Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Wszystkie programy widziane jako Windows Media Center
Witam.

Posiadam lapka z ery samsung:
  • win 7
  • dysk 320gb
  • 3gb ram
Problem:
Dzisiaj odpalam lapka, po tym jak siorka się bawiła na nim i wszystkie programy (ikony) win widzi jako programy Windows Media Center. Nic nie mogę zrobić, bo jak coś klikam otwiera mi się wszystko w WMC. No trafia mnie. Nie wiem czy to wirus, czy coś w ustawieniach się pokopało. A co najgorsze zapomniałem zrobić kopii systemu. Lapka mam od bodaj m-ca.
Wszystkie ikony programów są widoczne jako pliki WMC.
Pzdr
  Odpowiedz
Wejdź w ustawienia i poszukaj przypisywania plików. Spróbuj odhaczyć tylko pliki Wideo. Problem tkwi w powiązaniu plików.
  Odpowiedz
mabud73 nie da się niestety. Znalazłem na necie, że można usunąć powiązania w rejestrze ale to jest kiepskie rozwiązanie bo za chwilę kochany WMC powiąże automatycznie spowrotem. Czyli walka z wiatrakami, a na to nie mam czasu.

ps widzę, że masz szerokie zainteresowania ;p

Dz i pzdr
  Odpowiedz
Zobacz czy możesz przywrócić system do daty z przed tej awarii i zrób przywracanie systemu.
Start > Programy > Akcesoria > Narzędzia systemowe > Przywracanie systemu.
Jeśli nie znasz się na komputerach to prawdopodobnie masz włączoną tą funkcję więc przywracaj system do daty zanim siostra usiadła do laptopa.

Do poczytania i wykonania:
Have you lost your .EXE file extension association in Windows Vista?

Jest to strona po angielsku i jeśli jesteś dobry w tym języku do dasz sobie radę a jeśli nie to TUTAJ ta strona jest przetłumaczona w programie online Tłumacz Google. Tłumaczenie jest w 33% niezrozumiałe ale ogólnie obczaisz o co kamane w tej poradzie.
  Odpowiedz
Przykro mi że nie mogłem pomóc. Poczekajmy na porady innych użytkowników którzy mieli podobny problem, lub wiedzą co może być przyczyną Twojej awarii.
  Odpowiedz
Skontaktowałem się z obsługą microsoft a oni mnie odesłali do producenta laptopa (masakra).
Aktualnie wykonuję przywracanie systemu.

O to jak to robię:
Podczas startu kompa wciskam F4 i uruchamia się Samsung Recovery Solution.
I spośród kilku opcji wybrałem przywracanie systemu (całkowite).
Zobaczymy czy to pomoże.
  Odpowiedz
Chciałem abyś zrobił przywracanie systemu w Panelu sterowania no chyba że nie dało się go uruchomić (plik EXE).

Powyżej w moim zedytowanym poście podałem Tobie rozwiązanie na talerzu ale widzę że już nieaktualne.

Ostrzegam na przyszłość aby nie robić "po swojemu" gdy nie mamy pojęcia co dalej będzie się działo. Zawsze warto poczekać na gotowe rozwiązanie takie jakie podałem w poprzednim poście.

Jeśli funkcja Samsung Recovery Solution przywraca system całkowicie to mam wrażenie że postawi system od nowa i możliwe że będzie wyglądał jak w dniu zakupu. Przynajmniej inni producenci stosują taki chwyt na przywracanie systemu systemu niestety tylko do ustawień fabrycznych.
Często jednak zamiast męczyć się z takową funkcją można w łatwy sposób uzyskać gotowe już rozwiązanie. Wystarczy samemu poszukać lub w miarę cierpliwie poczekać na odpowiedź innych użytkowników.

Pozdrawiam.
  Odpowiedz
Przywracanie zrobione i ponad połowa dnia w d... no szlag by to ... Wszystko w czwartek zrobiłem. Przywracanie sys. powiodło się, ale tym razem zrobiłem obraz sys. z zainstalowanym programami. I wyłączyłem to paskudztwo WMC w Panel Sterowania/dodaj - usuń programy/ włącz - wyłącz funkcje windows (ścieżka dla win 7), przycisk w lewym górnym rogu. Jak by ktoś miał podobny problem.
  Odpowiedz