Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Windows 7 - Instalacja z PENDRiVE
o prawda pojawił się już poradnik na temat instalacji windows XP i Linuxa z pendrive ale instalacja windows 7 wygląda nieco inaczej.

Co nam będzie potrzebne ?
W zależności od rozmiaru systemu :

- Jeśli chcemy utworzyć botowalny pendrive z oryginalnego nośnika z systemem potrzebujemy pendrive o pojemności min 8GB

- Jeśli chcemy utworzyć botowalny pendrive z przerobionej wersji systemu -
wystarczy pendrive o pojemności 2GB

- Program UltraISO
- Płyta główna z możliwością startu z USB

Po zainstalowaniu UltraISO odpalamy program. Przechodzimy do menu wyboru i klikamy Botowalna > Zapisz obraz dysku

Screen :

[Obrazek: 61661618.jpg]

Po kliknięciu pokazuje nam się takie okno :

[Obrazek: 40607698.jpg]

Wybieramy nasz napęd dyskowy , w moim przypadku jest to dysk zewnętrzny WD 320GB . Zaznaczamy opcję weryfikuj . Metoda zapisu HDD+ .

Wybieramy nasz plik obrazu lub napęd w którym znajduje się wybrana przez nas dystrybucja windowsa

Kolejnym krokiem jest sformatowanie naszej pamięci zewnętrznej.

Screen:

[Obrazek: 20235849.jpg]

UWAGA TA OPCJA USUNIE NASZE WSZYSTKIE DANE Z PAMIĘCI ZEWNĘTRZNEJ

Po kliknięciu formatuj :

[Obrazek: 20744088.jpg]

Chwila cierpliwości i ... przechodzimy do ostatniego kroku czyli zapisu systemu na pamięci .

Screen :

[Obrazek: 87573219.jpg]

Idziemy zrobić sobie kawy / herbaty . Pokazuje nam się okno o prawidłowym zbotowaniu systemu na pamięci zewnętrznej.

Proszę pamiętać że płyta główna musi posiadać opcję startu systemu z klucza USB.

W razie problemów służę pomocą.
  Odpowiedz
Mi przy instalacji wywala komunikat że system nie może zostać zainstalowany robiłem trochę innym sposobem:) spróbóję tego z ubutu:)

Wysłane z mojego LG-E400 za pomocą Tapatalk
  Odpowiedz
Według mnie i tak lepiej kupić płytę ponieważ pendrive w każdej chwili może się rozłączyć lub coś podobnego i wtedy ****... ;) ale dziękuję za poradnik;)

Wysyłane z mojego GT540 za pomocą Tapatalk 2
[Obrazek: Kd6SQvD.png]
  Odpowiedz
Dimix tak owszem może się rozłączyć , ale jeśli ma ktoś beznapędowca to nie ma innego wyjścia.

closer9 może spróbuj z starszą wersją ;) Ten poradnik robiłem dość dawno więc to może wina wersji ;)
  Odpowiedz
nagrałem już system Windows 8 na jedną płytę a 7 na druga
nie mam już płyt i znowu męczę te ultraISO problem mam z tym iż nie mam opcji zapisz obraz dysku nie wiem dlaczego mam najnowszą pełną wersję scrakowaną może coś źle robię ale mam już doświadczenie w nagrywaniu i nigdy nie miałem takiego problemu w żadnym z obrazów iso nie mam tej opcji;(
dwa systemy mam już na płytach a linuksa chciałem na pendrivie ale nie mogę;(
dałbyś link do pobrania tej wersji gdybyś mógł
  Odpowiedz
No nie pamiętam już jaka to wersja była. A próbowałeś win7 USB tool ? WinToFlash ?
  Odpowiedz
ja też miałem takowy problem z tym programem ale wiecie co zrobiłem???.
Zrzuciłem sobie win 7 na pendrive poprzez kopiuj i wklej teraz chodzi jak trza :D ,
instalowałem wcześniej i złego słowa nie powiem :).
Sposób banalny ale skuteczny (jak dla mnie)
Życie nie ma ścieżek na skróty.
[Obrazek: 9dLeST2.png]

Odpowiedz
WinToFlash tego próbowałem przy instalacji wywala że system nie może być zainstalowany a po nagraniu na płytę idzie dodam że robiłem to na dosyć nowym kompie więc nie jest to wina sprzętu
czytałem że do zainstalowania niektórych systemów konieczne jest by pendrive był sformatowany w systemie plików NTFS a nie Fat32 tylko że aby pendrive był w formacie NTFS musi mieć co najmniej 32GB może 16GB to minimum a mój ma tylko 8GB;(
  Odpowiedz
A jak jest spakowany winrarem to trzeba go wcześniej rozpakować i dopiero nagrać czy nagrać spakowany. Pytam poważnie :D
  Odpowiedz
Wypakować a jak w iso najpierw utworzyć dysk/ napęd wirtualny a dopiero potem wypalić na płycie
Bo inaczej przy bootowaniu nie odpali się instalacja

Wysłane z mojego LG-E400 za pomocą Tapatalk
  Odpowiedz