Składniki na 4 porcje:
- 200 g ryżu,
- sól,
- 300 g wieprzowiny (np. szynki),
- 500 g kolorowej papryki,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 500 g pomidorów,
- 3 łyżki oleju,
- pieprz,
- słodka papryka,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 3/8 l bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać. Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Przesmażyć cebulę, czosnek i paprykę, dodać pomidory i przecier pomidorowy, wlać bulion i gotować ok. 5 minut. Dodać mięso i ryż. Wymieszać. Podawać.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera 1800 kJ/430 kcal