1) Na początek pobieramy sobie obrazek stąd i otwieramy w oknie PhotoShopa (Plik - Otwórz lub skrótem Ctrl+O).
2) Kiedy już otwarliśmy obrazek tworzymy nową warstwę o nazwie np. Make Up (nazwa nie ma większego znaczenia) Warstwa - Nowa Warstwa lub skrótem Ctrl+Shift+N
3) Teraz klikamy na narzędzie "Pędzel" w lewym pasku przyborów. Wybieramy interesujący nas kolor (w moim przypadku będzie to kolor #2796ff) i zatwierdzamy klawiszem "OK".
4) Teraz musimy ustawić nasz pędzel otórz ustawiamy go tak:
Krycie - 100%
Rozmiar - 35 Pikseli
Twardość - 0%
5) Teraz tworzymy nasz makijaż zamalowując odpowiednie części według swojego uznania .. Jeśli coś nie wyjdzie możemy po prostu to zmazać przy użyciu "Gumki"
6) Teraz musimy zmienić styl warstwy z "zwykły" na "nakładka" jak na zdjęciu poniżej:
Otrzymujemy efekt:
który oczywiście musimy dopracować spokojnie.. za nami pół pracy ..
7) Teraz wybieramy narzędzie "Rozmywanie" i trzymając wciśniety przycisk myszy rozmowamy nasz Make Up tam gdzie się kończy tak aby zlał się ze skórą:
Efektu może nie widać na pierwszy rzut oka ale radzę nie pomijać tego kroku ..
8) Teraz klikamy w głównym menu:
Obraz - Dopasowania - Barwa/Nasycienie lub po prostu skrót Ctrl+U
Dopasowujemy dwa dolnie suwaki według uznania:
9) Ostatnim krokiem jest zmniejszenie krycia naszej warstwy z Make Up'em klikamy w miejscu pokazanym na obrazku i wpisujemy wartość wedłig uznania (ja np. wpisałem 78%)
Oto efekt Naszej Pracy:
Ciekawy Efekt? - można go przerabiać dowolnie robić naprawdę fajne makijaże ..
Poradnik jest mojego autorstwa i Zastrzegam sobie do niego Prawo! Kopiowanie na inne forum tylko za moją Zgodą!
W następnym poradniku powiem jak uzyskać efekt z Filmu "Avatar"! Zapraszam do Substrykcji ..