Robiąc, to czułem wszystko od brzucha po jeszcze słabe nogi podczas trzymania ich w powietrzu. Powiem szczerze trening łatwiejszy i na dodatek nie obciąża tak kręgosłupa. Sprawdźcie sami!
Standarowa Aerobiczna 6 Weidera czy może coś innego?
|
30.08.2014, 01:09
Wiem, że jest na forum temat o aerobicznej 6 weidera. Dzisiaj przeglądając Internety trafiłem na YouTubera - Brendana Meyersa. Przeglądając dość ciekawe filmiki natrafiłem na dosyć ciekawe ćwiczenia na brzuch. Ogólny trening trwa 7 min na filmiku, a w rzeczywistości może nieco dłużej. Są tutaj niektóre ćwiczenia zauważalne w A6W.
Robiąc, to czułem wszystko od brzucha po jeszcze słabe nogi podczas trzymania ich w powietrzu. Powiem szczerze trening łatwiejszy i na dodatek nie obciąża tak kręgosłupa. Sprawdźcie sami! Życie nie ma ścieżek na skróty.
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
29.11.2015, 01:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.11.2015, 01:31 przez Nieśmiertelny.)
Wracając...
Już trochę siedzę w abs'ach i stworzyłem sobie listę ćwiczeń które, wykańczają mi całkowicie brzuch. (większość ćwiczeń sam nie robię poprawnie - Ponieważ nie mam rozciągniętych nóg) 1.) 10 powtórzeń na stronę - Leżąc (na macie, lub na czym tam sobie chcecie) unosimy nogi, aby nie opierały się one o ziemię/matę/lub coś innego. Następnie jedną z nóg zginamy tworząc kąt prosty !! DRUGA NADAL NAD ZIEMIĄ !!, następnie prostujemy ją i znów zginamy do kąta prostego. Czynność wykonujemy 10x + pamiętaj o drugiej nodze (razem 20 powtórzeń) 2.) 10 powtórzeń - Tak jak w poprzednim ćwiczeniu leżymy unosimy nogi, lecz tym razem uginamy obie nogi do kąta prostego, następnie prostowanko i znów zginamy. Czynność powtarzamy 10 razy. 3.) 20 powtórzeń - Leżymy, uginamy nogi tak, aby pięty były blisko pośladków, następnie dłonie kładziemy na nogach i uginamy brzuch rozprostowując ręcę tak aby były na kolanach/lub też poza nimi (osobiście robię te drugie) 4.) 20 powtórzeń - Leżymy i uginamy ciało tak, aby miało ono taką formę --- [color=#FF0000 _|][/color], następnie dotykamy palcami stóp ( ja osobiście nie daje rady trzymać prostych nóg więc lekko je uginam) 5.) 15s. Deski 6.) 10 powtórzeń - Będąc w pozycji deski uginamy ciało tak, aby wyszło coś takiego --- ^ 7.) 30s. Deski 8.) 15 powtórzeń ćwiczenia nr. 6 9.) 15s. - Leżąc podnosimy nogi tak, aby nie dotykały podłoża (nogi mają być proste) i trzymamy 15s. 10.) 20 powtórzeń - Ustawiamy ciało tak jak przy ćwiczeniu nr. 3 tylko tyle, że tym razem odrywamy barki od podłoża i dotykamy palcami jednej ręki kostkę 11.) 20s. ćwiczenia nr. 9 12.) 15 powtórzeń na stronę - Leżąc uginamy ciało tak, aby powstało coś podobnego do litery v (Plecy i nogi nie mogą dotykać podłoża !!) następnie obiema rękami dotykamy podłoża po swojej prawej obracając twarz i bark w tą stronę w którą kierujemy ręce. Jeżeli palce dotkneły podłoża z np prawej strony odwracamy ciało symetrycznie czyli w stronę lewą. Ćwiczenie powtarzamy jeszcze 14 razy. 13.) 10 powtórzeń na stronę - Leżymy, mając proste nogi unosimy je nad podłoże, następnie jedną z nóg podnosimy tak, aby ona z resztą ciała ( od pasa w górę ) tworzyła kąt prosty. Druga noga (ta którą nie podnosimy) ma być ciągle nad ziemią! Następnie opuszczamy ją i podnosimy drugą w taki sam sposób podkreślę jeszcze, że NOGI MAJĄ BYĆ CAŁY CZAS PONAD PODŁOŻEM 14.) 10 powtórzeń na stronę - Ćwiczenie wykonujemy podobnie jak poprzednie z tym, że np. lewa noga zamiast "wisieć" nad podłożem jest nakładana na prawą tak aby, kostka lewej dotykała kolano prawej. W tym przykładzie to prawa noga jest wyprostowana i wciąż nad ziemią. Prawą nogę podnosimy do kąta prostego z resztą ciała (nie zdejmując lewej nogi) 15.) 10 powtórzeń - Leżymy, unosimy nogi nad podłoże i podnosimy je do kąta prostego z resztą ciała. Ciało powinno wyglądać tak --- [color=#FF0000 _|][/color] Jeżeli coś niejasno napisałem piszcie, wytłumaczę bardziej dogłębnie. Życie nie ma ścieżek na skróty.
