Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Rusza Polska Ekstraklasa 2013/2014
Dzisiaj rusza Polska Ekstraklasa, ale niektórzy już zaczęli grę o stawkę i to nie byle jaką. Duża kasa i prestiż, wielkie emocja, czyli Liga Mistrzów i Liga Europy. Polskie drużyny zaczęły całkiem nieźle, Legia wygrała na wyjeździe z Walijczykami 3:1, Śląsk wygrał u siebie 4:0, Lech wygrał z Honka Espo na wyjeździe 3:1, tylko Piast przegrał z Karabachem na wyjeździe 2:1 i też nie stoi na straconej pozycji. Całkiem niezły początek i oby tak dalej. Wracając do rozgrywek na naszych boiskach, co nas czeka? Na pewno ciekawy sezon, dłuższy i w nowym systemie rozgrywek.

Zmiany w Polskiej Ekstraklasie

Sezon dłuższy, zaczyna się dzisiaj, czyli już mamy jakiś plus, ale czy poziom będzie wyższy, czy nastąpi jakaś poprawa w stosunku do poprzedniego sezonu? Czy zmiana systemu rozgrywek coś zmieni? Te pytania zadają sobie wszyscy, od Prezesa PZPN, który przeforsował te zmiany, po kibiców którzy już szykują się na pierwsze mecze.

Zestawy pierwszej kolejki spotkań Ekstraklasy

[Obrazek: Zagbie---_nnsesrs.png]

[Obrazek: Wisa---Gl_nnsesxx.png]

[Obrazek: Zawisza-J_nnsesxa.png]

[Obrazek: Legia---W_nnsesnr.png]

[Obrazek: Korona---_nnsesnw.png]

[Obrazek: Cracovia-_nnsesna.png]

[Obrazek: Ruch---Le_nnseseh.png]

[Obrazek: Lechia---_nnsesee.png]

