Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Sposób na podanie ogórka do akwarium
Chcę podać plaster ogórka na dno akwarium, ale nie chcę za każdym razem tam pchać rąk, ponieważ ani to dla mnie komfortowe, ani dla rybek. Czy mogę go podać na jakimś drucie? W Kakadu widziałem jak podawali to na takiej przyssawce z której wystawał drut, a na nim ogórek. Trochę kłóci mi się to z tym co usłyszałem gdzie w jakimś programie bodajże "Specjaliści od mega akwariów". Jest taki program na National Geographic, konstruowali akwarium morskie dla jakiegoś gościa, który chciał samochód w akwarium, a ten był z metalu. Mieli problem, ponieważ jak stwierdzili metal i akwarium do dwie przeciwności i absolutnie nie wolno łączyć tych rzeczy.
I tak go wsadzili, tylko pokryli chyba żywicą o ile dobrze pamiętam. Tylko oni robili akwarium morskie czyli słone. Ja mam słodkowodne.

Czy zatem mogę podać plaster ogórka na jakimś drucie na kilka godzin?
  Odpowiedz
Myśle ze jak włożysz ogórka do akwarium i potem odczepisz z druta to nic sięnie stanie (wyciągnąć druta jak najszybciej). Ale gwarancji nie mam (to tylko przypuszczenia).

Tak w ogóle to dla mnie nowość... Ja nigdy nie wkładałem, ani nie znam człowieka co wkładał ogórek do akwarium. Możesz mi to wytłumaczyć ??
  Odpowiedz
A o startych sercach wołowych z czosnkiem słyszałeś? A też to ryby jedzą. ;)
Z dnia na dzień dowiaduję się coraz to nowszych rzeczy na temat tego co mogą jeść rybki akwariowe.

Ten sposób co podałeś odpada. Już raz tak zrobiłem zostawiając słupek ogórka na noc.
Rano znalazłem go w kokosie, którego musiałem wyciągnąć, aby wydobyć połowę już wsadzonego słupka ogórka.
Niepotrzebne zamieszanie w akwarium.
Szukam więc domowego sposobu na "sztywne podanie ogórka" jakkolwiek to brzmi Haha
  Odpowiedz
Jak wpadnę na pomysł to napisze teraz nie przychodzi mi nic do głowy.

A czy zaszkodzi to głupikom, glonojadowi syberyjskiemu, glonojadowi zbrojnikowemu, neonkom,?
  Odpowiedz
Morzesz podać go jako zakąske podrobnić na tarce i pomieszać z pokarmem ja tak robje naprawde super pomysł
  Odpowiedz
Nie zaszkodzi. Zbrojniki również jedzą ogórka, ale czytałem, że od razu Ci się na niego nie rzucą.
Muszą to najpierw ogarnąć. Niektóre mogą Ci tego nawet nie ruszyć. Musisz próbować i dać im trochę czasu!
Czytałem, że czasami zaczynają to jeść po kilku dniach prób.
Tak jest zresztą z każdą rybą. Nie każdy musi wszystko lubić.
Przed podaniem ogórka należy najpierw sparzyć gorącą wodą.

Jeśli ktoś wie czy można go zostawić na zwykłym drucie na kilka godzin proszę piszcie. :)
  Odpowiedz
Jeśli koniecznie nie chcesz zostawiać ogórka w akwarium luzem, to chyba najbezpieczniejszym sposobem będzie nadzianie plasterka na drewniany patyczek do szaszłyków i wbicie go w dno. :)
  Odpowiedz
Nie trzeba obierać ze skórki.
Sorry za naiwne pytania ale zależy mi na rybach.

JA mam pomysł!!!!!!!
Nabić go na patyczek od szaszłyka, lub na żyłkę do ryb...
  Odpowiedz
Miss dobry pomysł. Nie mam takiego patyczka Haha a wykałaczek nie będę łączył ;)
Szukałem w piwnicy jakiegoś drewienka, ale nic niestety nie mam oprócz druta. :(
  Odpowiedz
A żyłkę masz? Możesz zawiesić, jak podpowiada Negr. Serio, nie mam pojęcia, czy drut może zaszkodzić...
  Odpowiedz