Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
14.11.2015, 19:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.11.2015, 19:20 przez Swordancer.)
Jak już wszyscy wiemy we Francji, akurat w piątek 13, w Paryżu doszło do serii zamachów bombowych i strzelanin, w których śmierć poniosło 127 (lub 128 różne źródła) osób i wielu zostało rannych. Obecnie uważa się, że winę za to ponosi organizacja terrorystyczna znana jako ISIS, która się do tego przyznała. To tragiczne zajście prawdopodobnie ma powiązanie z kryzysem imigranckim i jest odpowiedzią na bombardowanie dżihadystów z Państwa Islamskiego (IS) w Syrii. Do zamachów doszło konkretnie pod stadionem Stade de France, przy restauracji "Petit Cambodge" i barze "Le Carillonoraz" oraz w centrum handlowym w Les Halles.
Terroryści wzięli również zakładników w sali koncertowej Bataclan, gdzie zginęło najwięcej ludzi, policja szturmowała, to miejsce gdy rozpoczęły się egzekucje. Prawdopodobnie były to w większości zamachy samobójcze. Prezydent Francji Francois Hollande ogłosił stan wyjątkowy, a od dziś panuje trzydniowa żałoba we Francji.
Podczas meczu Francja-Niemcy słychać było wybuchy:
Osobiście składam szczere kondolencję rodzinom ofiar oraz wszystkim, którzy ucierpieli w wyniku tego makabrycznego zajścia. Rannym życzę szybkiego powrotu do zdrowia i wytrwałości.
Mi osobiście aż się łza w oku kręci, gdy czytam o tym co zaszło i jednocześnie krew gotuje na samą myśl o sprawcach. Liczę że zostanie im wymierzona sprawiedliwość, zapłacą za swoje zbrodnie i że Europa w końcu zda sobie sprawę z zagrożenia jakie niesie ze sobą Państwo Islamskie i konflikt w Syrii.
W wątku można podzielić się swoimi uwagami, zdaniem, opinią i złożyć kondolencje rodzinom ofiar.
14.11.2015, 19:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.11.2015, 19:16 przez Robotox.)
Dodam jeszcze sytuacje na stadionie po meczu, gdy rozprzestrzeniła się panika:
Co więcej mogę napisać, jestem tego samego zdania co założyciel wątku i również składam kondolencje rodzinom ofiar.
Oby nowa władza w Polsce nie wpuściła imigrantów do nas.
Dodam że wczoraj w wiadomościach słyszałem że sprawca gadał allahakbar i jest prawdopodobnie imigrantem
Wniosek: Dzięki temu że PIS wygrało te ciapate k.... nigdy nie wejdą do nas chodźby mieli nam dużą kare Już partia Pij i spier... się tym zajmie
15.11.2015, 12:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.11.2015, 13:01 przez Swordancer.)
Ja dodam, że jestem kompletnie na nie islamizacji Europy i wpuszczaniu islamistów. Ta religia niemal zawsze jest narzędziem w rękach terrorystów, niemal zawsze sprowadza jakieś kłopoty i nikt nikt mi nie mi, że jest inaczej, a jak ktoś wierzy w Allaha i się nie zgadza, to niech zrobi ze swoimi kolegami porządek, bo jak tak dalej pójdzie, to Islam będzie któregoś dnia zakazany, gdyż z dnia na dzień zaczyna się już kojarzyć tylko z terroryzmem, gwałtami i kompletną arogancją.
Moim zdaniem Europa powinna teraz wjechać do Syrii wojskiem i raz na zawsze skończyć, to co tam się dzieje, bo zamachy będą trwać. Trzeba to całe ISIS wykończyć doszczętnie, a wszelkie objawy dżhadu tępić jak by to był nazizm. Francja w wielkiej mierze sama sprowadziła na siebie te okropności, może teraz w końcu obudzą się i zrozumieją w jakim położeniu się znaleźli. Ich politycy już nic z tym nie zrobią, bo bez głosów islamu, nie będą mieli siły przebicia w Rządzie. Tylko patrzyć jak kolejny prezydent będzie nosił na głowie kufi.
Oczywiście nie zmienia to faktu, że współczuję rodzinom ofiar.
17.11.2015, 15:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.11.2015, 15:28 przez Swordancer.)
Krew na rękach mają wyłącznie ludzie, którzy finansowali terrorystów, którzy ich sprowokowali bezpośrednio i Ci którzy tego dokonali, bo to oni podjęli taką, a nie inną decyzje i to oni są winni. Nie jestem za przyjmowaniem imigrantów, ale mówienie, że ktoś jest za to odpowiedzialny i ma krew na rękach, tylko dla tego, że napływ imigrantów jest jedną z przyczyn islamizacji Francji i wprowadza u nich zagrożenia, to przesada. Francja, jej Rząd ingerują w Syrię i inne pastwa, dlatego muszą się liczyć z konsekwencjami, też są za to odpowiedzialni, ale nie odbiegajmy za daleko nazywając ludzi działających na rzecz przyjmowania imigrantów mordercami.
Niektórzy wyśmiewają profile z filtrem flagi Francji próbując innym zarzucić pozerstwo i zadając pytanie "dlaczego nie robili tego wcześniej przy innych katastrofach". W takim razie ja się teraz pytam, Francja, Niemcy, Szwecja, Holandia i inne państwa przyjmowały imigrantów od dawna, gdzie wtedy byliście, żeby to powstrzymać, ktoś wygłosił sprzeciw? Ktoś wygłosił sprzeciw kiedy dołączaliśmy do Unii i ich warunków?
To w jaki sposób niektórzy szukają winnych jest dla mnie po prostu bezmyślny.
Nie ma sensu obwiniać o to ludzi, którzy działają na rzecz przyjęcia imigrantów. To nie jest ich wina. Całą tę sytuację, razem z wojną w Syrii, nakręca już teraz nie kto inny, jak wielki i wspaniały Zachód. To już dawno nie jest wojna religijna tylko wojna skupiająca się na geopolityce i uzbrajając wybrane grupy i prowadząc wojny zastępcze.
Nie chcę tutaj w żaden sposób usprawiedliwiać terrorystów! Ale oni sami potwierdzają, że ich terror "u nas" jest rezultatem walk "naszych" mocarstw o wpływy na Bliskim Wschodzie.
I wkurza mnie bardzo mówienie, że "Islam jest zły". To tak, jakby powiedzieć "Chrystianizm jest zły". Nie religia jest zła, tylko ludzie są źli. Islam, tak samo jak i chrześcijaństwo ma różne odmiany. Są te rozwojowe jak i te ortodoksyjne. Sama znam kilku muzułmanów, którzy żyją i pracują w Polsce, są normalnymi ludźmi i na wieści o terrorystach mówią, że wstydzą się za swoje narody.
Tylko... no właśnie. Nie da się w całym tym imigracyjnym kryzysie rozgraniczyć, kto jest "dobry"- szuka schronienia i miejsca do życia a kto "zły"- i chce tylko kontynuować wojnę.