Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Stronghold Kingdoms - Twierdza Królestwa
Jakiś czas temu widziałem pewną reklamę na chomikuj, może też zwróciliście na nią uwagę. Kliknąłem z ciekawości i doszedłem do wniosku, że przeżyłem deja vu, ale zacznijmy od początku... Twierdza Stronghold, to strategia łącząca elementy RTS oraz gry ekonomicznej. Średniowieczny klimat, który zapewne nie jeden z Was do dziś pamięta. Stary Krzyżowiec wydany w 2001 roku, doczekał się w końcu swojej internetowej wersji, którą wprowadzono parę lat temu. Z sentymentu do pierwowzoru ściągnąłem i zainstalowałem. Wszystko darmowo. Pogrywam sobie w wolnych chwilach od wczoraj i zaczyna mi się podobać. Szczególnie przyjemny jest fakt, że nie muszę pilnować gry cały czas, bo wiele rzeczy wymaga czasu... Typowo ekonomiczna rozgrywka. Gromadzimy surowce, prowadzimy wojny, zawieramy sojusze, brzmi fajnie. Do tego wszystko w jakże modnym dziś klimacie średniowiecznym. Jak dla mnie, godna uwagi pozycja ;)

Ktoś z Was się bawi? Ktoś widział, ktoś coś wie? Może zagramy razem? :P
  Odpowiedz
No no no.. Powiem, że ciekawie to wygląda :)

Są gildie? Są linki polecające by być obok siebie? Coś na kształt plemion?

da Vinci napisał(a):Ktoś z Was się bawi? Ktoś widział, ktoś coś wie? Może zagramy razem?

Czemu nie? Ja jestem jak najbardziej "za". Stwórzmy może jakąś dobrą ekipę i startujmy w rozgrywce :).
  Odpowiedz
Podaj mi maila na pw, wyślę Ci link ala "polecenie", ale to chyba tylko tyle da, że dostane jakieś profity za zaproszenie, dokładnie nie wiem, zobaczymy ;)

Są różne światy, drugi to mapa Polski podzielona na województwa i gminy, co ciekawe, o realnych nazwach. Ja zakładałem konto dla jaj w sumie i kliknąłem, żeby umieściło mnie losowo i trafiłem na Podkarpacie. Okolice Białegostoku koło gminy Łapy. Zakładałem konto bratu, chciałem wybrać teren, ale można jedynie nakreślić województwo, a reszta to już widzimisie systemu. Możemy trafić obok siebie, a możemy od granicy do granicy, ciężko powiedzieć, ale odległość tego rejonu nie jest tak wielka jak w plemionach, gdzie słyszałem, że armie potrafiły podróżować miesiącami do celu, więc damy radę ;)

Czy gildie są? Wiesz, coś jest właśnie, ale sam dobrze nie wiem jak to działa. Są na pewno formacje, wasalstwa itd, w praniu wyjdzie, ja dopiero 2 dzień lukam o co tu chodzi. Podoba mi się motyw, że nie muszę jak idiota siedzieć 24/h przed monitorem, tylko puszczam coś w 5 min, a reszta buduje się lub tworzy jakiś czas, więc śmiało mogę śledzić poczynania królestwa co parę godzin lub więcej.

Gierka jest dość popularna, aż dziwne, nigdy o niej nie słyszałem.
  Odpowiedz
Musze przyznać, że wciąga... Pierwsze wojska, obrona zamku i ataki na innych... Podoba mi się. Gra typowo logiczna, trzeba trochę pomyśleć, nic na już, wszystko rozsądnie. Inwestycje, które przynoszą korzyści dopiero po czasie, kroki podjęte dziś, skutkujące jutro. Jeśli używa się mózgu, w 5 dni można osiągnąć tyle co inni przez miesiąc. Potrzebuje paru wasali, którym pomogę. Kto się skusi? :)
  Odpowiedz
Dobra Vinci :) Namówiłeś mnie. Dopiero się zarejestrowałem i próbuję ogarnąć co i jak.
[Obrazek: Y3AbJ8Z.jpg]
  Odpowiedz
To może i ja się skuszę. Rozwalę Was jak jest taka możliwość i się skończą rządy Wasze obywatele. Haha
  Odpowiedz
I co? Ilu z Was gra? Użyjcie opcji "podziękuj" do tego posta by offtopu nie robić. Mnie namówił Vinci i pograłem z kilka h, ale nie za bardzo mnie to przyciągnęło, wolę bardziej jakąś akcję, RPG, chociaż ze strategiami też miałem styczność, a one są wciągające. Może jeszcze raz spróbuje jak tylu z Was gra? Całkiem inna zabawa, jak gra więcej osób z ekipy. Swordancer, szykuj się Paziu Haha
  Odpowiedz
"Prostak, no cóż jestem pod wrażeniem. Teraz stoisz wyżej w hierarchii ode mnie (powiedział doradca)." Haha Rozniosło mnie to!
  Odpowiedz
Na Temat tej gry wypowiem się krótko i uzasadnieniem, dlaczego według mnie jest najgorszą częścią z pozostałych serii.
-Grafika mi się nie podoba strasznie, nic dziwnego jak ta gra został stworzona na szybko
-Zero atakowania przeciwników, nawet wojsk do zamku przeciwnika nie można wysłać.
-Brak realistycznych zamków itd(...), nawet nie wspomnę o misjach których nie ma w tej grze.
-W innych częściach są misje, które bardzo mi się to podobało ponieważ gra się nie nudziło, jedna misja potrafiła tak mnie wciągnąć że oderwać 4 liter nie mogłem z krzesła.
Jeszcze musieli kolejne gó** stworzyć po Twierdzy 3, ale czego można się spodziewać po twórcach.
Jeśli miałbym grać jakąkolwiek twierdze, to wybrałbym Stronghold Crusader 1 bo jest najpopularniejszą i najlepiej sprzedawaną grą na polskich rynkach.
A to co przedstawili w Stronghold Kingdoms to są jakieś jajca normalnie, Twierdza powinna wyglądać jak Twierdza a nie jak zdobywanie medali i stawianie budynków tam gdzie można.
Wiem co mówię, bo od małego interesuje się strategią, wojskiem, zarządzeniem miasta(...) grałem serie takie jak:(Stronghold - Stronghold Crusader - Stronghold 2 - Stronghold Legends - Stronghold Crusader Extreme)
Przegrałem wiele kilkadziesiąt godzin, później gdy mi się znudziła walka komputerowa, to postanowiłem przejść na lepszych doświadczonych i prawdziwych graczy, gdzie można było atakować przeciwnika z wszystkich stron, rekrutować wojska tyle ile sobie zażyczysz, podnosić reputacje społeczeństwa oraz ludzi.Zdarzyło mi się być nawet administratorem serwera jednego mówię o serii Stronghold Crusader.
I niech mi ktoś powie, co jest tak zajebi*** w tej grze?
To tyle na Temat tej gry ;)
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. 
  Odpowiedz
Hakier, ty chyba o jakiejś innej grze piszesz...
Vinci, trochę spartoliłem sprawę bo mogłeś mnie zaprosić i dostałbyś 500 golda. Jakby ktoś chciał jeszcze dołączyć, to chętnie mu wyślę zaproszenie ;)

(16.10.2014, 19:21)Swordancer napisał(a):To może i ja się skuszę. Rozwalę Was jak jest taka możliwość(...)

Nie. Nie ma takiej możliwości :P
[Obrazek: Y3AbJ8Z.jpg]
  Odpowiedz