Polecam, bardzo ciekawa, można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy
Teraz czytam, ostatnio przeczytałem/am...
|
22.10.2012, 11:37
A ja czytam to :
Polecam, bardzo ciekawa, można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
22.10.2012, 19:46
dimix napisał(a):A ja czytam to : Jak Cię wkręcają takie klimaty to poszukaj : Sztuka życia i przetrwania Autor: Hans-Otto Meissner - to chyba książka matka nowoczesnego survivalu POLECAM
23.10.2012, 12:54
Ostatnio przeczytane:
Agatha Raisin i ciasto śmierci - M. C. Beaton Kupiłam z ciekawości razem z gazetą, za symboliczne pięć złotych. Książka okazała się całkiem przyjemna. To kryminał w stylu retro, choć z akcją osadzoną współcześnie, do tego angielska wieś i typowi jej mieszkańcy, ze swoimi małymi grzeszkami i mrocznymi sekretami. I oczywiście morderstwo, które stara się rozwikłać tytułowa bohaterka - kobieta sukcesu na wczesnej emeryturze, szukająca swojego miejsca wśród wiejskiej społeczności po przeprowadzce z Londynu. Intryga dobrze skonstruowana, ciekawe postacie, może trochę za mało napięcia, ale czytało się przyjemnie i jednym tchem. Jednak stwierdzenie, że "Agatha Raisin to nowa panna Marple", którym grzmi okładka, jest jednak lekką przesadą. Widać wyraźnie, że autorka inspiruje się królową kryminału, czego zresztą nie ukrywa - jej bohaterka zaczytuje się w powieściach Agathy Christie i sama ma na imię Agatha - ale królowej wciąż nikt nie dorównał. Mimo wszystko żałuję, że nie kupowałam kolejnych części (seria kryminałów o Agacie Raisin liczy 11 tomów). Arlin - Adrian Atamańczuk Książka raczej nieznana szerszemu gronu czytelników, ale moim zdaniem bardzo dobra. To fantasy w klasycznym wydaniu - alternatywny świat stylizowany na średniowiecze, magia, fantastyczne stwory, niezbyt rozbudowany wątek miłosny, walka dobra ze złem i przede wszystkim świetne opisy walk - zarówno drobnych potyczek, jak i wielkich bitew. Mimo to fabuła nie jest wtórna, a pomysł naprawdę ciekawy. Światu, jaki dotąd znano, grozi unicestwienie, a ludzkość stoi na krawędzi zagłady. Żądne krwi i zemsty siły ciemności sieją grozę i zniszczenie. Ludzie różnych narodów muszą się zjednoczyć i wspólnie stanąć do walki, co nie jest proste, gdy szanse na zwycięstwo są znikome, a wszelka nadzieja dawno umarła. Gdy nadejdzie dzień rozstrzygnięcia, niebagatelną rolę odegrają czarodziejka Szeramis, tytułowa Arlin i oddział rycerzy tajemniczego Księcia Cienia. Myślę, że książka przypadnie do gustu zarówno dorosłym wielbicielom fantasy, jak i młodszym czytelnikom. Jedyne minusy to dla mnie parę niedopowiedzeń w fabule (trzeba się domyślać) i masa literówek w tekście. To niby kwestia techniczna i nie ma wpływu na samą treść książki, jednak gdy literówki występują w takiej ilości, to naprawdę przeszkadza podczas czytania, rozprasza i zwyczajnie irytuje. A książkę miałam przyjemność pożyczyć od samego autora. Teraz czytam: Dopóki starczy światła - Agatha Christie Marzenia i tajemnice - Danuta Wałęsa
27.10.2012, 02:08
Dziś chciałem Wam polecić i serdecznie zachęcić do lektury cyklu KEVINA HEARNE pt. "Kroniki żelaznego druida".
2100-letni Atticus O'Sullivan, ostatni z druidów, żyje w czasach współczesnych i wygląda na latek dwadzieścia parę. A para się rzecz jasna ratowaniem świata i zwalczaniem złych mocy i stworów. Książeczka ze swadą i humorem napisana, bawię się znakomicie.[/align]
27.10.2012, 10:19
Wojciech Cejrowski-Gringo wśród dzikich plemion. Jestem jak na razie na początku. Ale wiem,że dziś skończę, bo jest mocno wciągająca, ciekawa i zabawna przede wszystkim.
