Ale słowo "Przepraszam"jest bardziej kulturalne niż od słowa "Sorry" o ile mi wiadomo.
Częściej spotkamy, takich ludzie młodych którzy, nie mają szacunku dla starszych osób, wypowiadają brzydkie słowa np:"Sorry, Stary, Stara Chłopie itp.."
Słowo "Sorry" nie powie się, do kogoś starszego albo rodziców bo to brak szacunku.A nam często się zdarza wypowiadać takie słowa ale co tym zrobić?
Byłem w szkole świadkiem pewnej przepychanki na przerwie, pomiędzy koleżanką a kolegą.Kolega popchnął koleżankę lekko i uderzyła w ścianę po czym przewróciła się na ziemie.Gdy nauczyciel powiedział, żeby ją przeprosił to odpowiedział jedynie Sorry, co mnie to wyprowadziło z równowagi.
Jak można powiedzieć do kobiety takie słowa, dla mnie to jest be szczelnie i chamskie.
Powinien przeprosić ją i żałować co zrobią.
Takie sytuacje nie zdarzają się tylko w szkole, lecz na ulicy, na przystanku i życiu codziennym naszym, ludzie młodzi czyli my, powinniśmy szanować starszych ludzi.
Nie lubię też jak ktoś do mnie mówi: "Ej stary, chodź na piwo"Stary to sobie możesz do psa gadać, a nie do mnie.
Nie wiem skąd się to słowo wzięło, ale dla mnie brzmi brzydko.Często używamy takich słów, a słowa przepraszam dziękuje proszę to rzadko można usłyszeć od ludzi młodszych.
Jest tak że ludzie młodzi chcą, żeby starsi, bliscy dziadkowie, babcie mówili dziękuje itp...To przekracza wszelkie granice, są takie przypadki choćby w mojej wsi.
Cytat:Powiedzieć słowo przepraszam, to nic nie kosztuje!!!Nie chce tu nikogo obrażać ale nikt z nas tutaj nie ma 100% kultury, bo może nie każdy wychował się z kulturą, jeśli był od małego wychowywany z przykazaniami kościelnymi które nakazują poszczególne przykazania, a przede wszystkim był uczony, jak się zachować wobec starszych osób to ten człowiek ma kulturę.
A wam się zdarza mówić bliskim osobom brzydkie słowa?
Może wam to nie przeszkadza, jak się wam powie Stary Sorry itp...
Powiem wam że ja nie lekceważę takiego zachowania i wy z pewnością też, dzieci wolą zapamiętywać brzydkie słowa, a później ludzie się dziwią że dzieci wulgaryzmy używają.