Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Rybki, roślinki - obsada mojego akwarium
Cześć!
Poprosiłbym o wypisanie rybek jakie mogę umieścić w akwarium które:
  • Ma 25l pojemności;
  • Temperaturę - 24*

Spodobały mi się też te krewetki i chciałbym kupić 2 takie.

Czy kilka ślimaków i krewetek może zastąpić glonojada?

Co do roślinek to podobają mi się te długie co u admina:
[Obrazek: aq5-1354234399.jpg]

*celcjusza
łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
  Odpowiedz
Te roślinki to moczarki, łatwe w uprawie i szybko rosnące. :)

Dobrze by było, żeby woda miała jednak te 25-26 stopni.

Proponuję Ci któryś z tych wariantów:
- 3 gupiki Endlera (samce) + 6 krewetek Red Cherry albo 3 kiryski karłowate albo 3 otoski + ślimak;
- 5 szczupieńczyków karłowatych + 3 kiryski albo 3 otoski + ślimak;
- 5 niebiańskich danio perłowych + 3 kiryski albo 3 otoski + ślimak
- bojownik + 4 ślimaki.

Od razu Ci powiem, że to za małe akwarium dla welonki, 60 l na jednego osobnika to absolutne minimum. Poza tym ona lubi wodę w temperaturze pokojowej, a zimą nawet chłodniejszą, natomiast inne rybki potrzebują cieplejszej wody. Dla molinezji (nie polinezji :P) to również zbyt mały zbiornik, dla tzw. glonojadów to samo. Jeśli będziesz mieć harem gupików weź pod uwagę, że one Ci się będą rozmnażać i szybko nie będziesz co miał z nimi zrobić.
  Odpowiedz
Jak byś uważnie poczytał tematy admina to byś wiedział, że owa roślina co ci się podoba to Moczarka.
Wpisz sobie w google i zobacz;)

ups miss mnie wyprzedziła :P

(03.12.2012, 17:38)MissFuneral napisał(a): Jeśli będziesz mieć harem gupików weź pod uwagę, że one Ci się będą rozmnażać i szybko nie będziesz co miał z nimi zrobić.
Możesz część do jajecznicy dodać Haha sorki nie mogłem się powstrzymać :P
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
MissFuneral napisał(a):3 gupiki Endlera (samce) + 6 krewetek Red Cherry albo 3 kiryski karłowate albo 3 otoski + ślimak;
- 5 szczupieńczyków karłowatych + 3 kiryski albo 3 otoski + ślimak;
- 5 niebiańskich danio perłowych + 3 kiryski albo 3 otoski + ślimak
- bojownik + 4 ślimaki.

Patrząc na ich zdjęcia to spodobały mi się:
-Szczypieńczyk
[Obrazek: 1205784129.JPG]
-Kirysek
[Obrazek: kirysek.jpg]
-Gupik
[Obrazek: pic_03.jpg]

MissFunreal - Czy mogłabyś mi ułożyć spis tych rybek ze zdjęć? Najbardziej się mi podobają. Krewetki są piękne ale czy mogą zastąpić "Glonojada"?
łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
  Odpowiedz
No ja Ci już podałam moje propozycje obsad. Kirysek z Twojego zdjęcia to nie kirysek karłowaty, ale lamparci, który będzie zbyt duzy do Twojego akwarium, a kiryski lubią towarzystwo i powinno się je trzymać minimum trzy sztuki razem. Krewetki z powodzeniem zastąpią glonojada. :)

Ewentualnie można by jeszcze połączyć szczupieńczyki z krewetkami.
  Odpowiedz
Być może akwarium będę mieć już jutro. Tylko bez tej góry. Czy mając krewetki one mogą uciec?
łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
  Odpowiedz
Wiesz, ciężkie pytanie. ;) Znajomy, u którego widziałam krewetki, ma akwarium z pokrywą, ale widziałam u niego krewetki łażące po roślinkach nawet tuż przy powierzchni wody, więc teoretycznie chyba mogą... Naprawdę, nie mam pojęcia.
  Odpowiedz
A czy niebieski neon (światło) może zaszkodzić rybkom?
Mój wujek miał taki rulon w akwarium, widok niesamowity ale czy rybki zdrowe?
łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
  Odpowiedz
Krewetki potrafią wyjść z akwarium, podobnie zresztą jak ślimaki i kraby, niebieski światło rybą nie zaszkodzi - ale może się okazać niewystarczające dla roślin.
  Odpowiedz
MissFuneral napisał(a):Jeśli będziesz mieć harem gupików weź pod uwagę, że one Ci się będą rozmnażać i szybko nie będziesz co miał z nimi zrobić.

U mnie sklep skupuje gupiki jeśli są zdrowe. Majątku się nie zbije, ale lepsze to jak wypuścić do stawu albo rzeczki. Zawsze też można zamienić pawie oczko na danio albo mieczyka albo coś innego.

A ja mam problem koledzy. W okolicy panuje szał na akwaria. Wszyscy wszystko kupują i roślinki i rybki i inne pierdoły. W sklepach nie ma ani jednego zielska do wody. Nawet chwasta jak byś wrzucił i napisał że to do akwarium to też by ludziska kupili. I stoję z moim.
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz