Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Tutorial Photoshop PL: Digital Make Up [Poradnik by B0hazard]
Dzisiaj zaprezentuje wam jak zrobić Make up (czyli po prostu makijaż) w programie PhotoShop CS5 Wersja PL.

1) Na początek pobieramy sobie obrazek stąd i otwieramy w oknie PhotoShopa (Plik - Otwórz lub skrótem Ctrl+O).

[Obrazek: Otwarcie-1313678342.jpg]

2) Kiedy już otwarliśmy obrazek tworzymy nową warstwę o nazwie np. Make Up (nazwa nie ma większego znaczenia) Warstwa - Nowa Warstwa lub skrótem Ctrl+Shift+N

[Obrazek: NowaWarstwa-1313678342.jpg]

3) Teraz klikamy na narzędzie "Pędzel" w lewym pasku przyborów. Wybieramy interesujący nas kolor (w moim przypadku będzie to kolor #2796ff) i zatwierdzamy klawiszem "OK".

[Obrazek: Wyb_rKoloru-1313678342.jpg]

4) Teraz musimy ustawić nasz pędzel otórz ustawiamy go tak:

[Obrazek: P_dzle-1313678342.jpg]

Krycie - 100%
Rozmiar - 35 Pikseli
Twardość - 0%

5) Teraz tworzymy nasz makijaż zamalowując odpowiednie części według swojego uznania .. Jeśli coś nie wyjdzie możemy po prostu to zmazać przy użyciu "Gumki"

[Obrazek: Zaznaczenie-1313678342.jpg]

6) Teraz musimy zmienić styl warstwy z "zwykły" na "nakładka" jak na zdjęciu poniżej:

[Obrazek: Nak_adka-1313678342.jpg]

Otrzymujemy efekt:

[Obrazek: Efekt1-1313678342.jpg]

który oczywiście musimy dopracować spokojnie.. za nami pół pracy ..

7) Teraz wybieramy narzędzie "Rozmywanie" i trzymając wciśniety przycisk myszy rozmowamy nasz Make Up tam gdzie się kończy tak aby zlał się ze skórą:
Efektu może nie widać na pierwszy rzut oka ale radzę nie pomijać tego kroku ..

[Obrazek: Rozmycie-1313678342.jpg]

8) Teraz klikamy w głównym menu:
Obraz - Dopasowania - Barwa/Nasycienie lub po prostu skrót Ctrl+U
Dopasowujemy dwa dolnie suwaki według uznania:

[Obrazek: Nasycenie-1313678342.jpg]

9) Ostatnim krokiem jest zmniejszenie krycia naszej warstwy z Make Up'em klikamy w miejscu pokazanym na obrazku i wpisujemy wartość wedłig uznania (ja np. wpisałem 78%)

[Obrazek: Krycie-1313678596.jpg]

Oto efekt Naszej Pracy:

[Obrazek: Gotowy_Obraz-1313678342.jpg]

Ciekawy Efekt? - można go przerabiać dowolnie robić naprawdę fajne makijaże ..
Poradnik jest mojego autorstwa i Zastrzegam sobie do niego Prawo! Kopiowanie na inne forum tylko za moją Zgodą!

W następnym poradniku powiem jak uzyskać efekt z Filmu "Avatar"! Zapraszam do Substrykcji ..
  Odpowiedz
ja bym to bardziej nazwał kolorowanie oczu :D
(ale nie znam się na make-up'ie XD)
---
  Odpowiedz
Ładnie, ładnie. Kiedyś coś podobnego robiłem w gimpie, ale ten sposób jest o wiele łatwiejszy.
Chomik: YouTube | Portfolio deviantART

Odpowiedz
Może i kolorowanie .. hehe troszkę efekt jest hm.. sztuczny ale myślę że ok :)
  Odpowiedz
No makijaż ogółem jest sztuczny. PS CS5 jest po polsku czy użyłeś spolszczenia?

Odpowiedz
(19.08.2011, 01:53)rafal07000 napisał(a): No makijaż ogółem jest sztuczny. PS CS5 jest po polsku czy użyłeś spolszczenia?
Program jest spolszczony poszukaj w internecia spolszczenia jest tego bardzo dużo ..

Odpowiedz
a po co szukać spolszczenia jak jest polska wersja :P ?
---
  Odpowiedz
Stworzy ktoś tutka, jak wykonywać efekt błyszczących/lśniących ust? Tzn - takie posmarowane błyszczykiem ;) Wiele filmików w necie jest, na których właśnie robią takie usta. Z tego co zauważyłam niektórzy używają różnych gradientów by łatwo uzyskać taki efekt . Gdzie można taki coś ściągnąć (gradienty)?

P.S - Bardzo dziękuję za poradnik. Można go również użyć do kolorowania ust ;)
  Odpowiedz
(20.08.2011, 21:03)dorotisSs napisał(a): Stworzy ktoś tutka, jak wykonywać efekt błyszczących/lśniących ust? Tzn - takie posmarowane błyszczykiem ;) Wiele filmików w necie jest, na których właśnie robią takie usta. Z tego co zauważyłam niektórzy używają różnych gradientów by łatwo uzyskać taki efekt . Gdzie można taki coś ściągnąć (gradienty)?

P.S - Bardzo dziękuję za poradnik. Można go również użyć do kolorowania ust ;)

Mogę stworzyć taki tutek jeśli Ci na tym zależy nie ma problemu ;)
Tylko powiedz co Cię interesuje dokładnie ..
  Odpowiedz
W gimpie można zrobić efekt błyszczących ust w prosty sposób.
1. Otwórz obrazek. Stwórz nową warstwę Shift + Ctrl + N
2. Na nowej warstwie pomaluj usta dowolnym kolorem, krycie ustaw na wypalanie, zmniejsz krycie o parę procent, aby uzyskać zadowalający cię efekt.

Odpowiedz