Przed pierwszą kolejką zawsze nurtuje mnie kilka pytań.
1. Kto zostanie Mistrzem Polski?
2. Kto zdobędzie Puchar Polski?
3. Kto będzie największą niespodzianką rozgrywek
4. Kto największym rozczarowaniem?
5. Kto będzie królem strzelców?
Jak waszym zdaniem brzmią odpowiedzi na te pytania?
  Odpowiedz
Ciężko odpowiedzieć na pytania, które zadałeś, bo większość osób kibicuje swojemu ulubionemu klubowi. Moim jest Lech Poznań, więc na dwa pierwsze pytania raczej znasz już odpowiedź. Wiem, że każdy sezon jest nieprzewidywalny i sądzę, że tak będzie też tym razem. Odwieczny rywal Lecha - Legia Warszawa może też pokazać coś ciekawego. Widać, że ma formę, co możemy zauważyć w eliminacjach do Ligi Mistrzów. Największą niespodzianką rozgrywek, według mnie, będzie zespół, który nie poszalał w zeszłym sezonie. Nie wiem dokładnie, który. Choć wielką zagadką jest też Zawisza Bydgoszcz oraz Cracovia. Wydaje mi się, że te dwa kluby też mogą chcieć coś udowodnić. Jednak oba te kluby mogą być największym rozczarowaniem i nie pokazać nic ciekawego w tym sezonie. Jednak wydaje mi się, że tak naprawdę, to każdy klub może być największym rozczarowaniem. Dziś mamy pierwszą kolejkę. Pierwsze wyniki, pierwsze punkty. Królem strzelców będzie, tak sądzę, napastnik, choć równie dobrze może to być pomocnik. Mamy pierwszą kolejkę. Po niej będziemy mogli powiedzieć coś więcej. Jak na chwilę obecną, wiemy tylko tyle, że Pogoń Szczecin prowadzi dwubramkową przewagą z Zagłębiem Lubin.
  Odpowiedz
Dziewczyna i interesuje się piłką, już cię lubię. Mówisz że kibicujesz Lechowi? No to masz sporo powodów do radości ostatnio, ale chyba jednak Lech nie sprosta w tym sezonie Legii. Legia mocno się wzmocniła w tym sezonie, Helio Pinto, Dossa Junior, Henrik Ojama, Łukasz Broź, to zawodnicy może nie z najwyższej półki, ale na pewno z tej trochę niższej. Myślę że jednak Legia będzie mistrzem, czy odpuszczą Puchar Polski? To zależy od tego jak długo będą grać w Lidze Mistrzów, po za tym PP rządzi się swoimi, czasem dziwnymi prawami. Lech pewnie będzie mocno naciskał na i to chyba najsilniejsza ekipa po Legii. Mocny jest też Śląsk z nowym trenerem, 4:0 w pierwszym meczu LE (dwie bramki w pierwszych 10 minutach), robi wrażenie. Rozczarowanie to moim zdaniem będzie Wisła Kraków, Smuda jako trener, brak jakichś rewelacji w transferach i porażki w sparingach... Nie wróży im zbyt dobrze. Jeśli chodzi o niespodziankę sezony... Może to być Pogoń, widać tam niezłą pracę, chociaż możliwości mają niezbyt duże, mało kasy i jakoś o transferach nie słychać, ale pierwszy mecz już wygrali. 2:0 na początek w Lubinie to dobry wynik. Zastanawia mnie Zagłębie Lubin, 50 mln budżetu i jakoś nie widać efektu, zadziwiające. No ale tak jak mówisz, to dopiero początek i można tylko zgadywać i gdybać, a na koniec sezonu może być zupełnie inaczej. Zobaczymy jak to będzie.
  Odpowiedz
Tak akurat wyszło, że interesuję się sportem. Piłka nożna to całe moje życie. Interesuję się też siatkówką i to są dwie dziedziny sportu, na których skupiam największą uwagę. Z Twojej wypowiedzi mogłabym ocenić Cię, że Ty natomiast kibicujesz Legii, ale jednak nie chcę Cię tutaj o nic posądzać. Możesz subiektywnie to oceniać. Przyznaję Ci rację i zdaję sobie sprawę z tego, że Legia może tutaj sporo namieszać. Głównie z Ekstraklasą. Z Pucharem Polski raczej będzie tak, jak napisałeś. Będzie to zależało od jej losów w Lidze Mistrzów. Tak, Śląsk jak na razie idzie do przodu i całkiem nieźle im to wychodzi. Co do Wisły... Trener nowy, znany z tego, że zapomina o zmianach zawodników (pamiętny incydent z pierwszego meczu Polski na Euro 2012). Te sparingi też nie wyglądały ciekawie. Remis z Górnikiem też nie wygląda dobrze, jednak liczę na to, że chłopacy poprawią swoją formę i ten sezon to będzie prawdziwa rywalizacja. Zagłębie Lubin dziś nie poszalało. Nie widać tam dobrej pracy. Natomiast Pogoń dziś poszalała, co mnie bardzo zdziwiło. No i wynik jak najbardziej pozytywny. Trzy punkty wpadły. No i teraz musimy czekać na kolejne spotkania, aby móc oceniać co będzie dalej.
  Odpowiedz
Tak szczerze to kibicuję zupełnie innej drużynie, tylko że ona jest w głębokim szambie od lat i nie ma jak na razie widoków na lepsze czasy. Natomiast co do oceny innych staram się być neutralny. Ciekawy jestem czy zgadniesz komu kibicuję (avek może cię naprowadzić na trop).
  Odpowiedz
Też mam swoją dumę miasta i kibicuję temu klubowi. Co do Twojego... Hmm... Raczej się nie popiszę i nie zgadnę, a nie chcę strzelać. Coś mi mówią te barwy, ale nie potrafię sobie przypomnieć co dokładnie.
  Odpowiedz