uninstaller który w sekcji optymalizacja ma wiele przydatnych funkcji w tym: "Usuwanie zbędnych plików" Po przeskanowaniu, usuwasz to co Ci przeszkadza (Program sam wykrywa zbędne pliki/pozostałości) Ma on również wiele przydatnych funkcji dla mniej zaawansowanych użytkowników, czy średnio zaawansowanych. Po takiej czynności warto przeskanować rejestr CCleanerem, który wskaże nieaktualne, błędne klucze w rejestrze (Warto powiedzieć, że program ten jest bardzo bezpieczny). Wtedy plik może nie będzie się odnawiał, jeśli usuniesz wszystkie pozostałości po programie TuneUpUtilities.

Kolejną kwestią jaką chciałbym poruszyć jest WindowsDefender - wbudowane narzędzie od Microsoftu. Jak samo wskazuje w systemie, jest to narzędzie do ochrony przed programami szpiegującymi i innymi niepożądanym oprogramowaniem. Osobiście nie korzystam z tego programu i nie polecam. Nie chce nic mówić, bo dawno z niego nie korzystałem, ale po postu są programy od niego lepsze (warto jednak pamiętać, że mało które gwarantują 100% skuteczność, do tej pory nie spotkałem się z żadnym). Z darmowych programów antywirusowych warto rzucić okiem na: Avast, oraz AVG Anti-Virus Pierwszy ma szeroki zakres ochrony i nie obciąża zbytnio komputera, jest nawet szybki jeśli pracuje na dobrym sprzęcie, posiada również wiele funkcji i wysoką skuteczność. AVG natomiast trochę jest wolniejszy, ale również solidny. Z płatnych warto się zastanowić nad Kasperskym, czy np Nodem, w połączeniu z dobrym firewallem np. Comodo stanowią dobrą ochronę. Comodo ma jednak tą wadę, że może odstraszyć mniej zaawansowanych użytkowników mnogością opcji i sposobem konfiguracji, co dla laików bywa trudne. Bez względu, który wybierzesz, warto też dodać do tego skaner jakim jest Malwarebytes Anti-Malware, który na żądanie przeskanuje i z wysoką skutecznością zwalczy to z czym nie poradzi sobie wybrany przez Ciebie antywirus.

Następny temat to pamiętanie, że nie warto instalować zbędnego softu. Ogólnie panująca zasada: Im mniej zbędnego oprogramowania, tym lepiej. Więc zobacz z czego nie korzystasz i po prostu usuń, zbędne programy.

Warto również pamiętać, że jeśli coś pójdzie nie tak, możesz skorzystać z Przywracania Systemu do wcześniejszego punktu w czasie, znajdującego się w panelu sterowania -> Centrum Akcji
  Odpowiedz
Bardzo dziekuję za cenne wskazówki. Malwarebytes Anti-... i CCleaner mam chodziło mi o antywirus i potrzebowałam potwierdzenia od kogoś kto sie na tym zna. Korzystam z AVG i zostanę przy nim skoro WindowsDefender nie spełnia odpowiednich wymagań
Spróbuję usunąć resztki z TuneUp programem Revo Uninstaller może mi sie uda sama świadomość, ze tam coś zostało przeszkadza mi. Pozdrawiam

Niestety program Revo Uninstaller nic mi nie dał, ponieważ TuneUp mam już dawno odinstalowany i pozostały tylko pozostalości w rejetrze. Usuwałam recznie ale za chwile wracaja do rejestru. Trudno tak musi byc żaden program nie chce usuną typu CCleaner lub inne
  Odpowiedz