Aranżacja akwarium 54-litrowego
|
||||||||||
28.12.2012, 15:32
Jak masz możliwość ustawienia rurki filtra do góry to tak zrób. Jeśli nie, obróć cały filtr tak, żeby nie dmuchał na wprost, tylko ukośnie do góry. Na tafli wody powstanie taki kołyszący powierzchnią garb. Zrobię tak u siebie i pokażę Ci o co mi chodzi.
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Nowe nabytki:
2x Kirysek spiżowy 2 roślinki, ale nie znam nazwy bo pani w sklepie zapomniała. I tu prośba do Was o identyfikację. Nie mogę znaleźć nic podobnego. Na pewno nie jest to Kabomba. ![]() ![]() ![]() ![]() Krótki filmik.
![]() Używaj przycisku ![]() Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ![]() ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
Ta roślinka podobna do kabomby to Ceratophyllum demersum (Rogatek) (o ile dobrze patrzę, ale wszystko na to wskazuje) .
Wymagania te same co kabomba - rośnie niemal w każdych warunkach, wspomaga walkę z glonami, bardzo łatwa w utrzymaniu i rozmnażaniu. ![]() Takie rośliny idealnie wyglądają w większej grupie. Blachu robi się u Ciebie naprawdę ciekawie. Filmik super. ![]() To było naprawdę fajne i ciekawe 6 minut. Gratuluję! P.S. Ja chcę od Ciebie więcej filmów! ![]()
30.12.2012, 18:27
Dziś dosypałem 1kg żwirku, gdyż po usunięciu gąbek z doniczek trochę ubyło i zrobiły się dziury. Żwirek kupiłem tam gdzie zawsze jednak z uwagi na dojrzane akwarium postąpiłem trochę inaczej.
Płukane 3x w ciepłej wodzie - lepiej wypłukuje pył kwarcowy. Zalane na 10 minut wrzątkiem w celu uniknięcia ślimaków. Potem stygł, był bardzo gorący i długo trzymał temperaturę. Dziury uzupełnione ostrożnie, alby nie ruszać niepotrzebnie podłoża i nie powodować mętnienia wody oraz ograniczać jej nawożenie przez osiadłe związki mineralne. Wyszło ekstra.
![]() Używaj przycisku ![]() Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ![]() ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
Nie. Teraz naprawdę dobry żwirek trafiłem. Mało syfu było, parę paprochów. A mętna zrobiła się przy pierwszym płukaniu. Przy drugim juz była prawie ok, ale jeszcze się paprochy trafiły. Po trzecim już uznałem, że wystarczy i zalałem wrzątkiem. Żwirek sypałem z kubeczka, który najpierw wypełniłem żwirkiem a potem nalałem wody z akwarium, żeby nie robić bąbelków. Sypałem tylko nad miejscami gdzie trzeba było i z niedużej wysokości, ok 5cm nad dnem. Jak była możliwość to po szybce.
Dla admina: życie w akwarium
Haha dzięki Blachu za noworoczny filmik
![]() P.S. Jakoś nie zauważyłem, aby jakaś rybka marniała a pisałeś, że marnieje.
03.01.2013, 18:50
Już jej się poprawia. Zaczęła wychodzić z kryjówki i je. Choć mało.
03.01.2013, 19:02
Jeszcze, wydaje mi się, że jeszcze około półtora tygodnia.
![]() Używaj przycisku ![]() Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ![]() ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş |