Jest dobra, więc myślę warto to rozwijać, coś jej ponagrywać, posklejać, poprawić dźwiękowo itd. Osobie, która coś poleci załatwię kiedyś autograf.
Szukam mikrofonu do nagrywania wokalu
|
09.04.2017, 20:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.04.2017, 20:21 przez Swordancer.)
Szukam w miarę dobrego mikrofonu w granicach 200-300 zł do nagrywania śpiewu. Szukam dla siostry by mogła się nagrać i potem odtworzyć i ewentualnie posłuchać gdzie dała ciała. Planowała też coś kiedyś wrzucić na YT, więc jeśli znacie się na sprzęcie muzycznym, to może będziecie mogli coś doradzić sprawdzonego i taniego jak na początek. Nie wiem jak ze słuchawkami, możecie w sumie też coś polecić przy okazji.
Jest dobra, więc myślę warto to rozwijać, coś jej ponagrywać, posklejać, poprawić dźwiękowo itd. Osobie, która coś poleci załatwię kiedyś autograf. Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
10.04.2017, 10:50
Zacznę elaboratem, potem będziemy dyskutować i eliminować opcje.
Pytania: 1. Jaką siostra ma barwę głosu? 2. Jak śpiewa? Co? "Dynamicznie"/Agresywnie/Spokojnie? 3. Co znaczy, że "jest dobra"? Podeślesz coś na PW? Nie jestem ekspertem w dziedzinie mikrofonów, nie śpiewam. Ale opcje, które moim zdaniem, warto rozważyć, są 3: 1. Mikrofon pojemnościowy Pojemnościówkami nagrywa się wokale #thankyoucaptainobvious. No niby spoko opcja, ale w 3 stówkach ciężko się będzie wyrobić. Przyzwoitej, nie jakiejś topowej jakości pojemnościówka wymaga sensownej karty dźwiękowej z odpowiednim wyjściem, zasilaniem fantomowym przy przedwzmacniaczu. No, a 2-3 stówki więcej powinno się udać. Taki majk będzie miał duużą czułość i z oprogramowaniem do nagrywania typu Cubase (serio, nie wiem, czy to ma wtyczki do wokalu, powinno mieć) będzie dawać dobry efekt- większość błędów wyjdzie, no ale... wyjdzie pod warunkiem dobrej akustyki pomieszczania. Bo im większa czułość i lepszy model tym większa kupa będzie w rękach osoby z zerowym pojęciem o akustyce. No i do niego nie drze się ryja. 2. Mikrofon dynamiczny Raczej śpiewa się z nim na żywo- jeżeli siorka chce grać w jakimś zespole- nvm, czy weselnym czy hardrockowym- to będzie zdrowa równowaga. Dynamik mniej się sprzęga, ma też niższą czułość, ale imho do pierwszych szlifów może się nadać. Dobrze przyjmuje głośne dźwięki, ale jeżeli siorka ma osiem oktaw w głosie i dobrze ich używa to nie usłyszy wszystkich błędów. Jeżeli śpiewa poprawnie- sądzę, że powinno być gites. No, ale- nie wymaga wiele wiedzy na temat akustyki ani dodatkowo fantoma. I minimalizuje ryzyko zakupu drugiego majka w bliższej przyszłości. 3. Mikrofon na USB Tutaj za dużo Ci nie powiem. Wiem, że nie potrzebują dodatkowego zasilania, itp., ale obstawiam, że jakość dźwięku nie powali- w końcu USB! Jest to jednak najtańsza opcja i na pewno jak zrobię rozeznanie coś dla konkretnej barwy głosu się znajdzie. Pytanie też, jak z trwałością, bo standardowe dynamiki na próbach i w transporcie czasem upadały, zalewały się alkoholem, herbatą itp i po krótkiej reanimacji w większości działały. Jak będzie tutaj- nie wiem. No dobra, to na tyle. Co do moich pytań- majka dobiera się też w zależności od sposobu śpiewania i barwy głosu- im więcej dokładanych w wokalu detali tym bardziej opcje doboru się zmieniają. I może się okazać, że zakup jednej opcji po miesiącu-dwóch ćwiczeń okaże się totalnie nietrafiony i trzeba będzie dokładać drugie tyle, bo zamiast pomagać, będzie frustrował. No, to tyle na razie. Czekam na info.
10.04.2017, 16:12
Napisałem Ci na fejsie, wrzuciłem trochę kiepskiej jakości film, mam nadzieję, że wystarczy.
11.04.2017, 21:33
Sądzę, że taki klasyczny, dynamiczny mikrofon powinien jej styknąć na przynajmniej rok- do dopracowania jest sporo a styl raczej umiarkowanie łagodny. Pojemnik zbierze mnóstwo odbić z pokoju, jak sądzę, więc stawiałabym na dynamika- wtedy będzie mogła go ze sobą zabrać gdzieś-tam. Mam bardzo dobre doświadczenia z AKG- więc osobiście celowałabym w to lub najbardziej klasycznego z klasycznych szczura (Shure) SM.58. Tak, jak mówiłam- specem nie jestem i nie będę jeżeli o majki chodzi, ale przy nagrywaniu "na setkę" i bez dostosowanego pomieszczenia sprawdzają się naprawdę dobrze.
12.04.2017, 19:51
Dziękuję! Kupi się któryś z tych dwóch na wakacje, to coś z nią ponagrywam. W swoim PC mam dość dobrą kartę dźwiękową, to ogarnę jakieś narzędzia muzyczne do FL studio i tam będę jej to składał w całość.
|