29.11.2015, 14:05
Co do treningu brzucha, ja obecnie robię 2 ćwiczenia na brzuch(jedno na mięśnie proste i jedno na mięśnie skośny). Może się wydać, że to mało, ale są naprawdę są trudne i czuć po nich brzuch.
1. Wznosy prostych nóg na drążku, ale z ruchem zaczynającym się od połowy. Nogi unosi się aż do drążka i opuszcza się tylko do kąta prostego. Choć zakres ruchu jest mniejszy niż przy zwykłych wznosach, jednak to ćwiczenie w takiej wersji jest trudniejsze(7 serii po 3-4 powtórzenia). Jak to ćwiczenie będzie mi dobrze wychodzić, chcę potem je utrudnić dodatkowo wypychając nogi na samej górze tak jak tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=s4STcZzazsk Robiąc to ćwiczenie w ten sposób staram się też wyeliminować pracę zginacza bioder, którego przepięcia podobno mogą powodować pogłębianie lordozy lędźwiowej. 2. Wycieraczki na drążku. Trzeba nogi unieść do samej góry i przekładać je na raz jedną i raz na drugą stronę. Wygląda tak: https://www.youtube.com/watch?v=jbD3_sjk3tk (4 serie po 3 powtórzenia na stronę). Postawiłem na ciężkie ćwiczenia, których potrafię zrobić tylko kilka powtórzeń na raz aby dobrze budować siłę. Robiłem już takie ćwiczenia na ziemi ale bez zewnętrznego obciążenia szybko stają się za łatwe. Robiłbym jeszcze dragon flag, ale kręgosłup nie pozwala.
17.12.2015, 16:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.12.2015, 17:00 przez Nieśmiertelny.)
Życie nie ma ścieżek na skróty.
(17.12.2015, 16:57)Nieśmiertelny napisał(a): Bo dla mnie lepiej zrobić więcej ćwiczeń na leżąco czy tam planki niż zrobić 3 serie po 2 powtórzenia (kończąc upadkiem) na drążku.Tak jak wspomniałem, wybrałem ćwiczenia, których mogę zrobić max. kilka powtórzeń aby budować siłę(to jest cel treningu o którym powiedziałem). Dlatego jakieś pół roku temu zrezygnowałem z tego typu ćwiczeń, które pokazałeś, bo są po prostu za łatwe no chyba, że dołoży się zewnętrzny ciężar. I pomimo tego, że robię tak mało powtórzeń i tak mocno czuję brzuch następnego dnia po takim treningu, bardziej niż po typowych ćwiczeniach na leżąco. Gdybym nie miał krzywego kręgosłupa to bym jeszcze robił dragon flag, które też jest dość ciężkim ćwiczeniem w porównaniu do innych ćwiczeń na leżąco. I rzeczywiście, trzeba pamiętać o rozciąganiu jak chce się dobrze robić pełne wznosy nóg na drążku a w szczególności tych gdzie ruch się zaczyna od kąta 90 stopni(mówię tu o rozciąganiu nóg). Jak ktoś jest zainteresowany, mogę pokazać jak rozciągać nogi aby dobrze robić wznosy prostych nóg. (17.12.2015, 16:57)Nieśmiertelny napisał(a): Ćwiczenia jak każde na drążku są bardzo dobre, lecz nie wszyscy mają siłę aby utrzymać się odpowiednio długo na drążkuW moim wypadku wystarczył zwykły trening. Gdy zacząłem robić ten trening na brzuch na drążku, miałem za sobą 2 lata podciągania na drążku(w trudniejszych wersjach np. podciąganie nierówne). BTW. Słyszałem, że zwykłe wznosy prostych nóg na drążku mogą pogłębić lordozę lędźwiową. Mam nadzieję, że te gdzie ruch zaczyna się od 90 stopni będą lepsze pod wym względem. Przy okazji nie polecam robić tego ćwiczenia na rozciąganie brzucha: http://walka-z-wlasna-slaboscia.blog.pl/...rzucha.jpg , bo można nim sobie pogłębić wspomnianą lordozę lędźwiową(pytałem się rehabilitanta).
17.12.2015, 23:56
Są słabe jeżeli robisz je 5 min, ja robię trening po 15 min, więc dostaję ostro po d*pie i mam dosyć wszystkiego. Poza tym dzięki za info o tej lordozie.. Będę pamiętał.
Życie nie ma ścieżek na skróty.
5 minut to nie, trening trwa u mnie znacznie dłużej. Co do lordozy, to nie mam 100% pewności jak wznosy nóg działają, bo są tacy co je robią i nie mają problemów(choć ja czułem po pełnych wznosach nóg jak zginacz bioder ciągnie mi lędźwie do przodu), jednak rozciąganie brzucha z pewnością może ją pogłębić.
30.01.2016, 13:43
A propos wznosów nóg znalazłem ciekawy artykuł na ten temat: https://kalisteniczny.pl/wznosy-nog-cwcz...wsze_3516/
|