Jedyne co mnie jakoś razi - to ten kokos

![[Obrazek: Y3AbJ8Z.jpg]](https://i.imgur.com/Y3AbJ8Z.jpg)
Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Aranżacja akwarium 54-litrowego
|
||||||||||
04.01.2013, 02:25
Całe akwarium fajnie skomponowane . Różnorodność gatunków roślin i rybek bardzo mi się podoba .
Jedyne co mnie jakoś razi - to ten kokos ![]() ![]() Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Ale ten Rogatek szybko rośnie. Chyba będę musiał przyciąć, bo zaraz zrobi się dżungla. Mówiła babka, że szybko rośnie, ale szybko to rozumiem około 2-3 liście na tydzień a nie 50cm rośliny na 4 dni.
Dziś o 7 rano (2 luty) uruchomiłem bimbrownię wg przepisu 1410. Chcę poprawić rozrost roślin. Na razie bąbelkuje ale jeszcze nie leci do akwa gaz. Walczę ze szczelnością. Próbowałem silikonem, ale nie sprawdził się. Dużo lepszy jest klej na gorąco. Brakuje mi dyfuzora lipowego, zamiast tego mam stary kamień napowietrzający oraz zaworu przeciw zwrotnego. Wszystko w planach. Ewentualny dyfuzor zrobię sam. Lipa rośnie przed oknem. ___________________ Zmieniłem zacier do bimbrowni (24 luty) bo poprzedni już się wyczerpał. Efekt 3 tygodniowego nawożenia roślin CO2 jest taki, że zamiast 3 Cryptocoryn Vendta mam teraz 8 a Anubias podobno wolno rosnący wypuścił w 3 tygodnie 3 nowe liście i prezentuje się super. Dodatkowo obniżyło się pH wody o 1 stopień oraz zmniejszyła ilość fosforanów 5mg/l a co za tym idzie rozrost krasnorostów się zatrzymał, ale nie znikły zupełnie. Zielenice kolonijne przystopowały i nie ma ich prawie wcale na szybach. W dalszym ciągu zamierzam podawać CO2. Podaje też co 3-4 dni 5ml Aquaflorin z potasem. Podmiany wody raz w tygodniu w ilości 8-10l. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EDIT: Ciągle walczę z glonami. Krasnorosty zastopowały ale pojawiły się zielenice. ![]()
![]() Używaj przycisku ![]() Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ![]() ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
14.07.2013, 19:26
Tej trawki już nie ma. Adminie dobra rada: poczytaj o roślinach pseudoakwariowych zanim zaczniesz szukać czegoś na trawnik. Ja nie odrobiłem lekcji.
Roślina nazywa się Opthipogon minima i nie nadaje się do pełnego zatopienia. Druga ta rozłożysta to Acorus Decor. Trawa. Jeszcze jest ale glony ją obrosły jak mech. Tylko dlatego ją trzymam, że wszystko rośnie na niej oszczędzając inne. Tamto to tak jak piszesz Anubias Barteri var Nana. Obecnie jest 2 razy większy i rośnie w tempie 1.5 liścia na miesiąc. Myślę o rozdzieleniu go, gdyż niedługo wyjdzie mi przez szybę ![]() Zamiast Opthipogona mam Nurzańca w wersji Torta oraz Mikrosorium Oskrzydlone na kokosie, ale to nowe nabytki. Czekam aż się przyjmą. Tak niestety jest jak chce się coś ładnego a się nie zasięgnie porady innych akwarystów. Jak tylko wspomniałem Opthipogon to zaraz dostałem odpowiedź o pseudoakwariowych bez jakiegokolwiek komentarza. Pełno takich sprzedawców jest na alledrogo. Ale rosłinka jest piękna i żałuję strasznie, że nie było szans na jej utrzymanie. Gość, który mi sprzedał już ma inną nazwę na alledrogo, ale z tego co się dowiedziałem hodował to w hydroponice z duzym skutkiem, gdyż szczepki sprzedawał.
![]() Używaj przycisku ![]() Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ![]() ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
14.07.2013, 19:36
Ja kupiłem u tego gościa http://allegro.pl/show_item.php?item=3347574947 i mam nadzieję, że wszystkie te rośliny nadają się do akwarium.
Do hydrocortilli i postogemona będziesz potrzebował światło.
Obecne anubias wygląda tak. ![]() A tak wygląda całość. Rurki od filtra będą wymieniane. Chyba, że zarosną nurzańcem. Wylot wody będzie przez deszczownię. Albo zrobię sam albo kupię. Zobaczę czy dostanę materiały w odpowiedniej jakości. ![]() A tak wygląda filterek. Zgrabny, mały, przezroczysta obudowa ułatwia obserwacje czystości wkładów, cichy i dodatkowe 3l wody w akwarium. Ma możliwość rozbudowy do 8l wkładów. ![]()
14.07.2013, 19:56
Większość w tym zestawie nie ma zbyt dużych wymagań więc myślę, że będzie ok. Zobaczymy.
Ten anubias wygląda jakby na spacer szedł. ![]() Bardzo ładny. Duże zielone powierzchnie roślin dobrze wpływają na warunki w akwarium. Podoba mi się. ![]()
14.07.2013, 20:22
Jest rewelacyjny. Chciałem kupić drugiego, ale nagle zaczął rosnąć i zrezygnowałem. Nie miałbym go gdzie dać. Ten rośnie 1.5 liścia miesięcznie. Jak go kupiłem miał ich 10 teraz ma 18. Jeszcze nie wybarwi ciemną zielenią nowego liścia wypuszcza następny. Wczoraj rozwinął się nowy liść a dziś już widzę zalążek następnego.
14.07.2013, 21:00
A to Ty sobie zewnętrzny filterek sprawiłeś?
Dużo Cię to kosztowało?
130zł za głowicę i 1 moduł z węglem na allegro, ale teraz dokupiłem przedłużkę i ceramikę.
http://odjechani.com.pl/Thread-Aquael-Mu...orniku-54l Przedłużka to około 30zł z wkładem. Filtr nadaje się do akwa od 30 do 320l. 1 moduł na 30l wody. Choć Aquael robi ceramikę w 3 gęstościach i może dałoby się na jednym module filtrować nawet 60l.
![]() Używaj przycisku ![]() Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ![]() ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş |