Rozbudowa oświetlenia w akwarium 112 litrów
|
||||
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
19.07.2013, 04:55
A ty masz świetlówki T5 czy T8?
Używaj przycisku rozważnie!!! Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
19.07.2013, 10:37
A jakie to ma znaczenie?
Wydaje mi się, że żadne skoro dodatkowe oświetlenie i tak leci na osobnym module, przez co masz dwie wtyczki do oświetlenia co powoduje, że do automatu wył i wł światło musisz dać rozgałęźnik na dwie wtytczki, żeby były razem wł i wył.
Niestety nie. Jak masz na stateczniku elektronicznym świetlówki T8 to na tym samym mogą Ci nie świecić świetlówki T5. Wymiana światła na T5 zajmie mniej miejsca pod pokrywą a co za tym idzie możesz dać ich więcej. Są drozsze ale dają wiecej światła na tą samą długość świetlówki. Statecznik magnetyczny do T8 zużywa niebotycznie więcej energii i same świetlówki. Nie jestem pewny ale chyba widzę takie dwa u Ciebie. W przypadku T5 czeka Cię wymiana rury co 5-6 miesięcy na magnetycznym. Na elektornicznym do 12-18 miesięcy. No i magnetyczny grzeje wodę w akwarium i samą pokrywę. Może stopić.
Zorientuj się jaki masz statecznik i jakie świetlówki może maksymalnie zasilić. Może wystarczy wymienić same świetlówki i kupić statecznik, bez ingerencji w pokrywę. Jedynie wymiana uchwytów na te do rur T5. To koszt 4 zł + przesyłka ewentualna.
Używaj przycisku rozważnie!!! Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
Już wszystko wiem.
Dodatkowe świetlówki to T5. Nie ma możliwości zamontowania T8 ponieważ są za grube i nie wejdą obok siebie przez oprawki. Statecznik jest osobno więc to nie problem. Mogę mieć T8 i T5 pod jedną pokrywą. O stopieniu pokrywy nigdy nie słyszałem :O i chyba mnie to na szczęście nie dotyczy bo jak póki co hula, lekko grzeje, ale nie jest gorąco. Powiedziałbym - sklepowa norma. Szkoda, że wsadzają taką lipę, byle sprzedać. Link, który podałem dotyczy jednak osprzętu, ale bez świetlówek. A już myślałem, że znalazłem fajny sklep Łączny koszt rozbudowy mojego oświetlenia o dwie dodatkowe świetlówki 2x24W co da mi łącznie 0,75/litr kosztuje mnie 160-190zł. I niech ktoś mi powie, że akwarystyka to tani sport. Muszę to przemyśleć... |