09.11.2012, 17:33
Ostatnio przeczytane:
Dopóki starczy światła - Agatha Christie Zbiorek dziewięciu opowiadań zróżnicowanych pod względem tematyki: są tu nowelki kryminalne z genialnym detektywem, Herculesem Poirot w roli głównej, romanse oraz opowiadania z elementami fantastycznymi. Łączy je niezwykle trafne i błyskotliwe ukazanie psychiki bohaterów i niepowtarzalna atmosfera tajemnicy, a miejscami wręcz grozy. Polecam wszystkim zdeklarowanym wielbicielom Agathy Christie, a także tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z niekwestionowaną królową kryminału. Zagadka Błękitnego Ekspresu - Agatha Christie A to już kryminał pełną gębą. Córka amerykańskiego milionera zostaje zamordowana podczas podróży tytułowym Błękitnym Ekspresem. Wśród potencjalnych sprawców na pierwszy plan wysuwają się niewierny mąż i francuski kochanek, ale lista podejrzanych wydaje się dłuższa. Szczególnie, że ofiara wiozła z sobą drogocenne rubiny, po których ślad zaginął. Rozwikłania zagadki podejmuje się pewien nieomylny belgijski detektyw... Jeszcze nie zdarzyło mi się trafić na kiepski lub taki sobie kryminał Agathy Christie i tym razem również się nie zawiodłam. Intryga została genialnie skonstruowana, czytelnik wiedziony jest na manowce do ostatnich stron, wyjaśnienie zagadki zaskakuje na całej linii, a dodatkowego smaczku dodaje zręcznie wpleciony w całą historię wątek miłosny z równie niespodziewanym rozwiązaniem. Polecam. Teraz czytam: Marzenia i tajemnice - Danuta Wałęsa Wybawienie - James Dickey
25.11.2012, 15:47
Ostatnio przeczytane (po raz kolejny):
Andrzej Sapkowski - Miecz Przeznaczenia (zbiór, nie samo opowiadanie) Aktualnie czytam: Dan Brown - Zaginiony symbol + Niecierpliwie czekam na: Jarosław Grzędowicz - Pan Lodowego Ogrodu t.4 PAX!
28.12.2012, 00:07
Ostatnio przeczytane:
Wybawienie - James Dickey Dobry, trzymający w napięciu thriller, z gatunku "męskiej literatury", ale jak widać i kobiecie może się spodobać. Książka opowiada o spływie rwącą rzeką grupy przyjaciół i o tym, jak zwykły człowiek w sytuacji zagrożenia życia może zmienić się w zimnego zabójcę. Choć miejscami akcja nieco spowalnia, to rekompensuje to doskonała psychiczna analiza przeżyć wewnętrznych głównego bohatera w wyjątkowo ekstremalnych warunkach. Polecam. Cujo - Stephen King Nie jest to typowy dla Mistrza horror, bo elementy fantastyczne są tu tylko dodatkiem, a zagrożenie jest jak najbardziej realne - to ogromny pies zarażony wścieklizną i splot przypadkowych zdarzeń, które prowadzą do tragedii. Książkę pochłania się jednym tchem, z otwartymi ustami, a może się i zdarzyć, że i ze łzami w oczach w pewnym momencie. Jeżeli ktoś oglądał ekranizację to dodam, że zakończenie powieściowego pierwowzoru jest zupełnie inne niż filmu. Polecam gorąco, aczkolwiek raczej nie po zmroku w pustym mieszkaniu. Negocjator - Frederick Forsyth Doskonale skonstruowany thriller polityczny, akcja poprowadzona bezbłędnie. Czasy zimnej wojny. Studiujący w Wielkiej Brytanii syn prezydenta USA zostaje porwany. Rząd Stanów Zjednoczonych zwraca się o pomoc do jedynego człowieka, który może pomóc w uwolnieniu chłopca - negocjatora Queena. Pojawiają się jednak wątpliwości, czy faktycznie chodziło o okup, kto naprawdę stał za porwaniem i jaką rolę w całej sprawie odegrał Związek Radziecki. Queen postanawia odkryć prawdę. Polecam. Niespodziewany gość - Agatha Christie Sztuka teatralna zaadaptowana na powieść przez Charlesa Osborne'a. Jak zwykle - tajemnicze morderstwo, inteligentnie poprowadzona intryga, ciekawi bohaterowie. Z przykrością jednak stwierdzam, że jest to pierwsza i jedyna jak dotąd (spośród kilkudziesięciu przeczytanych) książka Christie, której zakończenia się domyśliłam. Mimo to, polecam. Nie mów nikomu - Harlan Coben Pierwsza przeczytana przeze mnie książka Cobena, ale na pewno nie ostatnia. Napięcie jak w najlepszym thrillerze, akcja jak w doskonałej powieści sensacyjnej. Osiem lat po bestialskim zamordowaniu żony Davida, zaczynają dziać się wokół niego dziwne rzeczy. David powoli odkrywa, że za śmiercią Elizabeth kryje się jakaś niewyjaśniona tajemnica, a on sam znajduje się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Polecam gorąco. Jak wytrzymać ze sobą nawzajem - Joanna Chmielewska Z założenia miał być to humorystyczny poradnik z przymrużeniem oka traktujący o tym, jak radzić sobie w związku damsko-męskim (inne relacje, typu rodzic-dziecko czy pracownik-szef, są ledwo liźnięte). Niestety, książka napisana jest bardzo chaotycznie i niedbale, autorka często się powtarza, a humoru tu jak na lekarstwo. Raczej nie polecam. Pech - Joanna Chmielewska Kryminał, wprawdzie nie tak dobry jak powieści Chmielewskiej z początków jej pisarstwa, ale czytało się przyjemnie, z uśmiechem, parę razy się głośno zaśmiałam. Były facet głównej bohaterki zostaje zamordowanym, a ona sama staje się podejrzaną. Jakby tego było mało, zwala się jej na głowę rodzina z Australii i poddaje ocenie moralność i praworządność krewnej. Potencjał nie do końca wykorzystany, ale gdybym nie znała innych, genialnych książek tej autorki, pewnie byłabym mniej surowa w ocenie. Mimo wszystko, polecam.
Dosyć niedawno skończyłem czytać:
"Król Edyp" Sofokles "Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."
28.12.2012, 10:20
No to i ja się pochwalę. Z natury zwyczaju czytania książek nie mam. Lecz, dzięki koledze Rolikowi z forum mogę teraz rączki całować. Pomijając klasy 1-3 to będzie moja 4 książka jaką przeczytałem w życiu.
Ostatnio przeczytałem książkę pod tytułem: Wirus Judasza
Autor: James Rollins Światu grozi zagłada biologiczna wywołana wirusem Judasza, który przybył z otchłani Oceanu Indyjskiego. Ludzkość przetrwa jeśli uda się odkodować wiadomość zapisaną w pradawnym języku aniołów pochodzącym sprzed ery starożytnego Egiptu, a więc starszym od pierwszego oficjalnego języka świata... Powieść sensacyjno przygodowa jednego z najpopularniejszych pisarzy tego gatunku, autora m. in. Czarnego zakonu, Burzy piaskowej i Amazonii. Dla fanów Kena Folleta , Clive a Cusslera, Wilbura Smitha oraz filmów z Indianą Jonesem. zapierająca dech w piersiach akcja, starcie dobra ze złem, archeologiczne i medyczne zagadki oraz opisy egzotycznych miejsc to najważniejsze walory jego książek. Uwaga! Książki tego autora są niesamowite. Kto raz przeczyta jakąkolwiek jego książkę, będzie chciał jeszcze więcej! Skończy się na tym, że przeczytacie wszystkie jego dzieła Wiem to po sobie i koledze z forum.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga.
Strona z tapetami na pulpit - polecam |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości